Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. Mali mrav says:

  Poštovani,
  Dečak star 16ipo meseci je 11.sept prvi put krenuo u vrtić,odmah po povratku sa mora. Nakon 1 dana u vrtiću (sat ipo vremena) krenulo je curenje nosića u velikim količinama,praćeno kašljem i blago povišenom tempreraturom tokom noći (do 38°). Odveli smo dete kod lekara,dobio je Operil P za nosić i sirup za kašalj. Radili smo i redovne inhalacije sinomarinom. Delovalo je kao da se stanje stabilizovalo,na kontroli je sve bilo ok,kašalj je samo i dalje trajao. Nekih 7 dana kasnije,opet nakon dvodnevnog boravka u vrtiću po sat ipo vremena dete je juče povraćalo u dva navrata tokom pre podneva i ponovo je proslinavio. Lekar je rekao da može da bude od zubića (trojka) koji treba da izbije. Dobili smo sirup za imunitet Marsovci i prepisana dijeta,uz konstataciju da nije dehidrirao. Jutros je dete dobilo temperaturu 37,4° koju smo brufenom brzo skinuli. Međutim 5 sati kasnije ista temperatura se vratila. Nosić i dalje curi,kada skinemo temp dete je super,dok je ima plače i nervozan je. Molim Vas za predlog šta da radimo dalje,kao i mišljenje da li je virusna infekcija,reakcija na vrtić ili je moguće da se čisti po dolasku sa mora? Nikada do sada nije ovoliko dugo nosić curio i nisam više pametna šta da radim. Bili smo inače kod 2 lekara,ni jedan nije tražio da radimo krvnu sliku ne znam da li je to ispravno ili pogrešno. Unapred zahvalna mama Ana

  • MojPedijatar says:

   Potouno je jasno da.se radi o VIRUSNOJ infekciji!

   Tu NE pomaže k.slika, a temperatura se NE obara dok ne pređe 38-38.5.

   Za sada da se nos redovno.čisti i dete prati.

 2. Marija says:

  Poštovani, decak 2.5 god drugi put ovog meseca antibiotic, prvi put zapušen, kaslje krajnici uvećani, terapija pancef 7dana. Odmah nakon terapije nos krece da curi i ne smiruje se od providnog do zelenog sekreta. Po preporuci Orl slane inhalacije, floxal kapi u nos i meralys kapi. Nakon sedam dana javlja se temperatura 37.7 koja sama spada. Od tada svako vece ima temperaturu, jednom 37,2,drugi dan 37.5, treci 37.7, cetvrti 37.3 i tako vec sedam dana, isključivo u vece i sama spadne cime zaspi. Ks rađena drugi dan od javljanja temperature, crp 11 ostalo u normali. Međutim bas kaslje i dalje slini pod terapijom klacid peti dan. Da li je moguće da je virus i da antibiotik ne deluje? Urin OK.

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazue na virusnu infekciju i BESMISLENOST ove ponavljane antibiotske terapije!!!

   PRVO bris grla, pa ako se nađu bakterije – da se daje antibiotik!

 3. Jasmina says:

  Dete 2godine ima upalu uha treci put u roku od mesec ipo dana. Sada je primio 7 penicilina, posle poslednjeg je dobio temperaturu 38,6. Sta moze da bude? Doktorka nije obavila ni pregled vec je samo rekla ima mnogo virusa normalno je da dobije temperaturu i proliv ako mu u toku noci bude gore onda ga dovedite

  • MojPedijatar says:

   Injekcijama penicilina se NE LEČI upala uha!!!

   Kad dete ima ovako ceste upale, kora se obaviti ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom.

 4. Natasa says:

  Postovani, devojcica 3 godine, pre 2 nedelje je imala povisenu temperaturu, kasalj, blago crveno grlo, i zapusen nosic. Krvna slika i urin su bili u redu, samo je CRP bio blago povisen-11. Dobila je Ospamox, Cetirizin i Tantum verde da prskamo. Cetirizin i dalje koristimo a ona juce pocinje da kaslje opet i veceras opet ima blqgo povisenu temperaturu, 37,3. Da naglasim da je ona dete kojem se jako tesko skida temperatura. Svaki savet je dobrodosao.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je prava procena nemoguca, ali SVE ukazuje na virusnu infkekciju koju je BESMISLENO lečiti antibioticima!

 5. Milica says:

  Poštovani, devojčica ima 4 dana temperaturu i kasljuca. TemperaturA je u rasponu od 37.2 do 38.5 kada dajemo Paracetamol. Od th temperatura se normalizuje na par sati pa opet. Šta jos mozemo da preduzmemo…unosi dovoljno tečnosti, voce i supice..Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Za sada radite SVE što treba i da se dalje prati. Ova virusna bolest obično traje 5 do 7 dana.

 6. Jelena says:

  Postovani, moja devojcica ima 3 i po godine i pre 4 dana je pocela da povraca, veoma je pospana,temperatura je 37.3 do 37.8 samo pije vodu i slabo jede zvali smo doktora kaze da ne moze da nas primi i da je to virus i da se kod kuce lecimo.Pre dva dana joj je bilo bolje al nocas je pocela da kaslje i nije mogla od kaslja da spava al danas je skoro ceo dan spavala i imala temp. 38.3 veoma sam zabrinuta molim za savet

  • MojPedijatar says:

   MORATE povećati unos tečnosti – često po malo! Ako je i pored toga bezvoljna i pospana – MORA se obaviti pregled!

 7. aleksandra says:

  Postovani,moj sin je zaradio ovaj virus i vec 5 noci skidamo temp,puno kaslje,slabo jede i malaksao je. Pije sirup od belog sleza,servisiram mu nos sa fizioloskim rastvorom. Vec 5i dan koristi operil p i nurofen, ali nisam sigurna koliko dugo sme da ih koristi?

Strana 9 od 13<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA