Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Od osmog meseca do navršenih godinu dana

Vremenom ponuđeni drugi pregled stavlja u slobodnu ruku. Počeće da se okreće sa stomaka na leđa tako da je ovo period kada beba neverovatnom brzinom može promeniti mesto na kome ste je ostavili. Kada dete napuni osam meseci počeće da se oslanja na laktove i kolena.
Igra se raznih igara sa roditeljima, veseli se i nepoznatim osobama. Počinje da reaguje na svoj lik u ogledalu i raduje se otkrivanju sveta.
beba hoda

Sa devet meseci deca najčešće počinju da puze a do godine dana da se oslanjaju na noge. U početku je to pridržavanje za sve pogodne i sigurne predmete koji se nalaze u detetovom okruženju a onda malo po malo i dete se oslobadja da samo krene u istraživanje sveta.

U periodu oko desetog meseca dete počinje da se uspravlja u kreveticu, često želi da izađe iz njega ali najčcešće još uvek za to nije dovoljno spretno.

Čuvajte dete od padova i udaraca u ovom periodu kako se ne bi uplašilo, a onda i odlučio da odloži period prohodavanja zbog straha.

Svaki od ovih perioda je ispunjen divnim razvojem jednog malog čoveka, bića koje ima svoju ličnost od rođenja i koje najverovatnije samo tačno zna šta kada želi da uradi. Pomozite mi da kroz ovaj divan period prođe što bezbrižnije, osmehom, radošću , igračkama u veselim bojama prilagođenim za uzrast, vežbicama koje vam mogu pokazati vaš pedijatar i fizijatar, koje mogu pomoći bebin razvoj.

Ovo je divan period jer svakog dana vidite napredak. Radujte se sa vašom bebom šta sve ona ume da uradi zajedno.

Prva godina života brzo prođe, roditelje čeka jos puno posla ali je ogromno ono što je dete do sada naučilo i što će u daljem periodu razvoja sve više usavšavati. Svakim danom će sve više formirati svoje sposobnosti i karakter a mi smo tu da mu pomognemo u svakoj sekundi života.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Vasilisa says:

  Postovani,
  moja beba puni za 10 dana 4 meseca. Bila je jako mlitava od rodjenja, kad bih je stavila na stomak plakala je i dusa me bolela kad bih videla kako se muci da odigne glavu a ne moze. Vezbala sam sa njom, i sad je Bogu hvala mnogo bolja situacija. Cesto sake drzi skupljene , ali dize glavicu , cak se i prevrnula nekoliko puta sa stomaka na ledja , mada bih rekla da je to bilo vise nesvesno. Guguce od drugog meseca, smesi se kad joj se obracam, cici cak i vristi nekad , kad je na ledjima mlatara rukama i nogama, prati igracke ali ih ne hvata jos uvek. Lepo napreduje , dojena je beba i ima skoro 7 kg.
  Mene brine sledece:
  -kad je nosim vrat joj nije cvrst , pa joj glava cesto padne napred – nazad a dok je na podu drzi je dosta dobro, doduse ne moze dugo mada joj ke glava veca u odnosu na ramena i telo
  -nervozna je tokom dana , ne voli kad lezi, voli da je nosim i tad najcesce bude mirna , sve drugo joj dosadi za cas i pocne plakati, posebno ako je vratim u lezeci polozaj
  -Dok se kupa sva se skupi, skupi rucice , ne place ali kao da se plasi
  Da li po Vama ima razloga za brigu? I sta biste mi preporucili da uradim.
  Pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez prEgleda bebe je nemoguce napraviti.preciznu procenu, ali se po Vasem opisu NE čini.da.imate razloga za brigu

 2. Slobodanka Jovanović says:

  Ženska beba, napunila je 8 meseci, sedi čvrsto, u ležećem položaju (na leđima) je veoma aktivna – ima pokrete nogu kao da vozi bicikl, ne puzi, iz ležećeg položaja na stomaku pridiže se tako što napravi špagu (mušku) i na taj način zauzme sedeći položaj. Pri snimanju kukova nisu uočene anomalije. Ima li razloga za brigu?
  BBB

 3. Ceha Zorica says:

  Muska beba ima 9 meseci ,cudno se ponasa, nema koncetraciju gleda u prazno ili u upaljeno svetlo ,neume inece da sedi ne puzi ispusta neke krikove bez razloga udara se ste pznju mu skoro nista ne privla ignutom pesnicom u bradu ili rasirenom sakom po gridima od 3 meseca gura ruke usta igracke drzi kad mu se dodaju paznju mu retko sta privlaci ,jedino se okrece sa lledka na stomak kad .u pruzite ruke u lezecem polozaju odmah staje na noge itd.Dali je ovosve normalno.

 4. Mirijana says:

  Beba 12 meseci ne sedi samostalno bez drzanja majke,ne stoji,ne puzi .Ne reaguje na glasove ,na svoje ime ..u stanju je po čitav dan da se igra jednom igračkom isto kao i sa 6 meseci. Da li je samo lenj i nezainteresovan ili je nešto drugo u pitanju ?

Strana 20 od 20<<<1617181920

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA