Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. mirjana says:

  Dete ima 14 meseci teperatura je vec sedmi dan dr kaze virusna infekcija samo siru protiv temperatute…???

 2. RUZICA says:

  Dete ima 3 godine i ima temperaturu vec 6 dana od juce pije hemomucin i katastrofa kaslje ..nevidim boljitka …on ima problem sa opstrukcijama pa me interesuje da li smem da mu ukljucim pulmikort od sutra jer vidim da je zapusen

 3. Marko says:

  Marko.Dete staro 2god tri dana je imao temperaturu oko 38 kad je temperatura spala na 37 poceo je da kslje ida mu curi iz nosa .Temperaturu sam mu skinuo sirupom BRUFEN.Kaslje vec 4dana. Sta dalje da radim .Nece da ga prime u vrtic sve dok kaslje.

 4. Seki says:

  Ljudi luk i med, i glavica Luka pored dece dok spavaju su spasila moju decu od kaslja

 5. Dragana says:

  Dete 3 godine vec 6 dana ima temperaturu prva 3 dana je bilo katastrofa tusiranje i brufen sam upotrebljivala nakon ta tri dana je pocelo samo preko noci odjednom dobije temperaturu i dam sirup i to prodje… Nenormalno kaslje dajem joj bronhikom sirup i mogu da kazem da manje kaslje. Ali i dalje temperatura se javi… Zasto to molim vas odgovor. Hvala

 6. Mama says:

  U našem vrtiću su deca 15.januara otisla na zimovanje na Zlatibor.
  Već drugi dan su neka deca vraćena sa temperaturom do 40!
  Dan po dan ,od 77oro dece koja su otišla vraćeno je 69. Samo osmoro dece nije imalo visoku temperaturu. Virus traje i dalje , a vrtić je skoro prazan.
  Počeo je da se širi i medju školskom decom.

 7. Snezana Miljkovic says:

  Izvinite zelim da Vas pitam , moje dete je od nedelje bolesno dve noci je bila temperatura 38,4 druga noc je bila teza prebrodili smo je , dobila je Levopront i dala sam paracetamol preko dana a nocu brufen od 400 tako mi je doktor rekao jer ima kilazu i stara je 10 godina. Ona nije imala suv kasal,j ne znam zasto je dobila Levopront pitala sam na hitnoj rekli su da prekinem posle drugog dana, samo se gromko zakaslje. Sada primecujem neobicno prosirene zenice, trenutno nema temperaturu, da li je to normalno posle visoke temperature….hvala unapred.

Strana 12 od 13<<<910111213>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA