Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Moj mali (23mes) od oktobra ima cas napade slina, cas sline i kasalj (ide u kolektiv)…Problem je kasalj koji se sada ponavlja najzesce po treci put. Prethodno je sve pfoslo bez temperature, podneo muski na nogama. Od juce jako puno kaslje. Danju. Nocu. Nos pun vodenog sekreta. Nocas je dobio temp. 38.6. Bezvoljan . Nagon za povracanjem (od kaslja) ga stalno budi. Popili smo Blokmax i s obzirom da je zima spava u pidzamama ali bez pokrivanja.
  Radicemo sutra CRP. Ja sam alergicna na penicilin i sugerisem to i njrgovim ldkafima.
  Ukoliko dodje do toga da mora penicilin, kako ja da se ponasam (dodir s lekom…)? Da li je opasno ostaviti detr otkriveno cele noci? Sta ako mu ne spadne ili opet ide preko 38.6…a jos nije proslo 6 sati, panadol nemam da kombinujem? I svakako ako imate bilo koji drugi komentar na sve ovo… Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje na virusnu infekciju, a tu je najvažnije da se prvilno obara temperatura.

 2. Aleksandra says:

  Hvala vam , kako i uvek, na odličnom tekstu. Niste naveli ili mi je promaklo. Ako je dete već imalo pred fras ili fras, da se i mala temperatura, i od 37,5 obara ODMAH! I način i zašto. Ovo pišem jer smo mi sa 7 mes. Imali pred fras, zbog urinarne infekcije, Ešerihije. I da sada čim mu skoči t. Ja imam strah. Nas pedijatar nam je rekao da se u tom slučaju obara odmah. Da se ne bi ponovilo. Obično ide ili bensedin ili diazepam u guzu. Molim vas da o tome pišete.

 3. aleksandra says:

  Postovani,moj muz stalno ponavlja jednu istu recenicu kada sin ima temp preko 38.5-pokrij ga da se preznoji. Jel mozete,molim vas,da mu odgovorite umesto mene?
  Pozdrav i hvala

 4. Violeta says:

  Sin ima 11ģod i vec dva dana ima temperaturu 39,5 pije za temperaturu ibuprofen.. zali se na bol u zeludcu i nemoze da jede.. imao i proliv i povracao… molim za pomoc..

 5. Aleksandra says:

  Poštovani,
  Beba od 8 meseci ima temperaturu od noćas koju uspešno kontrolišem kad je primetim: nekad skoči i do 39.4 ali odmah je spustimo sa sirupom paracetamola,tusiranjem i rashlađivanjem, a zatim je je bez temperature sledećih par sati. Jako je često kontrolišem kolika joj je temperatura,ali se plašim se da će joj skakati u snu kada padne noć. Da li ima potrebe da budim dete noću na određene periode ili će je temperatura probuditi ako je ima?
  Unapred zahvalna,
  Aleksandra

  • MojPedijatar says:

   Da se ostavi da spava samo u benkici i da se prati…NE treba je buditi, ali ako temperatura skoči preko 39, iako je beba rashlađena – da se ipak da lek.

   • Slava says:

    Pozdrav,možete mi pojasnit maloo opširnije.Dali je moguće da dijete koje boluje od gripe kako su liječnici zakljucili ima bolove u nogama da nemoze hodat uopće

    • MojPedijatar says:

     To se može desiti, ali ako ne bude bolje za par dana – obavezan je kontrolni pregled.

 6. Sanja says:

  Imam 24 godine I vec godinu Dana kad God izmerim temperature ona je 37-37.3 osim uvece kada see umirim I legnem onda spadne bila Sam kod lekara vise puta krvna slika uvek uredna kao I bris grla.jedini problem Koji imam jeste devijacija nosa I jako puno sekreta u nosu I grlu.urin nije uradjen.interesu je me da li je to mozda od nosa ili je normalno drugih tegoba nemam.hvala unapred

 7. Jelena says:

  Postovani, imam vecitu dilemu pa molim za odgovor
  Kada dete od godinu dana ima u toku noci temperaturu 38.2 a spava, da li ga treba buditi za lek ili cekati da se samo probudi?

Strana 5 od 8<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA