Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Pozdrav beba starosti 3 meseca ima 6-7 stolica dnevno od toga 2 su bile zuto-zelene. Veseo je i napreduje lepo sa 3.500g smo izasli iz bolnice sada ima 6.900g. Da li je to normalan toliki broj stolica ili ipak ima razloga za brigu.
  Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje, a stolice NISU prolivaste – NEMA razloga za brigu.

 2. Nina says:

  Dobar dan,beba ima 18 dana i stolica joj zlatno zute boje ali sa malim belim kuglicama da li je to za brigu?

 3. Neda says:

  Postovani, hajde opet da se obratim vama. Moj sin ima 4.5 meseca i 8 kg, samo sisa. Vise od 2 meseca ima sluzave stolice, stomak ga užasno muci. Vise od mesec dana ne unosim mleko i jaja niti bilo sta sto to sadrži. Beba se i dalje muci isto, stolice su sluzave. Analiza stolice u redu. Gastroenterolog smatra da je alergija na proteine iz mleka, ali mi nije jasno kako kad ja to ne unosim. Da li smatrate da moze biti alergican na nesto drugo.? Inace ne jedem ni kostunjavo voce, ni ribu ni nista od alergena od pocetka dojenja. Do sada je dva puta imao i osip kao koprivnjacu po sebi. Prosto ne znam kako da pomognem svom detetu. Slabo spava, place, savija se u snu, teško kaki, ma bas se vidi da se muci. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, mi nemamo drugi savet do da se obavi još jedna kontrola gastroenterologa, pa da se vidi šta dalje da se radi…ipak, ako beba LEPO napreduje, mislim da nema mesta za brigu

 4. Marija says:

  Moja beba jesada starosti 50 dana, maltene na dohrani od samog rodjenja, sisala je i istovremeno bila na dohrani jos u porodilistu zbog nedostatka mog mleka, ali vremenom mi je nestajalo mleko sve vise i vise i onda smo prešli samo na dohranu, korisrili smo nekih mesec ipo dana impamil 1 i pila je prihvatala, ali si joj se po vraru i licu pojavile neke crvene sitne bubiljicice za koje su mi pedijatri pripisivali da je od mog mleka, imala strasno jake grceve, plakala je satima, pedijatrica ponovo ne kaze da menjamo dohranu sve dok nismo dobili preponsku kilu od plakanja, naravno promenklk smo pedijatra i tada smo presli na Nan sensitiv. Kaki uredno jednom, ili dva puta dnevno, ali je stolica gusta i maslinasto zelene boje. Da li je to razlog za brigu, ili je to samo od promene hrane? Izvinite na ovako opsirnom izlaganju, ali prosto me sve to muci strah me da joj se nesto ne desi. Unapred zahvalna..

 5. Tatjana says:

  Decak 15 meseci svakodnevno 5 stolica normalne konzistencije i mozda manjeg obima.82 cm i 10 500 kg.Da li je to zabrinjavajuce veci broj,jako je zivahan .Hvala

 6. Mara says:

  Dobar dan
  Moj decak ima goyovo pet meseci. Od pocetka siki, ne uzima dohranu.
  Vec nekoliko dana stolica nije signozrnasta. Zuckasta je, kremasta.
  Da li mora da ima i sitna zrnca da bi bila zdrava?
  Hvala

 7. Bojana says:

  Postovani, beba za 7 dana puni godinu. Vec deset dana ima od 8 do 10 stolica dnevno, stolice su uglavnom kasaste, neke su sluzave i redje. Pije probiotik i davali smo mu i Smectu. Nalaz stolice je uredan (nema bakterija i gljivica). Pedijatar ne predlaze nista drugo osim korigovane ishrane i probiotika. Dete je imalo Koksaki tip A ( usta, sake, stopala) pre mesec dana, pio antibiotik 10 dana, imao slinice iz nosa 7 dana i sve to nastavilo ovakvom stolicom. Sta da preduzmemo dalje?

  • MojPedijatar says:

   Da se nastavi sa probiotikom uz lagane obroke…ako potraje duže od dve nedelje – da se obavi pregled pedijatra-gastroenterologa.

Strana 35 od 37<<<3334353637>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA