Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Milan says:

  Postovani,

  Pre 17 dana sam imao operaciju slepog creva (laporaskopski). Sve je proteklo kako bi trebalo prema recima doktora. Sada osecam na levoj strani pretezno, osecaj kao blagu upalu misica. Ne osecam stalno, ali osetim s vremena na vreme u toku dana. Da li je to normalno i ukoliko da koliko bi to moglo da traje ili bi trebalo da se javim doktoru?

  Unaprad zahvalan na odgovoru.

 2. Tatjana says:

  Već 4 dana imam blag bol sa desne strane stomaka…ponekad osetim kao neka struja da mi prolazi…s vremena na vreme mi prodje taj bol kroz desnu nogu i onda me noga zaboli malo, kao da trne…ali opet to sve mogu da podnesem… Zanima me da li to ima neke veze sa upalom slepog creva?

  • MojPedijatar says:

   To se NE MOŽE proceniti bez pregleda! Ako se bolovi pojačaju – pregled treba obaviti.

 3. Nikola says:

  Poštovani,

  imao sam operaciju slepog creva (klasičnom metodom) pre mesec dana.
  Oporavak protiče dobro, jedino me brine što u stojećem i sedećem
  položaju imam i dalje otok iznad rane koji se pruža u desno,
  koji nije bolan na dodir ali je tvrd, u ležećem položaju se ne može opipati.
  Zabrinut sam da bi to mogla biti ventralna kila. Pitao bih i da li je normalna
  pojava da i dalje nakon mesec dana osećam stezanje u grudima nakon hodanja (pretpostavljam da je to zbog nedostatka kondicije), inače imam 23 godine?

  Unapred Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Stezanje u grudima je skoro sigurno bezazlena pojava – manjak kondicije.

   Opisanu promenu na ožiljku jedino hirurg može ispravno da proceni

 4. milica says:

  Boli me sa desne strane stomaka vec 20 dana s vremena na vreme.Bila sam kod tri hirurga kazu nije slepo crevo sigurno ali ne znaju sta je.Leukociti su 8,5.Imam bolove i u ledjima i mucninu.Sta moze da bude molim vas?

 5. Nikola says:

  Imao sam operaciju slijepog crijeva prije 12 dana. Nakon sto su mi povadili konce napokon sam vidio kako to sve izgleda. Operirali su me klasicnim rezom. Rana dobro zacjeljuje, nema nikakvih problema da nesto curi ili tako no jedna stvar me brine. Ispod samog reza podrucje d desne strane i dolje ne osjećam na dodir. Tj, dodirivanjem tog dijela tijela imam isti osjećaj kao kad zubar daje lokalnu anesteziju pa se jedan dio tijela ne osjeti dok anestezija ne prođe. Obzirom da sam imao generalnu anesteziju, sigurno je da mi injekciju nisu davali u tom dijelu. Je li moguće da su mi povrijeđeni živci i da se to neće ni oporaviti?

 6. Tadija says:

  Ja sam bio kod lekara imam bolove u donjem levom icentralnom delu stomaka,imam temperaturu i cescu stolicu u urinu imam dosta bakterija

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi onako kako je savetovao lekar koji je obavio pregled! NEMOGUĆE je dati bilo kakav savet bez pregleda i uvida u nalaze.

 7. Aleksandra says:

  Molim Vas da mi odgovorite. Curica,9 godina, od prekljuce se u toku dana 2 do tri puta dnevno zali na vrlo kratko ziganje stomaka sa lijeve strane i to samo pri udisaju ,koje odmah prodje . Bol nije jaka. Stolicu ima redovno kao i gasove,apetit dobar,aktivna,sve ostalo ok. Da napomenem da je u to vrijeme pocela raditi vjezbe za kicmu i da ponekad nosa sestru od 2,5 godine. Da li to ima mozda veze sa tim? Hvala Vam mnogo!

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od navedenog NE ukazje da se radi o upali slepog creva!

   Samo ako se bolovu učestaju i pojačaju, ima smisla da se obavi pregled,

Strana 9 od 15<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA