Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Nana says:

  Poštovani, bebac od 6 ipo meseci, sa 4 meseca operisan je zbog kraniosinostoze (skafocefalije) koja je dijagnostikovana sa nekih 6 nedelja života. Rođen je CR u 42.nedelji, AS 10, 4070g, 53cm. Pre mesec dana imao 9kg i 73cm. Prevrće se sa leđa na stomak i obrnuto od kad je napunio 4 meseca, uživa u valjanju. Voli da boravi na stomaku i na boku sa osloncem na lakat donje ruke dok se sa slobodnom rukom igra. Pokušava da sedne iz tog položaja ali mu ne uspeva. Kada je na stomaku oslanja se često jednom rukom a drugom igra, nekad se oslanja na kolena i na laktove ali ne izdrži dugo. U kolicima je u polusedećem položaju kao i dok ga hranim. Što se tiče govora, govori: aaaaa, bababa, dadada, gaga, brrrr… Da li je sve to što radi u redu?
  Od okoline stalno dobijamo “savet” da ga stavljamo u sedeći položaj uz pomoć jastuka ali mi ne bismo dok on sam ne sedne. Da li je to u redu? Ili možda treba da ga stavljamo da sedi ako uskoro ne sedne sam? Takođe nas već pitaju kada ćemo ga staviti u dubak što mi ni ne planiramo.
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Neka dete samo sedi – kad mu se bude sedelo!

   Bez pregleda bebe nema precizne procene, ali se po Vašem opisu čini da je sve u redu.

 2. Milica says:

  Postovani, isli smo na kontrolu kukova sa 40 dana (beba je malo krupnija), sve uredno, beba zdrava i napredna, medjutim pedijatar je rekao da mu je blago slabiji tonus misica vrata, ali da se to prakticno i ne govori roditeljima, jer nije zabrinjavajuce i sve ce doci na svoje mjesto. Mada, ja kad drzim bebu, izgleda mi cvrsta i fino drzi vratic kad mi je na rukama. Zanima me moze li to dovesti do nekih komplikacija?

 3. Svetlana says:

  Postovani,
  beba ima sedam ipo meseci i sama ustaje,kad se drzi za nesto i stoji. Vec nekih mesec dana sama sedi dok se igra,puzi. Dal treba da he sprecavam u ovom stajanju posto sve to radi bez icije pomoci,koliko je stetno za kicmu?
  Hvala i pozdrav

 4. Sofija Vukovic says:

  Moja beba ima 12 meseci, puzi od 11.meseca , polako se uspravlja. Prilikom puzanja na pocetku je koristila oba kolena , a u zadnje vreme ,desno stopalo sa unutrrasnje strane ,kao oslonac. Da li stedi koleno ili je to normalno? Zahvalna i zabrinuta mama.

 5. Danijela says:

  Pozdrav… Beba stara 3 mj i 10 dana … dobro napreduje na tezini,vesela ,smije se, guče.. medjutim jos nije dosla u fazu igranja svojim rucicama… vecinu vremena je u rukama jer ima jake grcice pa se jedino tako umiri… zanima me da li je to za zabrinut se ili ima jos vremena iako kad je u rukama cesto trpa saku u usta… Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ma kakva briga!

   Beba Vam je ocigledno super.

   • Danijela says:

    Pomalo sam se bila zabrinula iz razloga sto citam da je trebala vec i prije 3 mj igrat se prsticima i gledat ih a sad bi trebala biti u fazi stavljanja igracaka u usta… No ona jednostavno jos nezna za ruke u tom smislu…Samo neznam kako ih kad se nosi zna strpat u usta

 6. Sanja says:

  Postovani, decak ima 11,5 meseci. Vesela beba, prilicno cvrst. Ima 11kg i 80cm. Rodjen za 3300 i 52cm. Prohodao je sa 10,5 meseci. Sad je vec dosta stabilan na svojim nogama, sam prelazi preko pragova, sagne se ili cucne da dohvati igracku sa poda, i iz tog polozaja bez problema ponovo ustane. Naucio je da otvara sva vrata, ladice i slicno. Zna samda se popne i sidje sa kreveta.
  Ima dobar kontakt ocima, brblja ma ma, ta ta,ba ba, de da, daj ali ne povezuje to sa osobama. E sad nesto ato mene brine, na ime se retko odazove pogotovo ako smou istoj sobi, kada izadjem u drugu sobi i zovem ga zna da dodje do mene.
  Takodje nije zainteresovan da se igra sa mnom, vise voli sam da istrazuje. Voli da se igra skrivanja. Tapse jako retko, ne zna da mase pa pa, niti da salje puse i slicne igrice. Ja ga pokusavam uciti ali ne zeli da saradjuje.
  Da li ima razloga za zabrinutost, i do kada bi trebao da savlada te vestine?
  Hvala puno na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Ništa od ovoga što ste naveli NE ukazuje da Vasa beba ima bilo kakav problem – NAPROTIV!

 7. Sandra says:

  Zdravo!

  Decak ima 13 ipo meseci i vise puta sam ga uhvatila da gleda gore i prekrsti oci(jedne ka drugima). Malo me zabrinjava kao da je u nekom transu. Moram malo da ga prodrmam(ne u negativnom smislu) da prekine stim i vrati pogled jer ne reaguje kad mu govorim.
  Da li to ukazuje na neki poremecaj u razvoju? Iskreno svakakve negativne misli mi padaju na pamet.

  • MojPedijatar says:

   Bez “crnih” misli treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra, pa onda da se vidi šta dalje da se radi.

Strana 16 od 20<<<1415161718>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA