Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. Lazar14 says:

  Imam 14 godina i operisao sam slepo crevo pre 6 dana i ovo mi je prva operacija, zapravo prvi boravak u bolnici tako da je to sve novo za mene. Da razjasnim ne plazim se ni igle i nisam se uplasio operacije niti imam te neopravdane strahove koje ljudi cesto imaju ali zelim da znam da li skidanje konaca boli. Cisto da znam da se pripremim. Od nekih sam cuo da to boli kao depilacja sto mi zvuci realno ali i pomalo neprijatno posebno zato sto je to u predelu donjeg dela stomaka.

 2. Magdalena says:

  Postovani, ja imam bolove u stomaku koji treju mesec dana. Igrom slucaja od pocetka komolikacije sam na antibioticima. Tacnije vec 3 meseca bez prestanka. Bilo je oropisano mnogo antibiotika, kortikosteroid, ma svasta. Sve to zbog eserihije u nosu koju nije pronasao bris. Posle toga 21 dan diflucan… Kada se sve to zavrsilo, pocinje odmah bol u stomaku tup, donji desni deo stomaka, na momente zeludac i oko pupka, bol u ledjima bas na struku takodje desno. Leukociti 8 pa onda 11 pa onda 7,5. Hirurg potvrsio Apendicitis i pustio me kuci iz bolnice. Prepisan orvagil i panclav. Trenutno osecam blagi grc, kao da stoji nesto u desnoj strani stomaka. Ovo je drugi dan terapije. Ja sam juce, namerno prestala da jedem, samo po neki keks, popila sam sok od sljive za bebe i dosta soka od jabuke. Od tada imam voden proliv i to nekoliko puta dnevno. Stalno pijem sok od jabuke i idem u wc. Bolove nemam, jedino taj osecaj desno. Molim vas recite mi da li mogu da postignem nesto ovako jer kod hirurga necu da idem dok ne dobijem jake bolove. Toga sada nema. Da li da nastavim sa ovim sokom?

 3. Bokac says:

  Postovani, slepo crevo mi je operisano davne 2001. U aprilu ove godine, dobijam stravicne bolove na mestu oziljka od slepog creva, jos veca bol na dodir, u urgentnom centru CT skener pokaze upalu masnog tkiva na tom mestu, leukociti 20..zadrzana par dana i nakon toga pustene kuci. Uradjena kolonoskopija jer se sumnjalo na Kron medjutim nalaz pokaze da nije to vec Dijagnoza nepoznata-na pojedinim mestima atrofija creva (ali grupna atrofija) uz blagu inflamaciju. Jos uvek osecam bol i peckanje na mestu oziljka i neko zatezanje. Pokusavam da ostanem u drugom stanju pa se plasim sta to moze biti. Hvala Vam puno.

  • MojPedijatar says:

   Naprosto je nemoguće proceniti ovaj problem bez pregleda, praćenja i uvida u učunjena isptivajna.

   Sve detalje morate razmotriti sa Vašim izabranim lekarom i gastroenterologom koji Vas prati.

   • Bokac says:

    Ako nije problem da Vam postavim samo jos jedno pitanje? Da li ste se mozda nekada susreli sa tim da su se pacijentu upalile priraslice bukvalno 15 godina nakon operacije? Doktori nemaju resenje za moj problem (bila sam na ginekologiji, hirurgiji i gastro zbog jakih bolova), bakterije su iskljucene, uradjeni su svi moguci pregledi i analize a zele da izbegnu otvaranje stomaka. Bukvalno boli sam taj oziljak od slepog creva. Hvala puno.

 4. selvete says:

  postovanje ja sam se operisal od slepog crevo evo 2meseca ali imam bol u rani i crvena mije rana hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako se crvenilo širi, a bol pojačava – MORA se obaviti kontrolni pregled kod hirurga koji je obavio operaciju.

 5. NENAD says:

  Postovanje… Imam 27 godina i imam problem koji me pocinje brinuti, mozda sam umislio ali previse se cesto dogadja da bi bilo slucajnost… Rekreativno trcim 30 minuta dnevno, i cesto mi se desava bol u predelu stomaka(dole/desno) ali to se desava samo kada trcim, kada stanem sa trcanjem prestaje i bol. Pa me zanima dali mi telo govori da imam problem sa slepim crevom ili je nesto drugo u pitanju… Kondicije imam, nije to u pitanju jer svakodnevno trcim, ovo je pocelo da se manifestuje pre nekih pola godine…

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je nemoguća orecizna procena!

   Po opisu se NE čini da postoji bilo kakav ozbiljan problem

 6. Dejo says:

  Operisao sam slepo crevo i nekoliko danna nakon toga mi se javila blaga temperatura . Da li bi to moglo da skodi ?

 7. Stevan says:

  Postovani, opsrisao sam slepo crevo pre 3 meseca, u zadnjih par dana osecab bol na jaci dodir sa gornhe strane rane i na samu ranu. Da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   NE treba pritkskati mesto gde je ožiljak!

   Ako se pojave bolovi BEZ pipanja – da se obavi pregled.

Strana 11 od 15<<<910111213>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA