Razvojne mape -fenomenalna stvar za vašeg mališana!

Razvojne mape -fenomenalna stvar za vašeg mališana i vas, a evo i zašto!
Kada mi je najdraža prijateljica poslala ove razvojne mape od rođenja do 11. godine detetovog života, bila sam veoma ushićena.

To su zvanične mape razvoja koje se koriste na Institutu za patologiju govora i Institutu za fiziklanu medicinu, razvijene od strane pedijatra i psihologa, a koriste se kao dopunski materijal u programu stimulacije psihomotornog i kognitivnog razvoja. Po meni, to su divne i konkretne smernice koje bi svaki roditelj i vaspitač trebalo da pročita. Zato me je i iznenadila percepcija drugih mama, naročito komentar mamine prijateljice. Kada je mama ponudila da joj poštaljem materijale, ona je odgovorila kako ne namerava da čita tako nešto zato što želi da se njeno unuče razvija svojim tempom. Da, bila sam veoma iznenađena! Razvojne mape i služe tome da se detetu omogući da prati svoj tempo razvoja. A za sve one koji veruju da ovakve tekstove uvek pišu osobe bez dece, mogu vam reći da sam kao mama četvoro dece pročitala mnoštvo tekstova koje su pisali potpuno stručni ljudi. Ovog puta, donosim vam razloge zbog kojih su razvojne mape fenomenalne za odrastanje vašeg deteta, iz ugla stručnjaka i iz sopstvenog iskustva:

 Razvojne mape poštuju različitost svakog deteta!

Razvojne mape pisane su od strane stručnjaka koji poštuju različitost vašeg deteta. Baš zato , prateći okvirne smernice možete realno da sagledate trenutnu poziciju vašeg deteta. To je važno iz dva razloga: Sa jedne strane moći ćete da se ne opterećujete odokativnim poređenjem svog mališana sa drugom decom, a zatim ćete moći da uočite one oblasti u kojima je vaše dete sjajno, kao i one u kojima nije. Ne brinite i budite realni. Niko nije dobar u svim oblastima, ali je svako baš dobar u nečemu. Kroz jednostavne igre i zadatke moći ćete da unapredite razvoj svog deteta u onim oblastima u kojima je naročito dobro, a moći ćete i da stimulišite oblasti u kojima naizlazite na teškoće. Pravovremenom detekciojom slabih strana, deo vremene koje provodite u igri posvetićete tematskim igrama. Kao što vidite, nema ni govora o forsiranju. Naprosto, radi se o nuđenju različitih stimulansa koji će kroz igru olakšati mališanu usvajanje novih veština. Odrastanje se i sastoji od konstantnog procesa ovladavanja novim veštinama. Uz pomoć razvojnih mapa nećete se nepotrebno pitati da li je sa napretkom vašeg deteta sve u redu.

 Ako i naiđete na teškoće, znaćete šta da pitate pedijatra na sledećoj kontroli.

Sem toga, sprečićete nastanak „kumulativnog zaostatka“. To je najjednostavnije objasniti kroz primer: U određenom trenutku deca nauče da broje. Može vam se činiti da je u redu da vaše detete ne privalače brojevi. U sledećem „razvojnom skoku“ od deteta određenog uzrasta očekuje se da računa do deset, pa do dvadeset. Vaše dete još uvek ne interesuju brojevi, ali već ste pošli u školu i vaša dete, koje prati ono što vi smatrate „sopstvenim tempom“- kaska za vršnjacima. Oni već uče da množe, a vi još niste savladali ni oduzimanje. Da li je to strašno? Nije. Svi klinci nauče da računaju, množe i dele. Neka deca to nauče spontano, nekoj je potrebno malo podsticaja, ali se sve još može postići kroz igru. Neka deca naprosto nisu zainteresovana ili dovoljno motivisana. Tu nam razvojne mape pomažu. Daju nam konkretne predloge kako kroz igru prevladati razvojne teškoće. Ukoliko to ne pomogne, potrebno je konsultovati stručnjaka. Nema potrebe dete izlagati stresu i nemogućnosti da napreduje.

Imajte poverenja u svoje dete. I ne zaboravite da uživate u njegovom odrastanju!

Pročitajte i razvojne mape po uzrastima:

Razvojne mape od 12.-15. meseca

Razvojne mape od 15.-18. meseca

Razvojne mape od 18.-21. meseca

Razvojne mape od 21.-24. meseca

Autor: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA