Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Andjela says:

  Postovani, radi se o bebi staroj 10.5 meseci. Zubi su krenuli vec par noci se budi i place. Sinoc je dobio temperaturu 38.5, istusirala sam ga mlakom vodom, dala sam mu Panadol baby, vristao je od bolova. U jednom momentu nakon 3,4h je krenuo da se trese , presvukla sam ga jer je bio sav mokar. Nakon pola sata mu ponovo izmerila temp 38.3 . Dobio je jos jednu dozu sirupa i nastavio je da spava sa povreminim budjenjem i plakanjem. Da li mislite da je to od zubica ili je neki virus u pitanju? Nema nikakvo curenje iz nosa, kasalj i slicno.
  Hvala Vam u napred

  • MojPedijatar says:

   Ako nema drugih smetnji, a beba lepo jede, aktivna je i raspoložena (preko dana) moguće je da su zubići uzrok.

 2. OTAR says:

  Postovani, beba od nepunih 10 meseci vec 2 dana ima temperaturu koja ide do 39.5 (mereno u uhu), spada samo dok traje dejstvo paracetamola, nikakve druge simptome nema, doktor kaze da je zdrava beba nema crveno grlo, drugo sve u redu.. Da li je moguce da je temp.povisena zbog zubica, beba ima samo donja dva zuba? I zanima me da li je ispravno da pratim temp.merenu ispod pazuha (toplomer sa zivom) ili temp.merenu u uhu (digitalnim), i moze li bebi naskoditi temp.koja je u proseku oko 38.5? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bebi merite temšertutu ISPOD MIŠKE!

   Ako dete NEMA tegoba, a lepo jede, aktivno je i raspoloženo, NE TREBA metiti temperaturu

 3. MimaM says:

  Beba od 5 meseci juce oko 09h je primila pentaxim vakcinu, u 11h dat paracetamol (preventivno) u 16h temperatura raste 38 , hladimo dete, dajemo paracetamol oio 18h ona se zagrcnjava, plavi jedva dolazi k’sebi i od tada konstantno odbija sirup, pocinje da plavi,da drhti i uvrzano dise. Vodimo je u dispanzer vracaju nas, sa izgovorom obarajte temperaturu. Nocas isto 38 , celo jutro isto. Da li smemo dati cepic tako maloj bebi?

  • MojPedijatar says:

   Da – Efferalgan (paracetamol) čepić od 80 mg se može dati kad temperature pređe 38.5!

   Paractamol se NE DAJE prevtivno – posle vakcinacije, već samo ako se pojavi povišena temperatura!!!

 4. MimaM says:

  Mozete mi reci koliko i brufena mogu da dajem, ima 5 meseci 6690gr. I da li moze brufen, paracetamol i cepic zajedno da se daje i u kom vremenskom razmaku?

  • MojPedijatar says:

   3 ml Beufena, ukupno 3 puta na dan je bezbedna doza! Ako je bas visoka temp. mogu se dati i 4 doze u 24h.

   NE TREBA davati istovremeno Brufen i paracetamol!!!

 5. Jasmina says:

  Dete ima dva dana teperatura 38 sa5 sta treba uraditi alije prehladjeno

 6. Megi says:

  Postovani,
  Moja beba ima 9 mesesi, imala je temperaturu jednu noc 37,5 (pod rukom mereno), sledeci dan lepo raspolozena, lepo jede, pa uvece temperatura 38,9 i povracanje, narednog dana odemo kod dr i na osnovu pregleda sve je ok. Dali smo istog dana krv, i sedimentacija povecana. Dr pretpostavlja da je upala uha i daje 3 dana penicilin injekcije. Drugi dan smo uspeli da damo urin iz cega se vidi upala mokracnih kanala. Posle 3 dana injekcija, daje sirup cefaleksin. Peti dan konzumiranja sirupa opet dobije temperaturu. Sta moze biti problem?
  Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Posle ovolikih antibiotika se zaista ne.moze napraviti procena bez pregleda deteta!

 7. Dijana says:

  Molim vas savjet. Imam sina rođenog u 1/2016. U siječnju 2017 iznenada u noći dobio temperaturu 40,7 ispod pazuha. Dali smo mu lupocet sirup i nakon sat i po temperatura naraste na 40,9. Otišli smo na hitnu. Pedijatar dežurni ga pogledao i odlučio nas ostaviti u bolnici. 6 dana smo bili tamo bez ikakve terapije pod izlikom da žele vidjeti kako ce se ponašati dijete. Samo je prvi dan dobio infuziju. Krvna slika super osim CRPa koji je bio 64. Bili tu bez antibiotika i otišli kuci bez dijagnoze.
  Ponovo u 04/2017 dobiva temp preko 40 unatoč čepiću u guzu (lupocet)i sirupu (neofen). Opet odjel 7 dana i nikakva dijagnoza. Problem je taj sto mu se temperatura ne moze skinuti danima ispod 38,5. I strahovito varira.
  Imate li savjet koje pretrage da mu napravimo kako bi se otkrio uzrok tako visokim temperaturama obzirom da on sad ima 1,5god i nekih 11kg? Inače je pod tako visokim temp. općeg stanja super. Jede pije igra se kao da mu nije nista a zapravo gori.

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o prolaznim virusnim infekcijama.

   Ako se ovo ponavlja na 2 do 3 meseca, ima smisla da dete pregleda imunolog.

   • Dijana says:

    Da, ponavlja se. Znači u siječnju pa travnju pa opet pretprošli tjedan je imao visoku temperaturu. Vadili smo krv i urin. Krvna slika urednih parametara osim CRPa koji je bio 19. Nismo dobili antibiotik nego smo ga tuširali i davali sirup i čepiće (od 6.6. do 10.6.). Dva dana je bio bez temperature i onda ponovno temperatura od 18.6. do jučer ali su sad vrijednosti 38-39,4 ispod pazuha.
    Ima li potrebe da zatražimo kompletnu obradu na odjelu infektologije ili ciljano da ga pogleda imunolog?

    Zahvaljujem puno na odgovoru!

Strana 3 od 8<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA