Razvojne mape od 15.-18. meseca

Savete koji slede za ova tri meseca shvatite vrlo uslovno. Zapamtite da svako dete prati sopstveni tempo, tako da su neki mališani prohodali još pre prvog rođenadana, a neki još uvek nisu.

U zavisnosti od toga kako vaše dete napreduje, lagano krenite sa uvođenjem vežbica i zabavnih igara za sledeći razvojni stupanj. Ne dopustite da vas frustrira ako tuđa deca napreduju brže ili bolje, vrlo uskoro i vaš mališan će sve postići. Najvažnije je da ne forsirate, već da uživate. Sve te „prve stvari“ su prve samo jedanput u životu, a kada će se dogoditi i nije toliko bitno. Zato , uživajte zajedno!!!

tunel

Vežbe za razvoj motorike

Ako ste do sada uvežbali samostalan, siguran hod- bravo za vas. Ako niste, uživajte u držanju za ručice! Možete pokušati da podstaknete dete na samostalan hod tako što ćete ga leđima nasloniti na čvrst oslonac (poput stranice fotelje) i pozvati ga da dođe do vas dok sedite na podu. Da li ste se već upoznali sa stepenicama? Većina mališana u početku puzi uz stepenice, a kada to savladate, pokušajte da se dete penje nožicama, uz vašu asistenciju. Asistencija obuhvata držanje za ruku i strpljivo čekanje da dete napravi korak u vis. Kada to savladate, spremni ste za igre provlačenja i preskakanja. Ako imate mesta, u dnevnoj sobi napravite poligon, na kome će se dete provlačiti kroz tunel ili poređane stolice, a preskakati niske prepreke poput zidića napravljenog od kocki. Meni najdraža igra za ovaj period je šutiranje lopte. Obratite pažnju da li mališan loptu šutira sa obe noge ili češće jednom.

Podeli:

Komentari

  1. Zorica says:

    Velma korisne Informacije 🙂


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA