Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. JELENA says:

  Uskoro punim 18 godina, temperatura mi skače samo noću, 38.5, takođe čujem pulsiranje u uhu, međutim pritisak je stabilan, kada uspem da odspavam ujutru se probudim skoro bez ikakve temperature. Preko dana me boli glava, u nekim trenutcima ubrzan puls i malaksalost. Nikakvi simptomi kaslja, curenja nosa.

 2. Sladjana says:

  Postovani,
  Devojcica od dve godine vec dva dana,skoro ce treci, ima temperaturu koja varira od 37.6 pa sve do 38.9.Bili kod dr., cisto grlo,pluca,ne curi mos,ne kaslje..jedino sto je do skoro imala moraxelu u nosu,koju smo lecili kapima,a sada ima stafilokok,sada koristimo druge kapi.Uradili urin I uk,sve sterilno,kao I krvnu sliku I crp,gde je takodje dr. Rekla da nije za brigu.Curica slabije jede,slabo pije I vodu.Promenljivog raspolozenja,kada spadne temp.Igra se,onda je ok.Brine me ta temperatura,sta bi moglo biti uzrok???
  Hvala unapred
  Sladjana

 3. Marija says:

  Nas sincic ima 3 godine… i ima temperaturu vec 4 dana od 37,2 do 39….imao je i 40,4.. tad smo ga odveli kod lekara i uradili krvnu sliku i urin…malo mu je crveno grlo i to je sve…svi rezultati su ok…samo ima neke bakterije koje su za 4,4 % vece od normale. Dobio je amoksiklav…pije vec 2 dana na 12 sati al se temp.idalje javlja i bude do 38 .. brine me koliko dana dete moze dugo da ima temperaturu. Mi je.skidamo nurofenom i to deluje. Al cim prestane dejstvo leka ona se pojavi…

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i pracenja deteta se, u ovoj situaciji, naprosto NE može napraviti procena.

 4. Alek says:

  Dete ima 4 godine. Od rodjenja kada je zakaci neki virus dobije temperaturu i nagle skokove iste. Tipa izmerim 37.1C za 40 min ima 38.8C. Nocu joj zbog toga merimo temperaturu na 30-40 min sto je vrlo stresno i naporno. Brufen sirup je jednom pila na 4 sata jer nismo mogli da cekamo min 6 sati jer je imala visoku temperaturu (tako nas savetovali iz savetovalista). Ja kao dete nisam imao ovakve skokove i merenje temperature na pola sata pa se pitam
  1) da li je to normano da ona reaguje tako na svaki virus?
  2) da li mi preterujemo sa tim cestim merenjem temperature? Tipa mozda ce doci do 39C i tu stagnirati ali mi se plasimo posto naglo raste da ce preci i 40C vrlo brzo i izazvati fras. Zabrinut sam jer ne samo meni vec i mojim drugovima niko u detinjstvu nije merio temperaturu nocu na pola sata pa se pitam da li su to novi virusi ili mi gresimo jer se opterecujemo temperaturom? Koliko bi cesto trebali da merimo temperaturu nocu?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nocu dete, koje im visoku temperaturu NE treba pretopljavati! To je najvaznije.

   Dete koje NIJE imalo fras NE zahteva ovako cesto.merenje temp. dok spava!

   Virusne infekcije zaista mogu da idu sa epizodama visoke temp. ali to naprosto NIJE za brigu.

 5. Alek says:

  Sada imamo drugu situaciju… cele noci joj bila temperatura 34.4 C, ruke hladne itd. Juce preko dana nije uopste imala temperaturu pa smo mislili da je virusu kraj. Sve je krenulo kada se uspavala. Utoplili smo je i da li joj caj pa je posle 2 sata skocila polako temperatura na 34.8 i konacno posle jos 2 sata na preko 35 C. Preznoji se malo (presvukli smo je da je znoj ne hladi) ali ledene ruke, stopala i tako preko cele noci. Moram da napomenem da je kao beba imala redovno temp oko 35.7 C kao normalnu – nije bila bolesna. Ako je malo toplije obucemo ona se oznoji. Ako nocu spava pokrivena pelenom i dodamo jos jednu pelenu ona krene da se znoji i da se budi.. Zato smo prestali kako bebu da je utopljavamo i sada kada imamo viruse onda imamo ove neke cudne ekstreme.
  Da li je normalno da je kako beba imala ovako nisu temperaturu i sta da radimo kada zaredi preko noci ispod 35 C po 7-8 sati? Sada ima preko 4 godine. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Kad je temperatura niska – dete MORA da se utopli!

   Ovi padovi temperature se mogu desiti tokom infekcija, a kod ogromne vecine dece se radi o bezazlenoj i prolaznoj pojavi

 6. Tarik says:

  Mene su proterali iz nemacke zdravstvenu knjizicu nemam dali postoji neki besplatan doktor cerka mi ima 4 godine evo vec 1 godinu kako sam u srbiji proteran iz nemacke a dete nemogu da prijavim u knjigu drzavljana jer svabe mi nece poslati internacionalni izvod jer meni treba da bih ostvario zdravstvenu knjizicu cerka mi ima temperaturu 39.7 molim vas buditemi od pomoci hvala vam unapred

 7. Ivana says:

  Postovani, imam 17 godina, imala sam virusnu infekciju i tada mi je dr prepisala klacid, febricet i bilo koje kapi za nos. Medjutim, posle zavrsetka terapije koja je trajala 7 dana, temperatura mi je i dalje varirala od 37,4 do 37,6. Ponovni odlazak lekaru ustanovio je da je u pitanju sinuzitis. Krvna slika je u redu. Prepisali su mi gentokulin, nasonex, rinofluimucil, nurofen za skidanje T i augmentin. Zanima me koliko dana treba da prodje do oporavka? Nije mi jasno kako temperatura konstantno moze da bude 37,5 uprkos tecnosti koju unosim na dan, pored ovih lekova. Hvala unapred.

Strana 6 od 8<<<45678>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA