Pet proverenih trikova da ohrabrite dete da samostalno jede

Kad govorimo o ishrani, obično razmišljamo o sastavu i količini obroka, te eventualno o prehrambenim navikama. Iako ponekad komentarišemo da neko jede brzo, a neko sporo, retko zapravo razmišljamo o načinu jedenja. 

Na primer, ni mi odrasli nemamo stalno na umu da probava počinje već u ustima i da bi hranu trebalo žvakati duže nego što inače radimo.

Svaki početak je težak

Već prvi način hranjenja deteta, dojenje, nosi mnoštvo izazova kao što su briga je li dete dovoljno pojelo, i pronalaženje optimalnog položaja dojenja. Ako se vraćate na posao, počnite hranjenje  mlekom barem dve sedmice ranije, da biste se oboje navikli. Sisanje mleka iz flašice zahteva drugačije pokrete usta i jezika u odnosu na dojenje, stoga dajte detetu vremena. Pritom su osnovni saveti:

  • detetu ponudite bočicu uveče nakon redovnog hranjenja da se navikne na dudu; počnite s malom količinom majčinog mleka, otprilike 15 ml;
  • ako se dete lako zagrcne, pokušajte s dudom koja je slabije protočna;
  • neka neko drugi da detetu prvu bočicu jer onda neće biti zbunjeno što ga majka ne hrani;
  • nastojte biti izvan kuće jer će dete teško prihvatiti flašicu kad može namirisati majku.

Prstići u akciji

Kada dete može samostalno stabilno da sedi i spontano počne da vežba ono što radi pinceta, tj. da pokušava da spoji palac i ostale prste da bi uhvatilo neki predmet, vreme je da ga poslužite zalogajčićima hrane, a to se obično događa u sedmom ili osmom mesecu života. Prelaz sa kašičice i dude na jedenje prstima može biti frustrirajući proces i za vas i za dete (detetu ispada hrana iz ruke, a vi kasnije morate da očistite nered). Srećom, u tom periodu aktuelni su i drugi načini jedenja, pa nemojte praviti oštre rezove. Detetu se mogu ponuditi kašice u praktičnoj vrećici na istiskivanje. Ovakav tip ambalaže deci je zanimljiv, te ih ohrabruje da se hrane stamostalno, a učenje možete praktikovati doslovno bilo gde — od parka do plaže ili dok šetate gradom. Kad se počinje sa čvrstom hranom, većina dece isprva samo zahvati hranu šakom i prinese je ustima.Obično između 9. i 12. meseca dete će posve savladati potreban zahvat i moći će da podiže manje objekte kao što su zrna graška.

Kako decu ohrabriti da sama jedu?

Kao i ostalu hranu, ovakve zalogajčiće valja dati deci samo kad sede, ne dok pužu, igraju se ili trče naokolo. Budući da zubi još nisu sasvim razvijeni, poželjno je da ponuđena hrana bude takve konzistencije da se može rastopiti u ustima deteta, dakle da nije potrebno žvakanje. Za početak, rasporedite 4 ili 5 komadića na plastični tanjir ili na dečji stočić na stolici za hranjenje. Kad počinju da jedu sama, deca svu ponuđenu hranu često pokušaju da odjednom stave u usta ili odbiju ponuđeno tako da svu hranu jednim pokretom ruke bace na pod. Stoga je pametnije servirati manje porcije i dodavati još hrane kako dete jede. Takođe, možete uhvatiti komad hrane prstima pa podstaći dete da prihvati vašu ruku i privuče je do svojih usta, ili držati hranu na dlanu i dati detetu da je uzme s njega.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA