Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Ljiljana says:

  Dete mi ima 2,5 godine i zali se na bol sa desne strane u doljnjem delu stomaka gde je slepo crevo bili smo u institutu za majku i dete radili mu urin i krv sve mu je u granicama normale doktor nam je rekao da za sad nema potrebe za hirusko lecenje ali da ne znaci da nece trebati za sutra tj danas posto smo sinoc bili mali nema temperaturu od jutros nije kakio zali se da ga boli kad ga pipnem ali hoda veseo je ko i obicno i sad ne znam dal da ga vodim kod lekara i sta moze da bude a napisali su dijagnozu dolor abdominilas actus R10.0 sta znaci to unapred hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se prati, a ako se bolovi ucestaju i pojacavaju – da se obavi kontrolni pregled.

   • Ljiljana says:

    Bili smo danas kod pedijatra dala nam je da radimo krvnu sliku ujutru pa da vidimo sta dalje

 2. Amra says:

  Molim Vas možete li mi dati mišljenje za slučaj kod mog sina koji je imao operativni zahvat.Lekar je rekao da je apendix bio gangrenozan.
  Molim za Vaše mišljenje.
  Majka

  • MojPedijatar says:

   To je u ISKLUČIVOJ nadelznosti hirurga koji je operisao dete, pa sa hirurgom naprosto morate tazmotriti sve detalje.

   Srećom, OGROMNA većina dece se potpuno oporavi – BEZ komplikacija.

 3. maja živković says:

  Poštovani,moja ćerkica od 5 godina ima tamno zelenu,sluzavu stolicu i povremeni bol u predelu pupka. Pre dva dana imala je i visoku temperaturu i dobila je longacef injekciju intravenski.temperaturu više nema,danas smo dobili sirup umesto injekcija,ali joj je crp i dalje uvećan(65). Molim vas za mišljenje. Hvala!

 4. Anastasija Atanasković says:

  Zovem se Anastasija Atanasković imam 11 godina i boli me u desnoj strani i blizu pupka temperaturu nemam imam 37:02 ili samo 37 boli me i leva strana i desna strana ali vise desna strana molim vas dajte mi savez ne znam sta da radim ?? I puno se plašim

  • MojPedijatar says:

   NEMA mestabza paniku, a ako se bolovi nastave – da se obavi pregked kod školskog lekara.

 5. Daniela Dimitrov says:

  Šta su tačno silikoni koji se koriste za umanjenje ožiljka?

 6. Jovana says:

  Zdravo,
  imala sam operaciju slepog creva u subotu, sve je bilo u redu posle operacije, ali danas u utorak imam povisenu temperaturu 37.5. Da li je to normalno i sta moze biti uzrok? Hvala puno

 7. Marina matejic says:

  Moje dete ima 14 godina ima bolove u desnom delu stomaka od utorka boli je pri hodu i pri pregledu niko nezna da mi kaze sta joj je

Strana 14 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA