Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani,
  devojčica od 2 god. prilikom hodanja blago krivi stopala unutra, mada nam se nekada čini da je izraženije na jednoj nozi a nekada na drugoj. I kolena su blago na “X”. Normalno hoda i trčkara, aktivna je po ceo dan. Pedijatar kaže da je rano za paniku, ali mi smo zabrinuti. Da li je ipak potreban pregled ortopeda ili fizijatra?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 2. Poštovanje! Moja ćerka ima 12 god.Od skoro se žali da ima bolove u stopalima i zglobovima.Inače ima izražene visoke risove.Da li oni mogu biti uzrok bola i da li ulosci mogu da pomognu.Hvala !

  Odgovori na komentar
  • AKo se bolovi učestaju – treba obaviti pregled dečjeg hiruga . ortopeda, pa da se vidišta da se radi.

   Bez oregleda je naprosto nemoguće proceniti uzrok bola, a ako se bolovi prorede ili nestanu – ništa ne treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani imam sina koji ima 15meseci, isli smo decijem hirurgu i ortopedu gde su napisali jsvestaj da beba ima Telipes cencaneovalges i nosi korektivne longete dok spava uz to radimo i vezbice… Znam da je potrebno vreme ali ja vas bih tela da pitam da li ce se ispraviti i kolimo je strasan taj naziv deformiteta koji moje dete ima… On jos nije prohodao jos uvek nije stabilan dosta se klati…

  Odgovori na komentar
  • Samo nastavite sa vežbicama – uz longete, i da se beba prati. NEMOGUĆE je bilo šta prognozirati i predvideti bez kontrolnih pregleda, ali svakako ima mesta za optimizam

   Odgovori na komentar
 4. Postovani imam sina Koji ima 9 godina Cesto trenira fudbal 4-5 puta sedmicno prije 6 mjeseci je poceo da se zali na Bol u peti I da hoda na prstima kaze da nemoze da stane ravno jer ga josh vise boli vodili smo ga kod doktora i rekli su da ima ravne tabane I preporucili ga kod ortopeda od kojeg jos uvjek nismo dobili poziv. Inace Nema nikakvog crvenila ni otoka na nogama I nikakvi drugi promjena. Dali zna te sta bi to moglo da bude ?? Hvala u naprijed !!

  Odgovori na komentar
 5. POSTOVANA
  IMAM SINA OD GODINU DANA. NE PUZI I STOPALA NECE DA SPUSTI NEGO NA PRSTICE,A NE MOZE SAMOSTALNO NI DA STOJI. RADIMO VEZBE KOD DEFEKTOLOGA I KUCI, ALI NEMA POBOLJSANJA

  Odgovori na komentar
  • Da se obavi pregled fizijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi.
   Bez fizijatrijskog pregleda je nemoguće napraviti ispravnu procenu i pomoći detetu.

   Odgovori na komentar
 6. Postovani imam sina 12 mjeseci,vec 3 mjeseca hoda uz namjestaj i jako je aktivan a prije tjedan dana je samostalno prohodao te je izuzetno stabilan,ne vjeruju nam da hoda samostalno tek tjedan dana.Ali mene muci problem njegove desne noge kojom gazi na unutarnju stranu tabana dok na ljevu nogu gazi punim tabanom.Sta mi savjetujete

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 18<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA