Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Mama ivana says:

  Znači taj diazepam treba imati u kućnoj apoteci? Hvala na informacijama

 2. Tanja Vidakovic Vasic says:

  Beba, 7meseci, sisa, 2dana temp 38.7. Skinemo nekad Paracetamol i masiranje, nekad cepic (sirup kad je temp 38 do 38.5, cepic ako ne spadne posle pola sata a pri tom i raste). Cak i kada je temp 38.7 beba se igra ali trazi da budem uz nju. Pri tom, za 2dana temp, bebi krenula 4zubica. Molim za neki savet, za moje ponasanje i njoj za pomoc za zubice. P.S. da li stavljati oblogu na celo.
  pozdrav

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVE obloge!

   Kad pređe 38.5 da se da paracetamol ili ibuprofen i da se beba prati.

 3. Marko says:

  Imam 16 godina imam povisenu temperaturu 2 dana ali nije to problem, problem mi je to sto me oci bole kad gledam gore,dole,levo i desno.

  • MojPedijatar says:

   AKo posle ibuprofena (Brufen) ovo bude bolje – to je deo virusno infekcije i nije za brigu.

   Ipak, ako se bolovi pojačavaju – MORA se obaviti pregled.

 4. sanela says:

  Dijete 3 god, tri dana ima temperaturu. Noc nam je teza do 39.5 nekad bude, po dani do 39 ali kontrolisemo. Pedijatar dao Ospen zbog upale grla, ne curi nosic, ne kaslje, zali se na bol u ustima. Te ibuprofen za temp. Mene zanima koliko dugo moze temperatura potrajati?

 5. Ana says:

  Pa ja imam 12 godina i trebam ic za 3-4dana na put a vec 2 dana imam temperaturu koja malo spadne na 34,6 a najveca je 39,2. Koristim lupocet tablete i esbesol tablete al imam osjecaj da mi nepomazi nezz kako da skinem temperaturu za 3-4 dana

  • MojPedijatar says:

   Jasno je da se radi o VIRUSNOJ infekciji koja obično traje 5 do 7 dana. Leka nema za virus, a ako za par dana i dalje bude visoke temperature – da se obavi pregled kod pedijatra.

 6. Otac says:

  Da li detetu od godinu da treba davati nesto za jacanje imuniteta

 7. Vesna says:

  Postovani,radi se o bebi stroj 9 meseci. Sve je pocelo pre nedelju dana zapusenim nosicem,odma smo se javili lekaru i nakon pregleda receno nam je da je sve ok ali da su desni jako upaljene jer su krenuli zubici. Prepisana nam je samo toaleta nosa. Posle tri dana krece napad kaslja i dr.nam prepisuje inhalacije
  pulmicortom 2 puta dnevno i antibiotske kapi za nos. Kasalj se malo smirio a nosic samo lije. Danas je beba dobila temp. 38.4 uspela sam da joj spustimna 37.6 i to je to. Beba je iscrpljena jer nije spavala zbog tog glupog kaslja. Plasim se da moze nesto da se zakomplikuje od te temperature jer nam je ovo prvi put da se susrecemo sa istom. Kontrola nam je u utorak a mene zanima da li ipak nocas da je vodimo kod dezurnog?
  Ne znam da li moze da se spusti na pluca izvinite na opsirnosti

Strana 2 od 8<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA