Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Postovani,potreban mi je savet.Imam dete od 2,5 god,krenula je u vrtic posle pauze od mesec dana I sve je bilo ok dok nije dobila temperaturu posle nedelju dana.Temperatura je varirala od 37,9-38,3 tako nekih sat-dva,preznoji se vise puta I temperatura spadne.To se desavalo preko noci I posle toga je bila dobro,vesela,dobro jede,dobro spava.Nisam joj davala nikakvu terapiji I opet je posle 3 dana dobila temperaturu isto preko noci 38,3 nekih pola sata I spala je bez terapije.Zanima me sta moze da bude uzrok,inace nije bolesljivo dete ali od kad ide u vrtic imamo problema sa nosom koji stalno curi.Brisevi su sterilni.

  • MojPedijatar says:

   Ili je dete pregrejano (pa ga treba rashladiti) ili se radi o nekoj virusnoj infekciji…ako se ove temperature pojavljuju (i pored rashlađivanja) da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 2. Dusica says:

  Moje postovanje. Cerkica od 4god. Od sinoc ima temperaturu,ne prelazi 38,2. Ali,ono sto je meni najgore,pokusavam na sve moguce nacine sirup da joj dam,ona odbija. Tusiram je,obloge na nogice joj stavljam,ali sirup nikako nece. Da li moze nesto da se desi,ako lecimo prirodno? Ima znaci temperaturu celu noc i ceo dan. Spadne pa se poveca ,najvise do 38,2. Nadam se da ste me razumeli. Hvala.

 3. Jovana says:

  Postovani,imam problem sin mi ima tri godine ima jako visoku temperaturu isla je cak do 39,7 spustim se do 39 i dalje nemrda isli smo kod lekara navodno crveno mu grlo nista opasno do sada ni jednom nije imao ovako visoku najvise je imao do 38,5. Kad god odemo kod lekara crveno grlo i odmax antibiotik kupala sam ga lekovi rakija u carapice ali sve kratko traje. recite mi sta da radim ocajna sam. Bojim se da mi dete ne dozivi fras

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi krvnu sliku i CRP (iz prsta) pa da se vidi UZROK povišene temperature!

   Do tada da se daju antipiretici i dete da uzima što više tečnosti.

 4. Sandra says:

  Postovani, u cetvrtak uvece i petak ujutro moj sin od 2 godine je imao blago povisenu temperaturu, koja bi spala posle nekih pola sata. Danas je ponedjeljak, i isto se ponavlja, variranje temperature od 35,9 do 37,5. Svakih 10 minuta drugacija temperatura. Da li ovo ukazuje na postojanje neke bolesti ili infekcije, da li se obratiti ljekaru? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je potouno BEZAZLENA pojava koja nije za brigu, ali ni za nepotrebno merenje temperature.

 5. Ivana says:

  Postovani,cerkica 2 god od sinoc ima temp 38.8 kijq je posle brufena spala i nije imala 9 sati temp. Onda je justros imala od 37.2 do 37.4 najvise ali je oko 15h skovila na 38.6 opet. Bili smo kod pedijatra kaze temp.nije za brigu. Mokracu smo lroberavali pre par dana sve je u redu pa me zanima sta bi moglo da bude? Da li je moguce da od petica bude tako visoka temp? Jer nam kedino petice fale.

 6. Mama says:

  Postovan, imam trogodisnjeg sina, sinoc je legao da spava , sve u redu da bi’ kroz sat vremena dobio TT 38,6. Dala sam mu sirup Nurofen i kroz dvadesetak min je bila ispod 37. Spavao je celu noc , jutros u 6 h, TT 39,6. Opet Nurofen i opet pada ispod 37. I tako ponovo danas oko podneva. Da napomenem da mu je prosle nedelje malo curio nosic ali nista strasno. Sad se normalno ponasa, lepo jede, veseo je, igra se i kad ima TT 39 ‘C. Da li trebamo ici kod lekara ili ke mozda samo virus jer nikakve simptome osim temp. nema ? Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete dobro raspoloženo kad nema povišenu temperaturu – skoro sigurno je virusna infekcija i nema potrebe da se žuri sa pregledom.

 7. Emir says:

  Dobro jutro ja se obratim vas. Imam sina skoro dve godine. I sasvim normalno je bio do 21 sati i od jednom dobio temper na 39i dali smo sorup od ibubrufe i ppsle 20 pala mu 37.4 ali opet posle 4 sata se vratio 39. Sta moze da ima povratio je odma nakon sto sa mu da sirup.

Strana 4 od 8<<<23456>>>