Šta treba znati o vitaminima i mineralima u ishrani dece

Zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana je osnova za pravilan rast i razvoj svakog deteta. Adekvatan unos vitamina i minerala se postiže zdravom i izbalansiranom ishranom.  

Foto: Canva

Vitamini i minerali podstiču imuni sistem i pomažu pravilno funkcionisanje svih ćelija i organa.

VITAMINI – vrsta i podela

Vitamini se po vrsti dele u dve grupe:

  1. Liposolubini vitamini koji se rastvaraju u mastima i deponuju u organizmu. U liposolubilne vitamine spadaju vitamini D, E, K, A
  2. Hidrosolubilni vitamini su oni koji se rastvaraju u vodi i ne deponuju se u organizmu, to su vitamini B i C kompleksa (vitamini B6, B12, niacin, riboflavin, folati).

Ukoliko se unese više vitamina B i C grupe nego sto je potrebno oni se izbacuju preko urina i zbog toga je svaki dan potrebno uneti dovoljne  količine ovih vitamina, dok se liposolubilni vitamini deponuju u organizmu i kod njih je veoma važno uzimati preporučenu dnevnu dozu koja se ne sme prekoračiti.   Uzimanje liposolubilnih vitamina u količinama većim od preporučene može da bude štetno jer se ovi vitamini deponuju u organizmu i sporo eliminišu. Vitamini su obično biljnog ili životinjskog porekla.

Vitamin D – ima ključnu ulogu  u odbrani organizma i aktivaciji imunog sistema a važan je za izgradnju kostiju.

Vitamin E –  je snažan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala  i povoljno deluje kod svih stanja praćenih oksidativnim stresom.

Vitamin K – ima veoma važnu ulogu u zgrušavanju krvi i njegov nedostatak dovodi do različitih poremećeja vezanih za krv.

Vitamin A – Provitamin vitamina A, beta karoten iz šargarepe pretvara se u organizmu u vitamin A koji je neophodan za održavanje funkcije oka.

Vitamin C – pomaže u prirodnoj odbrani organizma od virusa i bakterija.

Vitamini B grupe – ovi vitamini su neophodni za pravilnu funkciju mozga i pomažu kod održavanja normalnih imunoloških stanja organizma.

MINERALI – male količine koje treba svakodnevno unositi

Za razliku od vitamina minerali se nalaze u vodi i zemljištu. Najvažniji za pravilan rast i razvoj su magnezijum, kalcijum, kalijum, hrom, bakar, jod, selen, gvoždje, cink. Minerali se unose u malim količinama, ali je njihov stalni unos neophodan za pravilan rast i razvoj.

Kalcijum – igra važnu ulogu u održavanju čvrstine kostiju.

Cink je mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema

Gvoždje je veoma bitan mineral koji ulazi u izgradnju crvenih krvnih zrnaca i služi za prenos kiseonika. Njegov nedostatak dovodi do anemije.

Magnezijum učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i mišića.

Kalijum reguliše ravnotežu vode u krvi i organima.

Selen sprečava starenje mišića i nervnog sistema i stimuliše imunitet

Raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem je glavni izvor vitamina i minerala

Organizam tokom rasta i razvoja prolazi kroz različite faze u kojima je potreban pravilan i izbalansiran unos vitamina i minerala. Takođe je važan i adekvatan unos masti, ugljenih hidrata i proteina. Najbolji izvor vitamina i minerala su raznovrsno voće i povrće, žitarice od celog zrna, meso, mlečni proizvodi i jaja. Slatkiši, grickalice i gazirana pića nemaju adekvatnu nutritivnu vrednost i uglavnom ne sadrže ništa od potrebnih količina vitamina i minerala zbog čega ih u ishrani dece treba svesti na minimum ili potpuno izbaciti. Nekada je kod dece nemoguće postići raznovrsnost u ishrani i tada je deci potrebna pomoć u vidu suplemetacije proizvodima koji sadrže vitamine i minerale. Suplementacija je najčešće potrebna deci koja slabo jedu, ukoliko su probirljivci ili se mnogo troše (sport, fizička aktivnost).  Uzrasti koji zahtevaju najveću potporu sa što više vitamina i minerala su period do treće godine, period polaska u školu i tinejdžerski uzrast zbog intenzivnog rasta i smanjene količine različitih namirnica u ishrani.

Poboljšanje imuniteta uz primenu probiotika

 

Svakodnevna ishrana treba da bude raznovrsna i šarena, količine nisu od presudnog značaja, ali je bitno da se unose namirnice iz svih grupa koje su bogate nutritivnim elementima, vitaminima i mineralima. Ukoliko postoji povećana potrošnja, kao što je slučaj kod dece koja se bave sportom  ili prilikom polaska u kolektiv, kao i kod dece koja se često razboljevaju, pedijatar će razmotriti uvođenje suplementacije kao i izbor odgovarajućeg dodatka ishrani.

Adekvatnim unosom vitamina i minerala smanjuje se I upotreba antibiotika kao i izostanak dece iz škole i vrtića.

Pored vitamina i minerala probiotici se koriste kao dodatak ishrani za poboljšanje imuniteta kod dece u prevenciji akutnih infekcija gornjih disajnih puteva. Redovnom primenom probiotika smanjuje se pojava akutnih infekcija gornjih disajnih puteva i skraćuje vreme trajanja infekcije.

Becutan KIDS VITS Multi Imuno predstavlja dodatak ishrani sa ukusom pomorandže koji sadrži kombinaciju vitamina, minerala i probiotika (Lactobacillus rhamnosus GG) u obliku praška za rastvaranje.

Becutan KIDS VITS Multi Imuno se koristi za jačanje i održavanje imuniteta kod dece, za zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, za smanjenje umora i iscrpljenosti, kao i za održavanje ravnoteže crevne mikroflore.

Proizvod se nalazi u obliku praška za rastvaranje koji je spakovan u kesicu sa dva odvojena odeljka, čime se povećava stabilnost kako probiotoka tako i vitamina i minerala.

I čuva kvalitet svakog sastojka. 

Promo sadrzaj

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA