Zacenjivanje kod dece

Veliki broj roditelja dece uzrasta do 4 godine doživeo je situaciju da se dete zaceni od plača. Deca plaču ili se ljute, dete se obično baca i vrišti a kod neke dece potom dođe i do zacenjivanja.

Foto: Pexel

Zacenjivanje (ili stručno respiratorne afektivne krize, naziv koji koriste pedijatri) su epizode kratkotrajnog prestanka disanja sa mogućim kratkotrajnim gubitkom svesti i promenom tonusa tela neposredno posle događaja koji  izazva jake emocije ili bol kod mladje dece. Javlja se kod 5% dece uzrasta 6-18 meseci, podjednako je prisutno kod dečaka i devojčica a najčešće prestaje kada dete odraste, do 6. godine. I roditelji dece koja se zacenjuju skoro uvek su imali ove epizode kao mali. Nekada se javlja kod anemične dece.

Zacenjivanje se uvek dogadja u budnom stanju, isprovocirano je besom, ljutnjom ili jakim emocijama. Obično je prisutno kod temperamentnije dece. Deca se zacenjuju u momentu kada ne uspeju da isteraju po svom planu, kada su ljuta ili uplašena ili kad osete bol ili neku traumu.

Tipičan napad zacenjivanja traje između 2 i 20 sekundi. Postoje dve vrste napada: plavi i beli napadi. U toku plavog napada dete plače, forsirano izdiše, potom kratkotrajno prestane da diše, zatim ima izraz lica kao da plače bez glasa, a onda promeni i boju kože – poplavi.  Nekada posle zacenjivanja deca kratkotrajno izgube svest pa se roditelji veoma zabrinu. Ukoliko prestanak disanja traje duže od 10ak sekundi, mogu se javiti i trzaji mišića i ukočenost tela pa se roditelji a i lekari pri prvim epizodama zabrinu da se radi o epilepsiji. Većina dece se potpuno oporave već u toku prvog minuta od početka napada i vrate se normalnim aktivnostima. Neka deca plaču ili vrište posle zacenjivanja, a neka legnu da spavaju.
Bledi napad se javlja češće od plavog kao odgovor na bol, povredu ili strah, često pri udarcu u glavu. Dete oseti udarac, padne, plače kratko, srčana radnja počne da bude nešto sporija, dete se oznoji, promeni boju-pobledi i oporavi se brzo.

Svako peto dete ima i plave i bele napade u različitim periodima odrastanja.

Pedijatru  se treba obratiti pri prvom napadu zacenjivanja, uvek ako se zacenjivanje prvi put javi pre 6 meseci ili posle 4.5 godine, ako su napadi učestali, snažni, ako traju duže od minuta i ako se napadi dese tokom hranjenja ili menjanja pelena.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, beba ima 21 mjesec, prilikom stavljanja cepica, zbog temperature 38.5, pocela je jako da place od straha i izgledala kao da ce se onesvijestiti. Bila je nekoliko sekundi u polubunovnom stanju, a onda sam je umila i ona se povratila. Nisam sigurna da li je ovo zacjenjivanje od placa ili fras. Unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani. Imam devojčicu od 15 mesesci. Prvo zacenjivanje gubljenje daha i svesti desilo se 10 dana nakon rodjenja i to u periodu 3 puta za 2 dana. Naravno odmah se javili pedijatru gde su nam rekli da to nije ništa bez ikakvog pregleda i ispitivanja. Do dan danas ona ima periode zacenjivanje s tim što ako sam u momentu tu uspem da je sprečim da se zaceni ali ona prvo krene sa plakanjem gde počne da gubi dah. Ne zaceni se znači svaki put. Da napomenem da gubljenje svesti i promena boje koze se nisu više nikada ponovili od tog perioda 10 dana. Da li će to proći samo od sebe i da li to ne predstavlja nikakav zdravstveni problem jer kad god smo pedijatru to pomenuli odgovor je bio da to nije ništa. Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ovo je sasvim jasno – radi se o BEZAZLENOM zacenjivanju. Vaš pedijatar je odlično procenio dete, a to kože da potraje još par godina – pa budite strpljivi.

   Odgovori na komentar
 3. moja beba se zacijeni svaki dan po jednom i to zastasujuce izgleda, a ima samo 5 nedjelja. mi joj nakon toga uvjek damo da jede jer moj muz misli da je gladna. bash je tesko ostati privran tada

  Odgovori na komentar
  • Grčevi su skoro siguran uzrok zacenjivanja, a obično traju do puna tri meseca života. Za očekivati je da tada i zacenjivanje bude mnogo ređe…a do tada ipak morate biti pribrani (iako je to teško)

   Odgovori na komentar
 4. Postovani, imam devojcicu od 13meseci, danas je pala i udarila malo desnom stranom cela od zid, pocela je da place, nije mogla da uhvati vazduh i na sekund je ostala bez svesti, brzo se vratila u normalu . Da li da brinem ?

  Odgovori na komentar
 5. Lijep pozdrav ,imam djevojcicu od 2 god.i danas pri vaganju kod pedijatra zacehla se ,pocrnila i nema avaza a place,i kad sam je uzela uz sebe kao da nista nije bilo,imali razloga za brigu.unaprijed hvala!!!

  Odgovori na komentar
 6. Lep pozdravcic…Decak ce u aprilu napuniti 3 godine..
  Jako je zivahan i “nemiran”..
  Navece kada spava posto smo u fazi odvikavanja pelena cesce ga budim na tutu..On prvo krene da kenjka onda pocne da place i kao da se pocne tresti sto me jako zabrinjava..Par puta sam mu pirnula u lice poceo je jos vise sa dernjavom..Popije dva tri gutljaja vode i kada legnem pored njega on zaspi..nekada se desi da se u sred noci tako probudi..mene samo zabrinjava zasto se on kao zgrci i pocne tresti.. pozdraav

  Odgovori na komentar
 7. Milica Golubovic 03.01.2017 u 14:38

  Moj decak ima 2godine i 9 meseci pre neko vece je pao sa male visine i udario glavu pozadi..odmah je poceo da place i kad sam ga pridigla sa zemlje on je kratko jos plakao i izgledao je kao da je ostao bez vazduha onda su mu se svi misici zgrcili i poplaveo je …polegla sam ga i stavila na bok posle par sekundi je poceo da dise dobio boju u licu i nastavio da place kao da se nista nije dogodilo…odveli smo ga odmah na skener glave misleci da je napad prouzrokovan udarcem medjutim skener je uredan sve je ok…kao da se uplasio i bukvalno prestao da dise…
  Meni je to strasno izgledalo ja sad svaki put kad on pocne da place ocekujem takav napad …Koliko su ti napadi cesti? Da li treba da se brinem ako to postane jako cesto?

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA