Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Moja beba ima 4 i po meseca. Sa 3 je pocela da se okrece sama na stomak a sa 4 obrnuto.Hvata predmete, ume da se igra sa zveckom,zamahnjuje nekoliko puta i zvecka,prebacuje iz jedne ruke u drugu.Al se pitam da li je u redu sto je pocela da se izdize na kolena?Izdigne se i prevrne se i tako citav dan.

 2. Veka says:

  Moja beba ima 7 mjeseci i 10 dana, lijepo napreduje i vesela je ali jos ne sjedi. Kad je stavim u sjedeci polozaj nestabilna je i stalno se klati naprijed-nazad, lijevo-desno, dok ne nadje prav mojesto da se zavali u jastuke. Primijetila sam, narocito dok jede u polisjedecem polozaju, isteze dosta ruke i noge toliko da joj se pocnu tresti, da li je to u redu? Inace je vesela okrece se spretno sa ledja na stomak i obratno, stalno je na koljenima i dlanovima i klati se naprijed nazad. Obozava da zvecka zvecku i da galami uz nju i smije se. Izgleda mi sve u redu osim to sto tako isteze i zatrese rukama i nogama i sto ne sjedi?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da treba joša par nedelja strpljenja…ako sa punih 8 meseci ne sedi samostalno, ima smisla da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

 3. Milena says:

  Moja beba ima 10 ipo meseci i dosta je mlitava za svoj uzrast.. pedijatar nam je rekao da je lenja beba. Pocela je da se okreće sa ledja na stomak sa skoro 6 meseci a sa stomaka na ledja sa 6 ipo. Počela je da sedi sa 8 meseci inace od rodjenja bio je veliki peoblem kada je stavim na stomak zacenila bi se od plakanja zato čak i sada ne voli na stomak odmah se okrene na ledja. Kada spava, spava samo na stomaku, ali kada je budna u tom položaju neće da bude i teško podiže glavu. Sa nepunih 10 meseci smo je vodili pedijatru jer neće da stane na noge on nam je dao uput za fizijatara ali pošto nje hitno imamo zakazano tek za mesec dana tada će ona imati 11 ipo meseci. Ja se jako brinem jer kada pokušam da je stavim na noge ona ih raširi napravi spagu a kada ih i spusti krivi obe noge i stoji na prstiće i totalno je nestabilna sama ne može da stoji. Neznam šta da radim i da li je to ok da toliko cekamo ?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da Vašu bebu zaista treba da vidi i proceni fizijatar!

   To je pravi put da se bebi pomogne.

 4. Vesna says:

  Imam sina sada ce vec 14 meseci. Ono sto mene brine jeste da nije zainteresovan da stoji. Vezbamo svaki dan, on stane uz moju pomoc i odmah pada na guzu. Nikada nije puzao, vec se pomera na zadnjici, a inace je kasno krenuo i tako da se pomera. Tek pred prvi rodjendan. Pedijatar i fizijatar za sada kazu da nema nikakvih problema i da je potrebna stimulacija. Ukoliko nakon nekoliko nedelja se ne vidi napredak uput kod neuropedijatra. Inace je i krupna beba, visok 83 cm. Kod njega fina motorika nije problem, jer drzi balon za vrh gde se duva, viljusku i kadiku sam stavlja u usta, hvata mrvice sa poda. Da li je neko imao slicna iskustva?

 5. Divna says:

  Moja beba je pocela da se oslanja na noge sa napunjenih 7 meseci. Svako jutro je u krevetu uspravljena. Sa punih 8 vec trazi da koraca, naravno uz nasu pomoc. Propuzala je sa 5 meseci, istina vojnickim stilom (nije se oslanjala na kolena, vec je bila na stomaku i rukama se kretala napred), zvog cega nije htela da se igra u sedecem polozaju (stalno je jurcala po sobi da bi nesto dohvatila ili se takmicila sa tatom). Pedijatri ne preporucuju oslanjanje na noge do devetog meseca, ali je zaista nemoguce spreciti je u tome. Cekam sledecu kontrolu da vidimo sta ce reci. 🙂

 6. Mima says:

  Postovani, imam bebu od 8 i po meseci, ne voli kada je stavim na stomak, pocne da place, prevrce se samo kada je ja nateram, a i to je pocela sa 6 meseci, sedi samostalno, ali jos uvek ne zna da se sama podigne u sedeci polozaj, o puzanju da i ne govorim, samo sedi i lezi na ledjima, totano je nezainteresovana da se pomeri. Da li ima razloga za brigu ili je u pitanju samo lenjost?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je naprosto nemoguće napraviti preciznu proocenu, ali mislim da nema mesta za brigu – samo vam treba strpljenja.

 7. Isidora says:

  Moj bebac ima 10 mjeseci, tek je nedavno počeo da sjedi, neće da puzi, niti da se podiže uz stvari, a hoće da hoda kad ga držim, okreće se sa svake strane tj kotrlja se,i okreće kao kazaljka na satu, a inače je baš čvrst i živahan, ali lijen..

  • MojPedijatar says:

   Teško je.to.proceniti bez pregleda i praćenja bebe. Mislim da ima.smsila.da bebu vidi fizijatar.

Strana 17 od 20<<<1516171819>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA