Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. Nikola Čvoro says:

  I dobijem navece temperaturu do 38

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje na VIRUSNU infekciju, ali se to bez pregleda ne može sa.sigurnošću proceniti.

   Svakako je ZANRANJENO treniranje dok traje infekcija!!!

 2. gorana says:

  Moj sin ima 17g ,ima temp 20dana ..izutra nema al u vecernjim satima ima 37 pa cak i 37,2 al tu granicu ne prelazi …krvna slika je uredu takodje i urin …dokle ce to da traje

 3. Jelena says:

  Poštovani, moja ćerka ima 4 godine, u četvrtak je dobila visoku temperaturu, ide i do 39 stepeni, na svakih šest sati pije ili brufen ili paracetamol. Od toga joj spada ispod 37. U petak je rađena kks, limfociti su 26% , granulociti 67,5, a CRP 2,1. Ostalo je u redu, kao i urin. Inhalira se pulmikortom jer je imala promukao kasalj. Doktorka je rekla da je virus, ali me zanima koliko dana sme da traje ovakva temperatura koja se ponavlja na 6 sati. Dete je raspolozen kad nema temperaturu, slabije jede, uzima tečnost. Unapred hvala.

 4. Marijana says:

  Moje detete ima temp.od utorka prva tri dana mu je bila 39 sa 8 i nisu mu ni sirupi za skidanje temp.ni cepici pomogli,pio je ta tri dana hemomicin,u petak i juce temp.mu se javi samo kad spava i bude oko 38 sa 5, od jutros mu je opet krenula do 39 popije sirup ona padne posle 4 sata opet krene… Danas smo radili laboratoriju sve mu je dobro jedino su leukociti 3,7 dr.kaze virus ponovo ga pregledao,grlo dobro,usi isto na plucima se nista ne cuje,pa me zanima da li moze ovo da bude virus i koliko ce jos ta temp. Da traje… Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Jasno je da je Vaš pedijatar ovi odlično procenio i da se radi o virusnoj infekciji.

 5. selma says:

  Imam bebu od 14 meseci ona ima temperaturu vec 5 Dana cim izvetri sirup ili cepici opet dobije temperatura je 37 så 2. 38 dostize 39 kaslje bol u grlu odbija hranu i tecnost. samo sisa.

  • MojPedijatar says:

   Da se OBAVEZNO uradi krvna slika i.pregled mokraće, a onda i.pregled kod Vaseg pedijatra!

   NEMA cekanja!

 6. Sofija says:

  Postovani, cerkica 14.5 meseci vec 8 dan ima visoku temperaturu, dva puta smo radili krvnu sliku, prvo su Le bili 10 a drugi put 7. Crp 19 pa je skocio na 40. Medjutim doktorka je pregledala tri puta do sada, kasalj se smirio, na plucima nema nalaza ali dete i dalje ima temperaturu. Radili smo i pregled urina, nalazi su dobri. Starija cerkica od 30 meseci isto ima temp, dobila je od mladje, i njoj je vec 7 dana. Da li je moguce da virus toliko traje? Vec dve bocice nurofena i paracetamola su popile. Prva tri dana temp se kretala do 38. Poslednjih dana 39 i jedva skinemo temp.

  • MojPedijatar says:

   Da moguće je!
   Ipak, ako za par dana me bude bolje – mora se obaviti kontrolni pregled i planirati dodatne analize.

 7. Pera says:

  Postovani, moja unuka ima evo vec 7 dana temperaturu blago povisenu do 37,5°C curi joj nos, doktor je prepisao antibiotik Ospamox® 1000mg na 12 sati i pije vec 3 dana ali temperatura ne spada. Pomozite molim Vas…

Strana 7 od 13<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA