Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Lekovi – antipiretici

Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC. Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste: paracetamol (Eferalgan Paracet, Febricet, Miralgin, Sanicet, …) i ibuprofen (Brufen, Ibuprofen).

Salicilate (Andol, Anbol, Midol, Aspirin, Novandol) ne davati deci za skidanje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije su, ruku na srce, veoma retke, ali izuzetno opasne.

Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju takve opasne reakcije, a imaju sličnu efikasnost kao i salicilati. Ako dete ne reaguje na paracetamol treba probati sa ibuprofenom, i obrnuto. Ne treba davati oba leka istovremeno (osim u retkim izuzecima). Postoje dobro definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena, ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra.

Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (supozitorije). Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.

A doziranje?

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38oC, ali se mora poštovati doza leka i intervali davanja. Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga pročitajte.

Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lek vrati temperaturu na normalne vrednosti. Dobro je da ona bude ispod 38oC, pa i mama treba da zna da sve dok je infekcija u burnoj fazi, nema čudotvornog leka za potpunu normalizaciju telesne temperature.

Podeli:

Komentari

 1. Nikola says:

  Postovani,imam 17 godina,u ponedeljak mi se povisila temperatura i ne ide preko 37,5 varira od 37,1 do 37,5 od ponedeljka pa cak i danas,doktorica je gledala grlo kaze blaga hiperemija ili kako se vec kaze,nos mi curi isto,a temperatura i dalje varira,brinem se jer se temperatura ne spusta ispod 37 vec peti dan.Hvala unapred.

 2. Danka says:

  Postovani, dete od 14meseci vec drugo vece ima temperaturu 38.5 ali je dobije samo uvece ni jedan drugi simptom nema osim temperature. Sta to moze da bude? Hvalaa

 3. Boban says:

  Dobro veče..dete ima 3.5 godine već treći dan ne možemo temperaturu da izborimo.. dajemo mu panklav 2× i brufen ..

 4. Andjela says:

  Dobro vece, beba od 14 meseci vec trece vece ima temperaturu 38,5 do 39. Dobija je samo uvece, ujutru i preko dana nema ni jedan simptom. Ne odbija hranu i vodu, raspolozan je, ne kaslje, ne povraca, nema proliv. Samo uvece dobije temperaturu

 5. Elvira says:

  Dobro vecer dete of 4 godiva vodka temperatura 5 dena ne meze da pada opet se dize sto meze da bude

 6. Milenka Kuburić says:

  Moja unuka od 12 meseci ima temperaturu 37,5….38, celu noć se budila, napominjem da su joj natekle desni, zubići niču. Šta da radim? Hvala.

 7. Gorica says:

  Dete ima 6 ipo godina, imao je visoku temperaturu i jednom je povraćao, posle toga mu popocali kapilari na obrazu, šta da radim da se kapilari povuku

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA