Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. Dusan says:

  Postovani, dete od godinu dana dobilo temperaturu od 37.9 pre dva dana, odbija da jede, pije vodu i trazi da sisa, bilo je u bolnici na ispitivanju i svi nalazi (krvna slika, crp, urin, stolica, …) su u redu, malo snizeno gvozdje, komentar je da je to voris. Da li je normalno da ovakva temperatura potraje 5-7 dana kod ovako male dece?
  Unapred zahvalni,
  roditelji

 2. Vision says:

  Poštovani,
  Dete od 23 meseca pre 4 dana dobije temperaturu 39,6 do 40. Temperatura teško spada, ne skida je paracetamol, brufen tek malo. Uporna i vraća se. Treći dan malo spala na 37.9 do 38.2 a već danas petog dana opet ide do 39.2
  Radjena KKS i urin i sve u normalnim granicama. Od pre 2 dana ukljucena inekcija penicilina, Medjutim stanje nepromenjeno. Pluća čista, grlo nije crveno. Kaslje užasnog zvuka, nesazrelo, nos curi malo, malo ne curi, sadržaj gusto žutog sekreta do prividnog. Interesuje me vaše mišljenje. Zabrinuta sam zbog temperature. Hvala. Pozdrav.

 3. M says:

  Postovana, moja cerka od 22m vec 3 dana ima temperaturu 37,8, i ide do 38,6. Nikako da spadne ispod 37… Pluca su cista, al nosic pun, gust zuti sekret. Grlo joj malo upaljeno. Da li treba da se rade neke dodatne analize, da se ukljuci antibiotik, ili se radi o virusnoj infekciji koja traze 5-7 dana? Dete je raspolozeno, i lepo jede… Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Da se NE “uključuje” antibiotik!

   Sve ukazuje na VIRUSNU infekciju, a ako temperatura bude preko 38 duže od 4-5 dana ima smisla da se uradi krva slika i obavi kontrolni pregled.

 4. D says:

  Postovani,
  Dete staro cetiri godine vec peti dan ima povisenu temperaturu 38,5. Ona reaguje na brufen, ali se vraca. Juce pocelo da kasljuca i zaousio se nos. Davli ukljuciti antibiotik i da li treba raditi nesto dodatno?

  • MojPedijatar says:

   NIKADA ne treba “uklnucivati” antibiotik bez pegleda deteta i JASNE bakterijske infekcije!

 5. Ana says:

  Poštovani, dete 5,5 godina dobilo ujutru temp koja je tog dana išla do 39 a kada je spustimo ne ide ispod 37,5.. Nema zapušenog nosa ni bola u grlu, jedino je jednom povratio sok.. Bili kod dr i ona je bez ks i urina prepisala antibiotik… Detetu pada temt i malo kašljuca, bez začepljenog nosa… Da li da mu dam antibiotik (cefaleksin) ili je virus? Hvala unapred..

 6. Daca says:

  Poštovani,dete ima 10 god.4 dana ima temperaturu 38.5 krvna slika je uredu.Doktorka kaže to je to sve je ok.ali mene i dalje brine temperatura,da li je virusno ili treba ići dalje kod lekara i tražiti detaljniji pregled?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji koja obično traje 5 do 7 dana.

   Ako je dete dobrog raspoloženja (kad padne temperatura) nema.potrebe da se žuri sa kontrolnim pregledom.

   Ukoliko je dete pospano, bezvoljno, odbija.obroke…ili ako povišena temperatura potraje duže od 5 dana – da Vaš pedijatar ponovo pregleda dete.

 7. Lumakt says:

  Postovani, dete pre cetiri dana dobilo temperaturu, do 39c isla, ali je spadala posle brufena/paracetamola i tusiranja. Drugi dan isto temp do 38,5 isla. Treci ceo dan nije imao temperaturu, ali je kasljao i evo danas cetvrti 37,5 i zali se na glavobolju, malo kasljuca. Kod dr nismo isli, jer je spadala i nije trajala duze od 3 dana. Savet molim Vas.

  • MojPedijatar says:

   Da se prati…ako se narednih dana pojavi ponovi preko 38.5 da se uradi k.slika i obavi pregled.

Strana 8 od 13<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA