Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Samostalna provera detetovih stopala
Najbolji način da sami proverite da li vaše dete ima ravna stopala, jeste da boso stane ispred vas, okrenuto leđima. Potvrdu da su u pitanju ravna stopala ćete dobiti ako vam se učini da ni tetiva, ni peta nisu u neutralnom položaju, već su iskrivljene prema spolja, a da je oslonac stopala na podlogu – na unutrašnjoj strani (možete da ga proverite i pravljenjem otiska na papiru).

Nespretnost i ravna stopala
Roditelji čija deca imaju ravna stopala, kažu da im se ona ponekad čine nespretnijom od druge dece. Međutim, ravna stopala ne bi trebalo da imaju nikakvog uticaja na sposobnost vašeg deteta da se bavi sportom.

Tri uzroka hoda sa prstima prema unutra
Postoje tri uzroka hoda sa prstima prema unutra (in-toe-ing):
1. metarsus adductus (kod koga je prednji deo stopala orijentisan ka unutra)

2. medijalna torzija tibije – golenjače (Pri stajanju, hodu i ležanju – čašice gledaju prema napred, a stopala prema unutra)

3. medijalna torzija femura – natkolenice, ili femoralna anteverzija (U svim pozicijama – i čašice i stopala su okrenuti prema unutra. Ovakvo dete ćemo često videti kako sedi u takozvanoj W poziciji)

Ova deca hodaju nepravilno i trče nespretno – kao po «jajima», ali čak ni ova stanja ih ne ometaju da se bave sportskim aktivnostima. Inače, stanja prolaze sama od sebe – kako deca rastu i razvijaju bolju mišićnu kontrolu i koordinaciju pokreta.

Obuća utiče na poremećaj
Neadekvatna obuća, bez odgovarajućih anatomskih uložaka, može da dovede do poremećenog razvoja stopala, promene statike skočnih zglobova, kolena i kukova, sa pojavom umora i noćnih bolova, nepravilnog hoda i nespretnog trčanja sa čestim padovima, pojavom «X» nogu, a u vreme puberteta i pojavom
deformiteta kičmenog stuba.

Dr Aleksandra Stojanović, dečji hururg

Podeli:

Komentari

 1. Devojčica stara 2 godine ima problem sa hrskavicom od rođenja Krca i čuje se kako pucketa boli a čašice na stranu dosta je vidljivo da je odvojeno vodili smo kod lekara kod pedijatra kaže da je meniskusi predlažu operaciju ja bi nešto više o tome da znam ako može neko da mi pomogne i da mi daš savet gde bi mogao da pregledam gde ja u Kragujevcu kod jednog istog doktora dovodimo dva puta i nikad nam pravu dijagnozu nije rekao gde smo išli privatno i saznali smo da dete treba da operiše čašicu Da li ima neko iskustvo ili preporuka šta da radimo kod koga da vodimo mi bismo da to bude sigurno za dete da nema problema kroz život dete ima 2 godine tako je od rodjenja Hvala u napred

  Odgovori na komentar
 2. Dečak star 13 meseci, decnom nogom hoda unutra, kada se rodio rekli su da mu masirkamo stopala jer nije imao dovoljno mesta u stomaku. Da li je to veliki problem? Kako resiti? Sta raditi?

  Odgovori na komentar
 3. Slobodanka Danilovic 26.04.2020 u 10:37

  Postovani dr, Dijete ima 14 mjeseci i i sad primorava. Prilikom hoda ” uvrce” desnu nogu ka unutra. Da li to može da se koriguje i kako, šta je potrebno? Srdačan pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,devojcica ima 28 meseci i prilikom hoda desnom nogom gazi ka unutra.Da li je rano da je vodim kod ortopeda,posto kazu da bi se hod mogao korigovati do 4. godine

  Odgovori na komentar
Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA