Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Podeli:

Komentari

 1. Gordana says:

  Dobar dan
  Moj decak ima 2nedelje i 2 dana, imamo problem sa spavanjem,. Jer puno spava a nece da jede, dojim ga i to traje po 1sat, a od juce kao da je pao u trans samo spava a malo jede sve sam pokusala sa stipanjemi cupanke zulufa, golicanjem nista nepomaze, ma kakvi tezak je jako i imamo. Sada 3 zelene stolice jako. Sam zabrinuta, pocela. Sam da se muzem pa da mu dajem da jede. Citala sam da su to lenje bebe da li. Imate neki savet kako da mu pomovnem da se adaptira sam jer ako. Ga ja neprobudim on se nece probuditi sam da place da bi jeo

 2. Dragana says:

  Postovanje,beba mi ima 9 nedelja I puno bljucka I tokom podoja I nakon,I posle sat vremena ponekad od hranjenja,lepo napreduje sa 3330 sada imamo 5620,ali od juce mi ima zelenkastu eksplozivnu stolicu,mada je I do sada imao tecnije stolice ali zute boje,od cega to moze biti? I da napomenem da jos uvek vucemo zuticu-bilirubin opada ali postepeno imali smo terapiju 24h na dohrani da je pa smo se flasice sa mukom vratili na dojku …hvala unapred

 3. Marija says:

  Beba mi ima zelenkastu vodenu stolicu,juce se pojavila malo krv,stalno kaki,duže vreme slinavi,juce je počela da kašlje,vodila sam je kod lekara kaže da su joj pluća čista,ali posle toga se pojavila zelena vodena stolica.

 4. Andjela says:

  Zdravooo. Moja beba ima sedam meseci I jedan dan I vec tri-cetiri Dana ima tvrdu stolicu. (zelenu). Inace pije kravicu… Pa me zanima da li bi trebalo da see javim pedijatru.

 5. Dragan says:

  Moja beba ima cetri meseca vec dva dana ima zelunu stolicu abjutros je bila i retka zelena stolica ne znam u cemu je problem

 6. Dragana says:

  Imam bebu sad ce 29 dva meseca evo vec 2 dana nije imala stolicu i danas je imala vodenu stolicu dali je to opasno ili nije

 7. Alberta says:

  Moja beba ima tri meseca i sest dana. Pije adaptirano mleko Impamil. Vec dve nedelje ima zelenu stolicu, imao je dva tri dana grceve ali vise ih nema,ne place,veseo je,dobro napreduje,doktorka mu je dala da pije bebicol kapi,evo vec tri dana ih pije ali stolica je isto zelene boje,rekla je da se javim za pet sest dana ako mu se ne promeni boja stolice,inace po sedam kapi mu dajem dnevno kako je rekla doktorka,ali stolica mu je i dalje zelena sa sluzom,imao je i u stolicu kao bele tackice,cudno mi je jer vec dugo ima zelenu stolicu sluzava nije vodena,stolicu ima uvek preko noci u tri nekad ujutruu pet,samo jednom a nekad i po dve po malo kad se ne iskaki prvi put dovoljno .

Strana 36 od 37<<<3334353637>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA