Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Podeli:

Komentari

 1. Lejla says:

  Poštovani imam dječaka od mjesec dana. Jedno vrijeme je imao finu zlatno žutu stolicu. Onda sam ja pila antibiotike zbogvisoke temperature i od tad ima stalno zelenkastu stolici ikao sam ja davno zavrsila sa antibioticima. Stolica mu je jako ljepljiva, ne brišem gs vec perem svaki put ksd mijenjam pelenu i jedva skinem to sto mu se zalijepi po guzi. Da napomenem još da fino napreduje. Za ovaj mjesec je dobio haman dva kg, pri tome samo doji i rijetko čaj od komorača dajem. Muči se pri obavljanju velike nužde. Vrisne i jako zaplače s onda se čuje zvuk dolaska stolice… sta mi je raditi?

  • MojPedijatar says:

   Da prestanete da dajete bebi bilo kakve cajeve! Samo neka sisa i dajte bebi probiotik.

 2. Milana says:

  Poštovani, imam dečaka od 14 meseci, poslednjih nedelju dana ima stolicu posle svakog obroka. Stolica nije tečna ali ima jako neprijatan miris i tamnije je boje. Inače jako lepo jede. Da li to može biti povezano sa nicanjem zuba, pošto su njemu prve jedinice izbile kada je napunio godinu?

  • MojPedijatar says:

   Može – a to nije za brigu.

   Dajte detetu probiotik narednih 7 do 10 dana i da se prati situacija

 3. Zvezdana says:

  Postovani, imam bebu od 3 meseca i 20 Dana,iskljucivo dojena, vesela I zdrava beba,koja prespava celu noc, medjutim zadnjih 2 nedelje I’ma zelenu I sluzavu stolicu, desilo se I tokom dana da ima vise puta stolicu,I da zadnja bude zlatno zute boje,pa sutra opet bude zelena. Ima u nosicu nesto jako Malo suvog sekreta,Ali nije prehladjena. Da li ima veze sa njenom stolicom moja dijeta koju moram da drzim zbog kamenja u zuci? Jako slabo jedem zbog straha od bolova koje Sam imala zbog zuci. Grudi su mi se smanjile,Ali mleko nadolazi svaki put kada dojim, zanima me da li imam dovoljno mleka za nju jer su mi grudi jako male.

  • MojPedijatar says:

   JEDINI pouzdan našin je merenje bebine težine – ako LEPO napreduje, NEMA mesta za brigu!

   Svakako dajte bebi probiotik (PROBIODROPS je odličan izbor) i da se prati napredovanje. Ukoliko napreduje kako treba, a POGORŠAVAJU se sluzave stolic, Vi treba da izbacite kravlje mleko i mlečne proizvode iz Vaše ishrane.

 4. Marina says:

  Postovani. Moja beba ima 5 meseci. Do skoro smo samo sikili sada dodajem i dohranu.i poceli smo sa kasicama pirinac kukuruz. Medjutim oko 10 dana stolica joj zelena uglavno 2-3 puta dnevno kaki. Ima dosta gasove muce je u toku noci. Dajem joj BioGaju. Hvala

  • MojPedijatar says:

   SVE radite kako treba!

   Ova boja stolice je potpuno NORMALNA kod beba na mešovitoj ishrani, tako da NEMA razloga za brigu.

 5. Ana says:

  Postovani dobar dan, beba ima 3meseca i 20dana, rodjena je sa 2.900 sada ima 8kg samo je dojim. U proteklih sedam dana stolica je zelena. I prvi put da se ojela, ja sam taj ojed povezala i sa promenom stolice. Tokom dana u proseku kako oko tri puta. Citajuci komentare, da li da ja izbacim mleko i mlecne proizvode?
  Srdacan pozdrav
  Ana

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA.sluzi u stolici, i.stolica NIJE prolivasta – ne treba da zurite sa elimincionim dijetom.

 6. Sandra says:

  Postovani. Moj sin ima 3 godine. Zadnjih dva mjeseca ima stolicu svaki drugi dan iako dosta jede. Da li je to normalno?

 7. Ceca says:

  Pozdrav. Beba ima 2. mjeseca i 18. dana. Svaki mjesec dobija po 1kg i nešto. Samo je dojim, zadnjih par dana ima baš vodenu stolicu. Jednom puta ili dva dnevno. Propisalii su nam linex kapi za bebe. Zbog čega je to, da li je moguće da joj mlijeko nije dovoljno? Fino spava, jede i ne plače puno.

Strana 33 od 37<<<3132333435>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA