Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Sandra says:

  Moj sin (13 god.) je na utakmici zadbio povredu,prelom obe kosti leve noge u skocnom zglobu u zoni rasta. Nosio je gips pet i po nedelja, imao redovne kontrole, repozicija je dobro uradjena, Cetiri nedelje je na fizikalnoj terapiji i sada je omogucen oslonac 100%, ne koristi vise stake. Krivi se kad hoda, ali rekli su mi da ce se to ispraviti vezbanjem i da mora da ojaca misice koji su atrofirali u odnosu na zdravu nogu. Primetila sam da je ta noga nesto duza, tj casica kolena je mnogo vise postavljena u odnosu na zdravu nogu. Da li je to moguce i sta ako ta noga ne bude rasla isto kao i druga? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Sada je najvažnija fizikalna terapia i jačanje mišića koji su nedeljama bili potpuno neaktivni. Treba biti optimističan, a redovne kontrole kod ortopeda su takođe veoma važne.

 2. branka says:

  bila sam na kontroji kod ortopeda,zategli su mi longetu i sad je to ok.rekla sam doktoru da ja ruku mogu ispraviti samo do ugla od 90 stepeni i on me je povuko za ruku ispravio je i sad me boli cela ruka.jel to normalno i da li je smeo to da uradi ja jos imam gips na ruci.

 3. Ana says:

  Postovani,cerkica ima 10,5 meseci.Uopste se ne uspravlja da stoji i kad je stavimo da stoji ona nece.Sedi lepo i malo puze.Lekar nam je rekao da je to smanjen tonus donjih ekstremiteta i da je ne forsiramo,da je jos rano,hodalica nikako.Cekamo da nas pozovu na terapije i zbog stopala ka unutra.Medjutim drugi lekar je rekao je sami drzimo da stoji,da je stavljamo u hodalicu i sl…Vise ne znam koga da slusam.Mnogo se brinem pa molim za vas savet,hvala

  • MojPedijatar says:

   Hodalicu zaboravite, a ako beba NEĆE da stoji – NE mora!

   Beba je najbolji “regulator” vremena pocetka stajanja – pa neka sama odluči kada će to da radi.

 4. Makaranko says:

  Postovani doktore, imam sina 2 godine. Ima spustene svodove i kao ravna stopala, kad trci cini mi se da kao poskakuje, da je nestabilan, da ce svakog casa pasti . Kod koga ga najpre trebam odvesti na pregled kod fizijatra ili ortopeda?
  Hvala unapred

 5. Natasa says:

  Postovani moja cerka 9 godina ima ravne tabane i fizioterapeut joj rekao da hoda na prste ponekad kako bi ispravila da li joj to moze skoditi

  • MojPedijatar says:

   Ne može da smeta!

   Najvažnije da dete bude fizički aktivno – da se bavi sportom koji voli!

 6. Brankica says:

  Imala sam prelom rucnog zgloba,gips je skinut pre tri nedelje, idem na fizikalnu terapiju ali i dalje ne mogu da zarotiram dlan nikako.Imam osecaj zatezanja u predelu zgloba i bol je jos prisutan.Zanima me da li ce to zauvek tako ostati ili ce se vremenom stanje popraviti?

 7. Brankica says:

  Koliko smem da opterecujem ruku koja je bila slomljena pre dva meseca?Kad pokusam da podignem nesto zaboli veoma jako.

Strana 10 od 18<<<89101112>>>