Razvojne mape od 21.-24. meseca: Drugi rođendan se bliži

Sada, kada je drugi rođendan pred vratima, pred vašim mališanom su pravi izazovi.

 igra dece

Vežbe za bolju koordinaciju

Znate li šta je najlepše u periodu koji je pred vama? To što je vaš mališan sve svesniji i kooperativniji, pa igre postaju sve zabavnije i zabavnije.

U ovom periodu nastavljamo da se igramo kockama, pravimo toranj od 6 spratova (i u redu  je ako podseća na Krivi toranj iz Pize), prepoznajemo i pravilno razvrstavamo tri oblika, ali ovog puta uvodimo veliko i malo- mali i veliki krug, trougao u kvadrat.

Učimo se razvrstavanju različitih sitnih predmeta, pa na jednu stranu ređamo žetone, a na drugu štapiće. Ako nemate kupovna pakovanja žetona i štapića, možete koristiti dugmiće i slamčice.

Poseban novitet je da se učimo upotrebi oruđa, konkretno štapa kako bismo dohvatili predmete koji nam nisu na dohvat ruke. Ovu igru igramo napolju i najjednostavnije je praktikovati je kada su napolju barice. Kako dolazi jesen, odlična je prilika da mališanu obujete gumene čizmice i da štapom privlačite papirne brodiće ili listove. Kako biste igru učinili još zabavnijom, možete detetu pričati istinite priče o životinjama. Deca ovog uzrasta su jako radoznala, pa možete to da iskoristite. Ako imate prilike, pokažite mališanu kako izgleda gavran (u prirodi ili na slici). Zatim mu pričajte o tome da je gavran jedna od najpametnih ptica koja pravi i koristi oruđa. Kada gavran ne može nešto da dohvati, on koristi grančice, a primećeno je da od žičica uspeva da napravi nešto poput kukuce, tako što jednu stranu drži u kljunu dok drugom udara u zid (ili drugi čvrst predmet) kako bi se iskrivila. Takvom kukicom kasnije gavran može da otvori kavez u kome je zatvorena druga ptica. Ko ne bi voleo da bude kao gavran?

Savet plus- Kada su moja deca zavolela gavrana, to sam koristila da im pričam Ezopovu basnu Gavran i lisica. Ova basna je odlična iz (bar) dva razloga. Sa jedne strane, sami ćete deci  istaći poetnu i koliko god da su  mali, negde u njihovoj svesti će ostati da je gavran izgubio sve zato što je želeo da odgovori na izazov lisice i dokaže,pre svega sebi, kako je naj naj, a sa druge je veoma zgodna- ispričate je kao priču za laku noć za jedan minut, ukoliko iz bilo kog razloga nemate više vremena.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA