Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl
  • Odakle ovaj dosadan kašalj?

Tih dana kašalj zna da se pojača, pa nisu retki napadi kašlja. Od suvog, on prelazi u «sazrelu», vlažnu formu, mada dete i tada nema šta da iskašlje. Neka deca povrate poneki put, obično posle jačeg kašlja. Povraćanje je, pre svega, refleksnog tipa – usled nadražaja, ali je i sam virus delimično odgovoran, jer voli da napadne i sluznicu želuca (gde može da izazove upalu – gastritis).

  • Zašto se javlja promukli kašalj, koji užasno zvuči?

Jedan broj dece dobije klasičan laringitis – zapaljenje grkljana, koje se obično lokalizuje na nivou glasnih žica, pa se javlja karakterističan promukli kašalj. On liči na lavež psa i ume veoma da uplaši roditelje.

  • Kakve veze ovi virusi imaju sa crvenim očima koje su ujutru pune krmelja?

Ima dece koja zarade konjunktivitis (zapaljenje vežnjače), pa su im oči crvene, a neretko krmeljaju. Ogromna većina ove dece ima zaptiven nos, zbog čega je zapušen jedan mali kanal koji odvodi suze iz oka u nosić. Čim nastane «zastoj» suza, javlja se infekcija oka, pa je zato ono crveno i «krmeljivo». Kada se nos pročisti i oči se oporave, uz redovno čiščenje sterilnim rastvorom troprocentne borne kiseline. Neka dečica dobiju pravi virusni konjunktivitis – tada virus direktno napadne okce, koje biva crveno, baš kao i nos i grlo.

  • Zašto ima bolova u leđima i grudima, da li je i to od virusa?

Jedan broj veće dece (najčešće su to adolescenti) se žali na bolove u grudima ili leđima, koji se obično javljaju u fazama bolesti bez temperature. Ovi bolovi su, najčešće, rezultat prolaznog i blagog zapaljenja međurebarnih nerava, ali mogu da budu uzrokovani i dugotrajnim kašljem, koji prekomerno «rasteže» grudni koš. Iako su nekada dramatični, bolovi prolaze posle nekoliko dana i ne ostavljaju nikakve posledice, pa nisu vredni straha koji ih često prati.

Podeli:

Komentari

  1. Nasa says:

    Moj sin ima 1 godinu dana vec 7 dana i.a teperaturu i kasjal molim vas za savet sta da radim

Strana 13 od 13<<<910111213