Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

temperatura fl

Foto> Flickr

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Molim za savet. Beba od 14 meseci ima povisenu temperaturu punih 5 dana koja ide i preko 39. Zbog jako upaljenog grla dobio Hemomicin i pio 4 dana, t i dalje visoka. Vadili krv juce i danas, ukazuje na jak virus, ali se dr zabrinula zbog neutrofila 0,2, oba dana. Prepisan Pancef da zameni Hemomicin. On je danas bas neraspolozen i slabo jede, puno spava. Koliko je ozbiljan pad neutrofila i da li moze virus da to prouzrokuje? Hvala Vam. Veoma zabrinuta mama

  • MojPedijatar says:

   U ovim okolnostima je naprosto nemoguca procena bez pregleda i pracenja deteta. Jasno je da PRE davanja antibiotika treba napravito k.sliku i videti da li je virus u pitanju – ako JESTE virusna infekcija, BRSMISLENA je antibiotska terapija.

 2. Dragana says:

  Postovani imam ćerku od 11god.i mladju od 2,5.Starija je pocela suvo da kaslje neposredno pre početka skolskog raspusta i josuvek kaslje s tim sto jpj se prekjuce javila i blago povišena temper. koju skinemo nurofenom ali mladja kaslje vec nedelju dana idto suvo ne slinavi nema povišenu tem. Ismeta joj kašalj nocu. Treba li da se javim pedijatru ili da se same izbore posto sam u aprilu imala dosta problema sa mladjim detetom i to je trajalo skoro mesec dana tada se javilo i sviranje u grlu a nocu jaki napadi kašlja, pa se plašim da opet do toga ne dodje. Pluca i krvna slika su tada bila ok. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako se kašalj tokom sutrašnjeg dana pogorša, ili ako se javi visoka temperatira (preko 39) ili ako dete odbija obroke i bezvoljno je – treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra.

 3. Ruzica says:

  Postovani,
  Uzeli smo malisu u ponedeljak is vrtica,doveli ga kuci, izmerili temperature 38,8 stepeni. Odveli ga kod pedijatra koja je rekla da se je pregrejao I da ga pratimo kod kuce. Uvece dobija temperature na 4 sata, koja ide do 39,1 zbog cega odlazimo u Tirsovu gde ga doktor pregleda I rade mu krvnu sliku Leukociti 11’6,CRP 9.2. Vracamo see kuci sa predlogom da se sutra obavi pregleda kod pedijatra I ORl.

  Juce ga je pregleda pedijatar sa konstatacijom da mu je grlo jako crveno I upaljeno, a ORL lekar kaze da ima upalu levog uva. Dobija da pije klacid na 12h. Juce se temperature vracala na 5 sati I Isla je do 39,1.

  Danas ujutru nije imao temperature ali u toku popodnevnog spavanja se ponovo pojavila I bila 38,8. Dala sam mu brufen I spala je na 37.

  Popio je tri doze klacida. Da napomenem da ima velike krajnike, I treci krajnike, da se razboljeva na tri nedelje, pije antibiotike I ima zakazanu operaciju sva tri krajnike na institute za majku I dete u septembru.
  Juce je nesto malo I jeo danas odbija da jede I zali se da ga boli grlo, neraspolozen je.

  Skripi kad dise narocito kad spava, I ranije je imao ovakve simptome ali sve se obicno smiritreci dan uzimanja antibiotika.

  Da li ga voditi jos negde?

  Bojim se zato sto smo jednom sa ovakvim simptomima (tada se temperature vracala na 3 sata) zaglavili u bolnici sa gnojnom anginom.

  S postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Ako posle 48h od započinjanja terapije NE bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

 4. Velika Rajkovic says:

  Dobar dan. Imam sina od 14mj.prije nedelju dan poceo je kasalj i curenjee nosica. Posle 3 dana dobio je temp koja je konstantno visoka preko 38.8-39.8
  Crp mu je 16.6 leuk 14 monociti 2.5
  Grlo crveno . Na sve to ona je njemu dala sprej za grlo i broncamil sirup. I da mu skidam temp sama. Je li to ok? Dijete vec 5 dan ima temp preko 38 strah me da nije nešto dr u pitanju a da je dokt promaklo mozda? Voljela bih da mi odg dto prije i hvala vam …

 5. Jelena says:

  Postovani, da li je moguce da je krvna slika uredna, kao i crp, a da dete ima upalu pluca? Vec 3 dana ima visoku temp. koja ide i do 39.7 klonulo je, ne jede, ubrzano dise a i doktorki se ne svidja ono sto cuje na plucima. Prepisala nam je inhalacije do sutra pa da ga ponovo poslusa. Ja sam strasno uplasena jer je malj (16 meseci) koliko je to strasbk i sta ako je to upala pluca? Pomozite

 6. Slađana says:

  Cerkica od 4,5 godine vec nedelju dana ima temperaturu prva dva dana do 38,ostalih 4 do 37,5 i uvek uvece,a ujutru uglavnom nema.Prvo je imala suv kasalj koji je krenuo treci dan.Tada smo bili kod pedijatra koji je prepisao aerius i prospan.Sad je kasalj zreliji i nije toliko ucestao,jedino me brine ta temperatura.Koliko dana moze max da traje temperatura ako je samo virus u pitanju.Da li da je vodim opet kod pedijatra?

  • MojPedijatar says:

   Samo ako temp. pređe 38 – da se obavi pregled!

   Ovo sve ukazuje na prolaznu virusnu infekciju

 7. Marija says:

  Poštovani,
  Dečak, dve i po godine, od juče ujutru, na šest sati visokofebr. Do 41 stepen, uz znake infekcije gornjih resp. organa- curenje iz nosa i kašalj. Grlo mirno.
  Urin, žut, bistar, kiseo, 1030 relativna gustina, 1-2 leukocita, nekoliko bledih eritrocita, i 1+ ketoni
  Nedavno imao infekciju glasna penisa, pre 6 dana, kada je bio na pregledu kod pedijatra.
  Nije sklon infekcijama, nikada nije imao bakterijsku.
  Brine me prisustvo ketona, povišena relativna gustina i visoka T

  • MojPedijatar says:

   Nalaz urina NIJE za brigu…ipak, bez pregleda deteta se NE može utvrditi uzrok ovako visoke temperature.

Strana 11 od 13<<<910111213>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA