Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Nikola says:

  Imam 13 godina danas sam osetio blag bol u donjoj,levoj strani stomaka,ne boli me konstantno i ne jako,kada mirujem ili nesto radim ne boli me ali kada sedam ili se taj deo nekako pomera osetim blagi bol,majka mi je rekla da sam se prehladio pa bih da pitam da li je to istina ili je to mozda simpton ovoga?

  • MojPedijatar says:

   SAMO ako se bolovi pojačaju – treba obaviti pregeld.

   Za sada NIJE za brigu i izgleda potpuno bezazleno.

  • Elma says:

   Djete mi boli stomak vec 6 dana vodili smo ga kod ljekara radili su mu nalaze uredu su slali ga hirurgu on kaze da nema nista za aperisat a djete svaku noc place da ga boli stomak i pocne povracat mozeteli mi vi reci sta je u pitanju preko dana ga ne boli al cim prvi mrak njemu pocnu bolovi

   • MojPedijatar says:

    Vase dete treba da pregleda pedijatar-gastroenterolog, pa da se utvrdi UZROK ovih bolova.

 2. GORDANA says:

  IMAM 30 GOD. JUCE MI SE JAVIO BOL U PREDELU PUPKA I DODNJEM DESNOM DELU TRBUHA. STOMAK MI JE OETECE,TAKODJE IMAM I TEMPERATURU KOJA VARIRA IZMEDJU 37,8 I 38,4. DA LI JE TO ZAPALJENJE APENDIKSA? SEDIMENTACIJA MI JE 3, A RBC 3.86, SVE OSTALO JE U REDU, A JA IMAM I DALJE BOLOVE, I NA HOD IMAM PROBADAJUCE BOLOVE

 3. Milan says:

  Od juce mi je poceo blagi bol u stomaku sad me i ne boli kada se pipnem nigde me ne boli imao sam osecaj kao da sam gladan i tera me da ispustam gasove sad mi nije nista samo gasovi ako neko moze da mi kaze sta mi je bio bih mu zahvalan

 4. Anastasija says:

  Imam 13 godina
  Već skoro dve nedelje me boli stomak u predelu pupka,čim krenem da jedem bol počinje također i mučnina čak sam pila i lekove i pomogne mi da zaspim ali od ujutru opet sve iznova. Da li je ovo mozda neki simptom ili tako nesto?

 5. Milan says:

  Pre 17 dana sam operisao slepo crevo i jos mi nisu skinuli konce.Jel znate razlog zasto?Moj doktor koji me je operisao skoro nikada nije tu,pa odlazu skidanje konca.

 6. Milica says:

  Imam 15 godina. Pre 3 dana je poceo da me boli stomak u donjem desnom uglu. Dan pre sam imala temperaturu i povracala sam, nemam zelju da ista jedem i imam retku stolicu. Da li je moguce da imam zapaljenje slepog creva?

  • MojPedijatar says:

   Ako se bolovi pojačavaju i bivaju sve češći – MORA se obaviti pregled!

   Ipak, po opisu je DALEKO veća verovatnoća da se radi u stomačnom virusu, koji obično traje 5 do 7 dana.

 7. Zabrinuta mama says:

  Postovani,
  Dete od 6 godina se celu noc zalilo na bolove u stomaku, nogama i krstima. Nije mogao da nadje polozaj za spavanje, plakao celu noc. Osetljiv na dodir. Vodili ga istu noc i dan kod dr, hirurg rekao da nije za operaciju. U medjuvremenu dobio temp.bol ne prolazi. Otisli opet u drugu bolnicu zardzali nas na opservaciji, leukociti bili 13,3 pa 11,5. Temp 38. Ceo dan ne moze na noge.Dobio infuziju, i antibiotik kroz nju. U toku noci je spavao uz manje bolove. Na dodir dr kaze da vrlo malo boli. Ujutru nas otpustaju uz jos jednu dozu ant. Dete posle toga jede malo bolje, ali je i dalje malaksao, otezano hoda ali se ne zali na bol u stomaku, samo u nogama. Moje pitanje je da li je moguce da je ant.stisao upalu i da opet moze da se stanje pogorsa, u toku noci? To nam se sve desava u inostranstvu, i planirali smo put ka kuci da nastavimo ujutru. Sad smo preplaseni da li smemo da krenemo odmah, jer ne znamo sta moze da se desi u putu, treba nam 5 h do kuce. Ili da cekamo jutro pa da krenemo. Ako je upala zamaskirana koliko brzo moze da dodje do komplikacije?

  • MojPedijatar says:

   ZAista je nemoguće proceniti ovu situaciju bez pregleda i praćenja deteta.

   Nije pametno da se putuje dok detetu ne bude bolje, ako se baš ne mora putovati.

Strana 13 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA