Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Postovani, moj sin ima 3 meseca i 6 dana, od pre 3 dana ima sluzave stolice, nekad zuto sluzave nekad zelene, dala sam stolicu na analizu nema nikakvih bakterija ali stolica je i dalje sluzava. Beba samo sisa, a po njemu vidim da ga muci stomak. A inace i previse balavi, da li to može da ima neke veze? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Dajte probiotik, a ako za 5 do 7 dana NEMA boljitka – Vi da izbacite mleko i mlečne proizvode iz Vaše ishrane.

 2. Andjela says:

  Zdravo,imam bebu od 3 meseca koja je na adaptirano mleko,napocetku smo koristili bebilak dobijala na tezininu onda je pocela da ima stolicu posle svakog unosenjana bebilaka,poceli smo sa aptamilom,mnogo ga je povracala,onda mi kazu da je alergicna na laktozu,uzeli smo bebilak bez laktoze,ali od njega je dobila zelenu stolicu,sta sad dalje ?

  • MojPedijatar says:

   Bebelak FL NE davati duže od 7 dana, a posle se vratite na Bebelac (“obični”). Zelena stolica je NORMALNA i očekivana za decu na formuli! Najvažnije je da beba lepo napreduje.

 3. Ivana belan says:

  Moja beba ima 7 dana.. zadnja dva dana ima grceve. Stalno se budi. Dvije stolice su bile zelenkaste? Da li mogu da mu dam kapi ili caj za grceve? I kako da znam ako mi je mlijeko oslabilo? A mislim da jeste? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Samo da se daje PROBIOTIK – BioGaia i NIŠTA VIŠE!

   Merite bebu na 7 dana (kod kuće) pa da se vidi kako ce napredovati – to je previ nacin procene valjanosti ishrane. Budite strpljivi sa Vašim mlekom 10-tak dana i NE dohranjujte bebu!

 4. Kristina says:

  Postovani,beba 4ipo mes,rastu joj zubici,vec nekoliko dana ima prolivastu stolicu,u pocetku 6x na dan,sada 3x,zuto zelene boje i sluzasta je i ima puno belih semenkica ili sta je vec.Lepo jede i lepo napreduje,inace na aptamilu smo od pocetka. Ima li razloga za brigu?

 5. Djurdja says:

  Postovani, beba stara 24 dana iskljucivo dojena poslednjih oar dana ima 2-3 zelenkaste stolice, iz porodilista izaso sa 3600 a sad ima 4300. Ja sam pocela pee sedam dana da pijem tothemu, po preporuci lekara, da li je moguce da to utice na stolicu?

 6. Maruca says:

  Pozdrav zanima me da li je uredu da beba ima po 5 do 6 puta stolicu na dan ? Upitanju je beba od 9 meseci . Super napreduje trenutna kilaza 10450 veseo je aktivan … ima stolicu tvrdu dobru normalnu u zavisnosti sta jede taj dan . Ima 3 obroka i 2 uzine vocke i uvece i ujutru pije mleko

 7. Mamam says:

  Poštovani, beba ima 9 meseci, juče je imao 9 stolica na dan, nisu prolivaste, jutros jednu, oštrog su i drugačijeg mirisa nego ranije.Kod pedijatra 4.9. imao je 9 kg, inače veseo, nema promena što se tiče raspoloženja…da li su normalne baš ovoliko česte stolice? Ima tri kruta obroka dnevno i dosta obilno jede+ sisa…Hvala

Strana 34 od 37<<<3233343536>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA