Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Pre 5 dana suprug je operisao slepo crevo i danas je pocela rana da curi,javio se kod hirurga koji ga je operisao ali smo dobili odgovor da je to ciscenje masti i da je to normalno.Interesuje me Vase misljenje jer ja smatram da je normalno kada je rana suva.

  • MojPedijatar says:

   Ovo zaista može i treba da proceni hirurg koji je obavio operaciju.

   Bez pregleda rane je naprosto nemoguće dati ispravan sud.

 2. Jelena says:

  Moja cerka od 2,5god.vec dva Dana ima nespecifican i blagi bol stomaka koji traje kratko,jede normalno ,nema temperaturu ni proliv .Bol se javlja i u toku noci zbog čega nemirno spava.Vase misljenje?

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se prati – ovo NE ukazuje na bilo kakav ozbiljan problem.

   Sve dok lepo jede, aktivna je tokom dana, nema povraćanja i proliva…nema razloga za brigu.

 3. Aleksandar says:

  Postovani, Imam 25god, i s vremena na vreme imam bol u stomaku. Zadnjih 7 dana je ta bol svakodnevna. Bol ne mogu bas da okarakterisem kao bol, vise je kao da je nesto u sredini stomaka,neka nelagodnost. Trbuh je mekan (sad ne znam koliko treba da bude mekan,jer se bavim sportom tako da su mi trbusni misici izrazeni), temperaturu sam primetio da u vecernjim satima imam 37, koju ne osecam kao malaksalost vec se sasvim normalno osecam,ali sama spadne kroz sat vremena. Desna noga mi se ne koci, ne povracam (mucninu/kiselini imam ponekad kratko), apetit imam. Stolicu (meku) imam svaki dan jednom dnevno. Da li to moze da bude slepo crevo? Ili pocetak upale slepog creva? Ili je na nervnoj bazi ta bol? I da li smem da pijem probiotik (ako je slepo crevo u pitanju,da li cu zamaskirati probiotikom pa dodje do komplikacije?) Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nista od opisanog NE ukazuje da se radi o upali slepog creva, već sve ide u prilog bezazlenoj nelagodi u trbuhu.

   Probuotik sigurno ne može da smeta

 4. Lazar says:

  Poštovanje, Imam 17 godina, doduše za 3 meseca punim 18. Ovako, evo već 5 dan imam neprijatan osećaj u donjem desnom delu stomaka, nema nikakvog bola, možda nekad ali na 1 ili 2 sekunde, dakle ne boli ali osećam neku nadutost i malo teže zaspim jer moram stalno da se okrećem po krevetu zbog tog neprijatnog osećaja, i imam zatvor, nekada čak i krv u stolici, u suštini samo jednom nedeljno imam stolicu! Porodica mi kaže da mi nije ništa, a prijatelji da ne budem hipohondar nego da se opustim, stvarno ne znam šta da radim!

  • MojPedijatar says:

   Tegobe koje su navedene se najviše uklapaju u zatvor!

   Ipak, ako se pojave jaki bolovi potreban je pregled.

 5. Katja says:

  Trudnica sam 22+2 nedelje,od pre 2 dana mi se javio bol, i to u jutarnjim casovima,sa desne strane od prepona ka zadnjem delu tj.ledjima i nozi,s time sto je osecaj kao da je nesto ukljesteno.Bol se javlja samo pri hodu i naglom okretanju, u kasnijim satima i uvece se skroz smanji ili ga uopste nema.povisenu temperaturu nisam imala.Interesuje me da li postoje znaci zapaljenja s obzirom na moje stanje kod koga se teze tako nesto dijagnostikuje?

 6. Adam says:

  Ja imam problem,imam bolove u desnoj strani,i to svakog dana,nekad su jaci,nekad slabiji,nekad mi prenose bolove kao da me boli testis desni,inace sve je uredu sa njim,gledao sam,nikakve promene nema nista,ali problem je to sto ovaj bol koji imam ne znam da li je u pitanju slepo crevo,nekad me boli i na levoj strani ali sada osecam kako je bol bas tu gde se nalazi slepo crevo,inace nisam imao mucnine,nisam imao povecanu temperaturu,i stvarno ne znam sta moze da bude,ali gotovo svakog dana zadnjih nedelju dana me boli ta desna strana dole,ako moze pomoc ?

  • MojPedijatar says:

   Mora se obaviti pregled kod tvog lekara, kao i pregled mokreće. Bez pregleda se NE može saznati uzrok ovih bolova.

 7. Akus says:

  Mene boli na levu stranu malo prodje i posle me hvataju jaki i jaki bolovi nemogu na stolicu da idem to me je danas pocelo boljet i kad dodirnem lijevu stranu boli

Strana 4 od 15<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA