Razvojne mape od 12.-15 meseca: Početak početka za mališane

Sada, kada su sve igračke koje ste dobili za prvi rođendan prestale da budu baš nove, baš divne i neodoljive, mališani su već porasli, nisu više bebe.

U ovom uzbudljivom i dinamičnom razdoblju postaviće se temelj njihovog daljeg razvitka, osnova njihovog doživljaja sebe, sveta i prvi nagoveštaj žeđi za istraživanjem.

Kako sva deca napreduju nekim svojim tempom, podeliću sa vama predloge zabavnih vežbi koje možete praktikovati. Sve igre (vežbe)  podeljene su u 4 oblasti- motorike, koordinacije, razvoja govora i socijalizacije.  Predlažem vam da ih pogledate i ako imate decu starijeg uzrasta zato što je odrastanje proces koji podseća na stepenice. Nema preskakanja stepenica! I zato bacite pogled na ove igre pre nego što pređete dalje. Nemojte ih doživljavati preozbiljno, to su samo predlozi igara iz kojih će se izroditi neke nove, drugačije i samo vaše proistekle iz zajednički provedeog  vremena i uživanja!

stepenice

Igre za razvoj motorike

Motoričke veštine obuhvataju sve naučene tehnike izvođenja pokreta i njihova kombinacija. U  uzrastu do 14 meseci vaš mališan će uvežbavati samostalno stajanje i hod, zatim hod uz strmu ravan (što je zapravo hod uzbrdo), kao i hod uz prenošenje igračaka ili predmeta uz nalog.

Pri izdavanju naloga vodite računa da predmet bude na dohvat ruke mališana, da nije načinjen od skliskih materijala i da se dete ne može povrediti ukoliko ga ispusti. Osim toga, dovoljno ste porasli za upoznavanje sa stepenicama. Kretanje uz stepenice se uglavnom svodi na puzanje uz njih, ali to je u redu. Samo budite blizu i sprečite eventualni pad!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA