Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Zabrinut says:

  Postovani doktore, pre 3 dana je poceo da me boli zeludac, imao sam i proliv. Posle svakog obroka imam potrebu za toaletom. Danas mi se javio i bol u donjem delu kicme i kao mala nelagodnost u donjem desnom delu stomaka. Imam ceste gasove. Nemam temperaturu. Da li postoje indikacije da se radi o slepom crevu?

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto nemoguće proceniti bez pregleda – ako se bolovi nastave, preglrd se MORA obaviti.

 2. Ana says:

  Imam 18god i operisala sam slepo crevo, pre 5 dana su mi skinuli konce ali primecujem da je deo konca ostao, cula sam da ce to otpasti samo. Hoce li to da otpadne ili trebam ici lekaru?

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA curenja i nema cevenila i otoka kože oko koncića – nema razloga za brigu!

   Može i nekoliko nedelja da prođe dok končić ne ispadne.

 3. Marija says:

  Koliko vremena je potrebno da prodje od operacije slepog creva da bi se stupilo u seksualne odnose?

 4. Aleksandar says:

  Postovani, sin od 9 godina imao je operaciju slepog creva vrlo uspesnu i ako krvna slika i urin nisu pokazivali na upalu slepog creva. Jedino je iskustvo doktora bilo je odlucujuce da posumnja da je u pitanju upala i da se operacija mora izvrsiti. Klinac je operisan u subotu ujutru, vrlo malo ga je rana bolela, a u ponedeljak ujutru je otpusten iz bolnice. Nista ga ne boli, na dijeti je (cajevi, supica, plazma keks ne mnogo cesto, kiselo mleko, jogurt, voda) dok ne bude imao prvu stolicu nakon operacije. Medjtim, pre operacije primljen je u bolicu u petak i sve do danas ( utorak) nema stolicu. U bolnici je u petak, subotu i nedelju bio samo na infuzijama. Da li je ovo sa stolicom normalna post operativna tegoba i da li to sto jos nema stolicu treba da me zabrine? S postovanjem, Aleksandar

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA bolova, i dete se ponasa uobicajeno – to je ok.

   • Aleksandar says:

    Hvala Vam na brzom odgovoru. A, ishrana, da li da ostane na dijeti ili moze da predje na kasastu ishranu bez namirnica koje nadimaju? Konce skida u subotu. Hvala unapred. Aleksandar

 5. Jelena Djurica says:

  Dete mi je operisano pre skoro tri meseca,rana se nije u potpunosti zacelila.i pored brojnih upozorenja ona je ranu ceskala. Nema gnoja,samo je malo crveno i ima krasticu.da li mozemo nekom kremicom ubrzati proces zarastanja?

  • MojPedijatar says:

   Dok krastica ne otpadne – ne bi trebalo da se mazu kreme, već da se drži cisto.

   Ima smisla da hirurg (koji je operisao dete) ovo pogleda, pa da eventulno preporuči neku kremu.

 6. Bojana says:

  Postovani, vec dvije godine imam bol u desnom dijelu stomaka izmedju pupka i prepone…. bol se nekad siri gore visoko do ispod rebara a nekad niz nogu…. pretezno je tu desetak dana mjesecno. nalazi vadjeni desetak puta, ursdni, skener abdomena uredan…. ginekoloski sve u redu…
  Sta bi bi mogao uzrok bila?

  • MojPedijatar says:

   Naprosto je NEMOGUĆE proceniti uzrok bole bez pregleda – i to TADA kada se bol javi.

 7. Marijana says:

  Prosle nedelje sam odjednom imala napad bola sa desne strane stomala, malo nize, nisam mogla da podignem desnu nogu i bolovi su bili jaki i nailazili u talasima. Odvedena sam na vma, u medjuvremenu je bol nestao (trajao je manje od sat vremena), tamo su mi nasli na ultrazvuku neku slobodnu tecno, lici na neki krug od 12 mm i bakterije u mokraci. Rekli su mi da se drzim cajne dijete i pustili me, nisu nesto mnogo spominjali upalu slepog creva, ne znam. Pridrzavam se dijete, a stomak me jako retko zaboli, kao grc, u predelu pupka. Da li je to upala slepog creva? Da li to ima neke veze sa tim bakterijama u mokraci, jer pise da ih imam mnogo? I sta tacno treba jesti da se izleci ta upala?

  • MojPedijatar says:

   Nemoguće je postaviti dijagnozu bola u trbuhu bez pregleda, uvida u SVA ispitivanja i praćenja.

   Svi detalji se moraju razmotriti sa lekarom.koji je obavio pregled.

Strana 10 od 15<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA