Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

Foto: Flickr

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od  37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Upravo pijem kafu posle jedne takve noći. Okupamo bebu, mleko, krevetac kad odjednom neko čudno meškoljenje i još čudnije disanje. Izmerimo temperaturu, 38.5. Posle sat i po vremena, eferalgana i jednog tuširanja nema temperature, uredno spava sve do jutros. Obzirom da kašljucka i povremeno ima neke retke sline, da li mislite da bi bilo pametno da danas ipak posetimo pedijatra?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da se radi o početku virusne infekcije. AKo je dete dobro raspoloženo, lepo jede, NEMA napada kašlja, NEMA ubrzanog i otežanog disanja – NEMA potrebe za hitnim pregledom.

 2. Naida says:

  Poštovani,

  dijete ima 19 mjeseci. Nakon visoke temperature do 39 stepeni, dijete kod ljekara dobije cafahlor sirup, poslije kojeg temperatura ne spada. Na pregledu je uoceno crveno grlo.
  Temperatutu ne mozemo oboriti ni na 3h.
  Poslije ljekar ukljucuje Hemomicin 3 dana. Temp.spala. Dijete lose jede cijelo to vrijeme.
  Nakon 7 dana od prestanka uzimanja Hemomicina, ponovo se javlja temp.
  Laboratorijski nalazi: Se 55, lkc.17,3, CRP 20, Hgb 107…Granulociti blago poviseni. Ostalo u rangu.
  Dijete prima intrevenski Longocef, potom Pancef. Ukupna terapija 10 dana. Nakon 2 dana od prestanka terapije ponovljeni nalazi.
  Ponovljeni nalazi: se 43, lkc.9,CRP u tragu jer nije brojcana vrijednost (nemaju mogucnosti),lkc.9,hgb.109, monociti blago poviseni.Ostalo u rangu.
  treci dan nakon terapije ponovo temperatura 37,8…
  Molim savjet…
  Unaprijed hvala!

  • MojPedijatar says:

   I pored ogromne zelje da pomognemo, ovo je naprosto nemoguće komentarisati bez pregleda i praćenja deteta.

   Ipak, jedno je jasno – PRE davanja antibiotika treba uraditi analize (k.slika i urin)!

 3. Marija Ristić says:

  Poštovani,
  Reč je o odojčetu od 11 meseci. Drugi put za poslednja tri meseca imao je visoku temperaturu preko 39,5.
  Oba puta se slično ponašao u temperaturi.
  Imao je temp. 38,1 u 15h i dali smo Nurofen i kupali ga mlakom vodom 20 min. Nakon toga je temp. spala u 19:15h na 36,9.
  U međuvremenu smo dete vodili kod lekara i konstatovano je crveno grlo i da pije Panklav, koji smo dali oko 20h.
  Nakon 6h, oko 21h, smo opet dali sirup Nurofen 3ml (imao je 8 kg).
  U 21:30 h smo stavili čepić Dijazepama ( 2 mg).
  U 22:15 je imao temp. 37,4.
  Nakon toga dete počinje da plače i da mu se trese celo telo( to je samo 2 sata nakon datog sirupa).
  Temperatura je za par minuta dostigla 38,5 i išla je do 39,8.
  Koji je Vaš savet, šta raditi u situaciji kad kod odojčeta naglo raste temperatura uz to da mu se trese celo telo?
  Srdačan pozdrav,

  Dali smo čepi

 4. Dragana says:

  Sin od 3,5 godine je danas počeo da kašljuca povremeno i kija i nosić mu je curio,ujutru sam mu dala oligovit sirup a u 18h herbiko za prehladu-nakon dva sata odprilike je dobio temperaturu,zaspao je,izmerili smo je i 38,2 je…Da li mu mogu dati Paracetamol u 2 sata, ili da ga istuširam?

  • MojPedijatar says:

   Prvo da se istušira mlakom voom, pa ako i onda bude preko 38,5 da se da paracetamol ili ibuprofen sirup.

 5. JelenaG. says:

  Postovani,dete starosti 21 mesec ima temperaturu od pre 3 dana. Pre dva dana smo ga vodili pedijatru (grlo crveno,urin:dosta sluzi i bakterija,7-8 Le,belancevine +), prepisan mu je Alfacet,ali temperatura i dalje skace dva-tri puta na dan (pada nakon Paracetamola) Sinoc je bila 38.9. Danas je uradjena Ks-Le 16,kons. orl-katar tube,rinitis purulenta. Da li je zabrinjavajuc porast vrednosti temp. i pored antibiotika?

  • MojPedijatar says:

   NEMA procene bez pregleda deteta, ali ako temperatura i dalje raste – mora se obaviti kontrolni pregled.

 6. Seka says:

  Ppstovani
  Moja beba ima 20 mjeseci I u posljednjih 2,3 mjeseca cesto dobija kasalj koji traje 3-4 dana I prodje . Sinoc je ponovo pocela da kaslje imla je.temperaturu 38. Danas citav dan kaslje I veceras je dobila temperaturu 38,6 koja se spustila posle brufena. Danas je nisam vodila kod doktora a do sada je svaki put rekla da je kasalj od zuba. (gornja trojka joj je danas izasla). Najvise sam.zabrinuta zbog kaslja????
  Hvala!

 7. Katarina says:

  Dobro vece molim.za savet decak od 7 godina ima vec drgi dan teperaturu javili smo se pedijtru on nam je dao novagetol i lempn inekcije naravno ibrufen po potrebi ali i tabletice junior angin za sisanje decak ima vec tri sata teperaturu koju nemogu da oborim ni ibrufenom ni tusem teperatura je od 38 do 39 hvala unapred na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   To je deo infekcije, najverovatnije GRIPA¨!

   Posle 5 rođendana NEMA opsanosti od febrilnih konvulzija, tako da Brufen treba da bude okosnica terapije – uz rashlađivanje deteta.

Strana 1 od 812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA