Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px
  • Mogu li se desiti komplikacije

Posle svake hirurške intervencije se mogu desiti komplikacije! Srećom, one su kod apendektomije retke, naročito kada se intervencija obavi na vreme.

Ne valja kada bolest odmakne, ili ako dođe do “pucanja” slepog creva (perforacija apendiksa). Tada se gnoj (produkt zapaljenja) može proširiti po trbušnoj duplji, pa su komplikacije zapravo počele i pre hirurške intervencije. Kod ove dece, sama operacija je teža, duže traje, a oporavak je teži, pa je i šansa da se dese komplikacije veća.

Terapija i nega deteta posle hirurške intervencije je veoma važna, sprovodi se veoma detaljno uz redovne kontrole hirurga, ali i anesteziologa. Tako se ogromna većina dece lepo oporavi i reši se ovo neprijatne bolesti.

  • Kako to da ima dece koje ponovo boli “slepo crevo” iako je hirurški odstranjeno – da li je moguće da se bolest vratila

Jednom izvađeno slepo crevo se ne može “vratiti” – tu nema bojazni! Povremena žiganja u predelu operativnog područja su normalna pojava, jer je sam proces ožiljavanja (zarastanja) operatovnog reza dug, a stvoreni ožiljak (koji nije samo spolja) može povremeno da bolucka.

Daleko ređe se dešava da se posle operacije slepog creva stvaraju debele priraslice (adhezije) u trbušnoj duplji. Priraslice su trake prilično tvrdog vezivnog tkiva koje nastaju na mestu gde hirug prođe skalpelom, ili u regionima trbuha gde je bilo zapaljene. Ove priraslice nekada pritiskaju crevo i tako ometaju normalni prolaz crevnog sadržaja. Tada može nastati ileus (narodni termin je “zavezana creva”) kada ne postoji mogućnost da se uspostavi normalni prolaz crevnog sadržaja. Tada su i bolovi veoma jaki, i stalno se pogoršavaju, pa dete brzo stiže kod lekara. Ova vrsta ileusa zahteva brzu intervenciju kojom se presecaju priraslice i creva “oslobađaju” da normalno rade.

Srećom, ovaj scenario nije čest kod dece, ali se češće dešava kod perforacije (“pucanja”) apendiksa pre operacije.

  • Da li svaki bol u trbuhu traži neodložan pregled hirurga

Naravno da ne!

Lista uzroka bolova u trbuhu kod dece je ogromna, a samo manji broj otpada na prave hirurške bolesti. Ipak, ako se dete žali na jake bolove, koji se pogoršavaju dete treba da bude pregledano, ali to obično prvo obavi pedijatar.

Ako dete ima i povišenu temperaturu, loše izgleda, povraća (a nema proliv) dečji hirurg zaista treba da pregleda dete što pre. Postoje i druge bolesti koje liče na apendicitis, a zapravo to nisu.

Posle detaljnog pregleda deteta, i osnovnih analiza se donosi odluka o daljem postupku. Neka deca se samo posmatraju (opservacija), pa nije retko da se dete nekoliko puta pregleda pre nego se konačno postavi dijagnoza. Treba reći da ima potpuno bezazlenih bolesti koje veoma liče na upalu slepog creva, a posle nekoliko sati praćenja se dete popravi, a posle dan – dva potpuno oporavi bez hirurške intervencije.

  • Šta raditi sa ožiljkom

Većina dece posle sedam dana od operacije ima izvađene konce i “suvu” i čistu ranu. Proces zarastanja uvek ostavlja ožiljak – to je neizbežno! Ipak, ima proverenih, pouzdanih i neškodljivih preparata koji mogu značajno smanjiti veličinu postoperativnog ožiljka.

Na primer, primena silikona zaista pomaže! Ako se tretman počne na vreme (a to znači čim je rana potpuno zarasla i suva), sprovodi pravilno (dva puta dnevno posle pranja kože) i traje dovoljno dugo (bar osam nedelja) rezultati su odlični. Ne treba očekivati čudo – potpunu eliminaciju ožiljka, ali je moguće ožiljak učiniti daleko manje upadljivim. Ovo nije kozmetički trik, već medicinskim istraživanjima potvrđen tretman sa odličnim rezultatima.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Amela says:

    Molim vas za misljene i savete moja cerka ima 4 god zadnje vreme cesto povraca ima visoku Temperaturu bol u stomaku na pupku i noga je boli bili smo u jedna bolnicu 2 dana posto ima i zatvor nema stolica rekli su kao da je neko Virus a ima neka upala creva ali kazu nije kao slepo crevo sto ni ja nisam dobro razzmela jer ne razumem dobro nemacki jezik kako se plasim da joj nepukne .molim vas za savet

Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA