Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl
 • Odakle ovaj dosadan kašalj?

Tih dana kašalj zna da se pojača, pa nisu retki napadi kašlja. Od suvog, on prelazi u «sazrelu», vlažnu formu, mada dete i tada nema šta da iskašlje. Neka deca povrate poneki put, obično posle jačeg kašlja. Povraćanje je, pre svega, refleksnog tipa – usled nadražaja, ali je i sam virus delimično odgovoran, jer voli da napadne i sluznicu želuca (gde može da izazove upalu – gastritis).

 • Zašto se javlja promukli kašalj, koji užasno zvuči?

Jedan broj dece dobije klasičan laringitis – zapaljenje grkljana, koje se obično lokalizuje na nivou glasnih žica, pa se javlja karakterističan promukli kašalj. On liči na lavež psa i ume veoma da uplaši roditelje.

 • Kakve veze ovi virusi imaju sa crvenim očima koje su ujutru pune krmelja?

Ima dece koja zarade konjunktivitis (zapaljenje vežnjače), pa su im oči crvene, a neretko krmeljaju. Ogromna većina ove dece ima zaptiven nos, zbog čega je zapušen jedan mali kanal koji odvodi suze iz oka u nosić. Čim nastane «zastoj» suza, javlja se infekcija oka, pa je zato ono crveno i «krmeljivo». Kada se nos pročisti i oči se oporave, uz redovno čiščenje sterilnim rastvorom troprocentne borne kiseline. Neka dečica dobiju pravi virusni konjunktivitis – tada virus direktno napadne okce, koje biva crveno, baš kao i nos i grlo.

 • Zašto ima bolova u leđima i grudima, da li je i to od virusa?

Jedan broj veće dece (najčešće su to adolescenti) se žali na bolove u grudima ili leđima, koji se obično javljaju u fazama bolesti bez temperature. Ovi bolovi su, najčešće, rezultat prolaznog i blagog zapaljenja međurebarnih nerava, ali mogu da budu uzrokovani i dugotrajnim kašljem, koji prekomerno «rasteže» grudni koš. Iako su nekada dramatični, bolovi prolaze posle nekoliko dana i ne ostavljaju nikakve posledice, pa nisu vredni straha koji ih često prati.

Podeli:

Komentari

 1. mirjana says:

  Dete ima 14 meseci teperatura je vec sedmi dan dr kaze virusna infekcija samo siru protiv temperatute…???

 2. RUZICA says:

  Dete ima 3 godine i ima temperaturu vec 6 dana od juce pije hemomucin i katastrofa kaslje ..nevidim boljitka …on ima problem sa opstrukcijama pa me interesuje da li smem da mu ukljucim pulmikort od sutra jer vidim da je zapusen

 3. Marko says:

  Marko.Dete staro 2god tri dana je imao temperaturu oko 38 kad je temperatura spala na 37 poceo je da kslje ida mu curi iz nosa .Temperaturu sam mu skinuo sirupom BRUFEN.Kaslje vec 4dana. Sta dalje da radim .Nece da ga prime u vrtic sve dok kaslje.

 4. Seki says:

  Ljudi luk i med, i glavica Luka pored dece dok spavaju su spasila moju decu od kaslja

 5. Dragana says:

  Dete 3 godine vec 6 dana ima temperaturu prva 3 dana je bilo katastrofa tusiranje i brufen sam upotrebljivala nakon ta tri dana je pocelo samo preko noci odjednom dobije temperaturu i dam sirup i to prodje… Nenormalno kaslje dajem joj bronhikom sirup i mogu da kazem da manje kaslje. Ali i dalje temperatura se javi… Zasto to molim vas odgovor. Hvala

 6. Mama says:

  U našem vrtiću su deca 15.januara otisla na zimovanje na Zlatibor.
  Već drugi dan su neka deca vraćena sa temperaturom do 40!
  Dan po dan ,od 77oro dece koja su otišla vraćeno je 69. Samo osmoro dece nije imalo visoku temperaturu. Virus traje i dalje , a vrtić je skoro prazan.
  Počeo je da se širi i medju školskom decom.

 7. Snezana Miljkovic says:

  Izvinite zelim da Vas pitam , moje dete je od nedelje bolesno dve noci je bila temperatura 38,4 druga noc je bila teza prebrodili smo je , dobila je Levopront i dala sam paracetamol preko dana a nocu brufen od 400 tako mi je doktor rekao jer ima kilazu i stara je 10 godina. Ona nije imala suv kasal,j ne znam zasto je dobila Levopront pitala sam na hitnoj rekli su da prekinem posle drugog dana, samo se gromko zakaslje. Sada primecujem neobicno prosirene zenice, trenutno nema temperaturu, da li je to normalno posle visoke temperature….hvala unapred.

Strana 12 od 12<<<89101112

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA