Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Postovani, krajem februara ove godine operisano mi je slepo crevo, upala se prosirila na jajnike i tu napravila problem. Pila sam antibiotike 12 dana, sad iako je proslo mesec ipo dana od operacije, desava mi se da jos ne mogu normalno da idem, tacnije brzo se zamaram, kao i zatvor i bolovi u zelucu su ponekad prisutni. Da li je to sve normalan tok oporavka, ili ipak nesto nije u redu? Hvala unapred. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   To je zaista nemoguće proceniti bez pregleda. Opisane tegobe NE bi trebalo da imaju direktne veze sa operacijom, ali se to pouzdano može reći tek posle pregleda.

 2. senada says:

  Postovani,brat mi ima 28 godina i prije sedam mjeseci mu je puklo slijepo crijevo pa je operisan i poslije operacije su nastali problemi sa stolicom ,ima neredavnu stolicu od tad ,nakon deset dana ito sa cepepicima i tabletama a nekad ni to nepomaze pa mora na klistiranje,bez napinjanja tesko ima stolicu i nakon deset dana i kad koristi cepice,raznorane cajeve je koristio ,ducolex tablete i nista nepomaze,stalno je nadut a brine ga ta neredovna stolica i to sto mu nista nepomaze

  • MojPedijatar says:

   Ako se ovo nastavi (i pored svega što se preduzima) neophodan je pregled gastroenterologa, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 3. nenad says:

  Postovani,operisao sam slepo crevo 24 februara ove godine,imam 21 godinu.Moje prvo pitanje-kada bih smeo da krenem sa treninzima msm na vezbe snage zgibove,sklekove,trbusnjake takodje i na tcanje kosarku,plivanje itd.Odgovorite mi za svaki sport pojedinacno ako mozete.Hvala najlepse.
  Drugo pitanje-iznad reza mi se nalazi cvor fascijalnog konca pa me zanima da li to moze da pravi probleme i jel se to uklanja ili to nestaje samo sa godinama.Hvala vam na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ovaj konac treba da vidi hirurg koji je obavio operaciju.

   Kada NEMA postoperativnih komplikacija, 4 do 6 nedelja posle intervencije je dozvoljen povratak sportskim aktivnostima. Kako je prošlo skoro dva meseca od operacije SVE navedeno može – samo polako i strpljivo, uz postepno povećanje nivoa opterećenja.

 4. nenad says:

  Postovani,operisao sam slepo crevo 24 februara ove godine,imam 21 godinu.Uskoro ce 2 meseca od operacije imam dva pitanja.Prvo pitanje-kada mogu da pocnem da radim vezbe snage tu msm na(sklekove,zgibove,trbusnjake,tegovi),da trcim,igram kosarku,idem na plivanje.Molim vas odgovorite za sve ove vezbe posebno da bih znao sta i koliko bih mogao da radim.
  Drugo pitanje-iznad reza imam cvor fascijalnog konca pa me interesuje da li on moze da smeta u zivotu prilikom vezbi i da li on sam nestaje u nekom periodu zivota ili ostaje zauvek.HVALA NAJLEPSE NA ODGOVORU.

  • MojPedijatar says:

   Ovaj konac treba da vidi hirurg koji je obavio operaciju.

   Kada NEMA postoperativnih komplikacija, 4 do 6 nedelja posle intervencije je dozvoljen povratak sportskim aktivnostima. Kako je prošlo skoro dva meseca od operacije SVE navedeno može – samo polako i strpljivo, uz postepno povećanje nivoa opterećenja.

 5. Silvija says:

  Imam 16 godina i operisala sam slepo crevo,ima 3 meseca. Nemam nikakve bolove, rana se dobro zarasta. Htela bi da vas pitam kad mogu da pocnem da treniram?
  Unapred hvala.

 6. Ninaa says:

  Operisala sam slepo crevo ,pre 4 dana, rana me ne boli puno. Ali imam temperaturu 37,5 .. Da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Ta temperatura nije za brigu, kad je sve drugo ok. Ako skoči preko 38, treba uraditi krvnu sliku i crp.

 7. Danilo says:

  Interesuje me ako znate posle koliko vremena od operacije slepog creva se moze opet poceti baviti sportom? 🙂

Strana 5 od 15<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA