Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Uzrast dva do tri meseca

Sa dva meseca vaša beba počinje da primećuje drage osobe koje svakodnevno viđa. Šakice sve češće otvara a ako se stavi na stomak glavicu malčice može pokušati da odvoji od podloge. Bebi od najranijeg perioda je potreban mir a lagana tiha muzika bebi može pomoći u razvoju. Razvoj bebe se brže dešava na ručicama nego na nožicama zbog specificnosti u razvoju nervnog sistema koji se dešava zbog redosleda sazrevanja nerava od glavice ka stopalima.
Kada napuni tri meseca, beba će već početi da primećuje igračke iznad krevetića koje se okreću i pratiti ih pogledom. Glavicu će već držati sama, a često će se igrati sa svojim ručicama, otkrivati ih i posmatrati.
Sve počinje da stavlja u usta, svet istražuje na ovaj način, ručice i šarene zvečke koje su bebi lagane, iako ih još uvek ne može samostalno da drži najčešće pronađu svoj put do usta. U položaju na stomaku beba postaje sve jača i jača najčešće može da se izdigne na ručice i okreće glavu. Smeje se dragim osobama koje često viđa u svom okruženju.

Peti, šesti i sedmi mesec

Ušli ste u drugu četvrtinu godine, a bebica je već naučila da se radosno smeje, da prati pogledom vesele boje i pokrete u blizini, a moguće je da će u ovom periodu početi prvi put da govori svojim jezikom, počeće da guče i guguće.
Na stomačicu se odiže na laktove i glavicu okreće u smeru interesovanja, a pokušava da održi ravnotežu ako želi da dohvati nešto, tako što težinu tela prebacuje na kolena i drugu ruku. U ovom periodu bebe su veoma zainteresovane za svet koji ih okružuje, najviše vole da ih nosite u uspravnom položaju kako bi imale veliku preglednost svega što se dešava.
Uobičajeno je da dete sa 5 meseci počne na stomačiću da zauzima položaj kada istovremeno podiže i ruke i noge od podloge. Beba zauzima polusedeći položaj jača je i sigurnija. Bebu ne forsirajte da radi vaše naloge i pustite je da sama odredi šta može da uradi. Pomognite joj da se blago uzdigne i okružite je mekanim jastucima u polusedećem položaju. Igračkice čvrsto drži u ruci a nekada uspeva da prebaci zvečku iz jedne u drugu ruku.
Šest meseci je velika prekretnica jer bebica počinje da sedi, u početku uz potporu, a vrlo brzo i samostalno. Počinje da se okreće sa stomaka na leđa. Noge su mnogo manje skupljene nego do sada, zauzima pripremni položaj za puzanje i oslanja se na ispružene ruke i stomačić. Sa sedam meseci počinje da hvata palcem predmete i prebacuje ih iz jedne u drugu ruku. Ako mu dodate jedan predmet a u ruci drži drugi, onaj iz ruke najčešće pušta a potom i uzima ponuđeni.

Podeli:

Komentari

 1. Vasilisa says:

  Postovani,
  moja beba puni za 10 dana 4 meseca. Bila je jako mlitava od rodjenja, kad bih je stavila na stomak plakala je i dusa me bolela kad bih videla kako se muci da odigne glavu a ne moze. Vezbala sam sa njom, i sad je Bogu hvala mnogo bolja situacija. Cesto sake drzi skupljene , ali dize glavicu , cak se i prevrnula nekoliko puta sa stomaka na ledja , mada bih rekla da je to bilo vise nesvesno. Guguce od drugog meseca, smesi se kad joj se obracam, cici cak i vristi nekad , kad je na ledjima mlatara rukama i nogama, prati igracke ali ih ne hvata jos uvek. Lepo napreduje , dojena je beba i ima skoro 7 kg.
  Mene brine sledece:
  -kad je nosim vrat joj nije cvrst , pa joj glava cesto padne napred – nazad a dok je na podu drzi je dosta dobro, doduse ne moze dugo mada joj ke glava veca u odnosu na ramena i telo
  -nervozna je tokom dana , ne voli kad lezi, voli da je nosim i tad najcesce bude mirna , sve drugo joj dosadi za cas i pocne plakati, posebno ako je vratim u lezeci polozaj
  -Dok se kupa sva se skupi, skupi rucice , ne place ali kao da se plasi
  Da li po Vama ima razloga za brigu? I sta biste mi preporucili da uradim.
  Pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez prEgleda bebe je nemoguce napraviti.preciznu procenu, ali se po Vasem opisu NE čini.da.imate razloga za brigu

 2. Slobodanka Jovanović says:

  Ženska beba, napunila je 8 meseci, sedi čvrsto, u ležećem položaju (na leđima) je veoma aktivna – ima pokrete nogu kao da vozi bicikl, ne puzi, iz ležećeg položaja na stomaku pridiže se tako što napravi špagu (mušku) i na taj način zauzme sedeći položaj. Pri snimanju kukova nisu uočene anomalije. Ima li razloga za brigu?
  BBB

 3. Ceha Zorica says:

  Muska beba ima 9 meseci ,cudno se ponasa, nema koncetraciju gleda u prazno ili u upaljeno svetlo ,neume inece da sedi ne puzi ispusta neke krikove bez razloga udara se ste pznju mu skoro nista ne privla ignutom pesnicom u bradu ili rasirenom sakom po gridima od 3 meseca gura ruke usta igracke drzi kad mu se dodaju paznju mu retko sta privlaci ,jedino se okrece sa lledka na stomak kad .u pruzite ruke u lezecem polozaju odmah staje na noge itd.Dali je ovosve normalno.

 4. Mirijana says:

  Beba 12 meseci ne sedi samostalno bez drzanja majke,ne stoji,ne puzi .Ne reaguje na glasove ,na svoje ime ..u stanju je po čitav dan da se igra jednom igračkom isto kao i sa 6 meseci. Da li je samo lenj i nezainteresovan ili je nešto drugo u pitanju ?

Strana 20 od 20<<<1617181920

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA