Razvojne mape od 21.-24. meseca: Drugi rođendan se bliži

Sada, kada je drugi rođendan pred vratima, pred vašim mališanom su pravi izazovi.

Vežbe se nadovezuju na one iz prethodnog perioda, pa se neke od njih i ponavljaju. Ako na početku ovog razvojnog perioda mališan i ne može da postigne sve predloženo, imaćete dovoljno vremena za vežbu. Zapamtite da deca napreduju različitim tempom i da je važno podržavati njihovu različitost, ali da su razvojne mape okvirni pokazatelji očekivanog napretka. Ako vaš mališan iz bilo koje oblasti kaska za vršnjacima, u smislu da nije u mogućnosti da sa pune dve godine realizuje zadatke predviđene za uzrast do 18. meseci, ne ustručavajte se da potražite savet stručnjaka. U svakom slučaju, pomenite  to pedijatru na sledećoj kontroli.

bacanje lopte

Vežbe za razvoj motorike

Iz ranijih perioda vežbamo kretanje uz i niz stepenice, šutiranje lopti različitih veličina, kao i provlačenje kroz tunel ili ispod stolica koje smo poređali u niz.

Ono što je novo su igre loptom. Učimo dete da baci loptu koristeći obe ruke. Ukoliko ste baš entuzijastični možete pokušati i da sasvim polako mališanu bacate mekane lopte dok on pokušava da ih uhvati. Uz malo sreće možda će u tome i uspeti.

Zatim je tu vežba kotrljanja lopte jednom rukom. Sedite zajedno na podu raširenih nogu i zakotrljate loptu jedno ka drugom, koristeći samo jednu ruku. Trudite se da tokom jednog  igranja koristite samo jednu ruku.

Sećate se da smo pominjali stolice? Omiljena aktinvost mališana (i glavobolja roditelja) je penjanje na stolicu. Ako vaš mališan uspeva u tome- svaka čast! Znam da je naporno dežurati i preventirati pad, ali to je važna stepenica  u dečijem napretku.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA