Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

23

  • Može li dete da ima i proliv i upalu slepog creva

Retko!

Lekari se obraduju kada dete, koje boli stomačić, dobije proliv. To je zato što većina dece sa prolivom ima enterolkolitis – zapaljenje creva  kao uzrok bola u trbuhu. Eneterokolitis je “obično” zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, dakle nije apendicitis. To su, dakle, infekcije creva i najčešće idu sa prolivom, skoro po pravilu su praćene bolom u trbuhu.

Kada dete ima zapaljenje slepog creva, obično ima zatvor, nekada normalnu stolicu, ali veoma retko i proliv može biti pratilac apendicitisa.

Ipak, ima dece sa upaljenim slepim crevom imju proliv! Obično se radi o duguljastom i neobično postavljenom crvuljku (apendiksu). On se nalazi sa desne strane, ali je postavljen pozadi i “naslanja” se na završni deo debelog creva. Zato debelo crevo može izbaciti stolicu pre nego se proces varenja završi pa nastaje proliv!

  • Mogu li se javiti bolovi sa leve strane trbuha

Iako se ne dešava često, može!

Nekada se dešava da je crvuljak (apendiks) veoma dugačak i da se prostire i do leve strane trbuha. Kada se takvo slepo crevo upali, bol se može lokalizovati i sa leve strane.

Dešava se i da neka deca imaju jak bol u donjem levom delu trbuha, iako im je apendiks na desnoj strani (gde mu je i mesto). Tada se radi o takozvanom refleksnom bolu, koji se nalazi dalje od mesta uzroka bola. Ipak, najveći broj dece sa refleksnim bolom, pre ili kasnije pokaže prstom i na donji deo desne strane trbuha, kao mesto koje veoma boli.

Najređi razlog “levostranog” bola kod dece sa zapaljenjem slepog creva je anatomski postavljen apendiks u levoj polovini trbuha. To su deca koja imaju “ispreturane” organe u telu, pa je sve što se normalno nalazi desno “prešlo” na levu stranu.

  • Kako se leči apendicitis

Kod dece se akutna upala slepog creva leči hirurškim zahvatom – operativnim uklanjanjem apendiksa. Kod odraslih (daleko ređe kod starije dece) postoji i hronični apendicitis koji se periodično “aktivira” pa su bolovi veoma jaki. Desi se da uz “jake” antibiotike napad prođe  i izbegne operacija. Ipak, zapaljenje “tinja” pa su moguće komplikacije (nikad se ne zna kada će i gde da se upala razbukta).

Dakle, kada se postavi dijagnoza, ili “osnovana sumnja” na apendicitis hirurška intervencija je neminovna!

  • Kakva je to operacija

Svaka hirurška intervencija je ozbiljan zahvat. Nekritično mišljenje “ma to nije ništa” je pogrešno. Ipak, ne radi se o preteškom operativnom zahvatu, ali sve detalje o intervenciji saopštava dečji hirurg koji će dete operisati. Većina dece pregura apendektomiju (kako se stručno naziva ova operacija) bez većih problema, i posle nekoliko dana (obično unutar jedne nedelje od operacije) ode kući.

Klasična operacija i dalje dominira, ali se radi i laparaskopska apendektomija. Radi se o posebnom instrumentu koji se uvodi kroz “rupicu” na trbuhu čime se izbegava otvaranje trbučne duplje, pa je i oporavak je brži. Ipak, ova procedura se ne može obaviti kod svakog deteta, ali zahteva i posebnu opremu i obučene hirurge. U svakom slučaju, dečji hirurg odlučuje da li je intervencija potrebna, i koju će metodu koristiti.

Podeli:

Komentari

  1. Amela says:

    Molim vas za misljene i savete moja cerka ima 4 god zadnje vreme cesto povraca ima visoku Temperaturu bol u stomaku na pupku i noga je boli bili smo u jedna bolnicu 2 dana posto ima i zatvor nema stolica rekli su kao da je neko Virus a ima neka upala creva ali kazu nije kao slepo crevo sto ni ja nisam dobro razzmela jer ne razumem dobro nemacki jezik kako se plasim da joj nepukne .molim vas za savet

Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA