Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Samostalna provera detetovih stopala
Najbolji način da sami proverite da li vaše dete ima ravna stopala, jeste da boso stane ispred vas, okrenuto leđima. Potvrdu da su u pitanju ravna stopala ćete dobiti ako vam se učini da ni tetiva, ni peta nisu u neutralnom položaju, već su iskrivljene prema spolja, a da je oslonac stopala na podlogu – na unutrašnjoj strani (možete da ga proverite i pravljenjem otiska na papiru).

Nespretnost i ravna stopala
Roditelji čija deca imaju ravna stopala, kažu da im se ona ponekad čine nespretnijom od druge dece. Međutim, ravna stopala ne bi trebalo da imaju nikakvog uticaja na sposobnost vašeg deteta da se bavi sportom.

Tri uzroka hoda sa prstima prema unutra
Postoje tri uzroka hoda sa prstima prema unutra (in-toe-ing):
1. metarsus adductus (kod koga je prednji deo stopala orijentisan ka unutra)

2. medijalna torzija tibije – golenjače (Pri stajanju, hodu i ležanju – čašice gledaju prema napred, a stopala prema unutra)

3. medijalna torzija femura – natkolenice, ili femoralna anteverzija (U svim pozicijama – i čašice i stopala su okrenuti prema unutra. Ovakvo dete ćemo često videti kako sedi u takozvanoj W poziciji)

Ova deca hodaju nepravilno i trče nespretno – kao po «jajima», ali čak ni ova stanja ih ne ometaju da se bave sportskim aktivnostima. Inače, stanja prolaze sama od sebe – kako deca rastu i razvijaju bolju mišićnu kontrolu i koordinaciju pokreta.

Obuća utiče na poremećaj
Neadekvatna obuća, bez odgovarajućih anatomskih uložaka, može da dovede do poremećenog razvoja stopala, promene statike skočnih zglobova, kolena i kukova, sa pojavom umora i noćnih bolova, nepravilnog hoda i nespretnog trčanja sa čestim padovima, pojavom «X» nogu, a u vreme puberteta i pojavom
deformiteta kičmenog stuba.

Dr Aleksandra Stojanović, dečji hururg

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, dete ima 10 meseci, u fazi je prohodavanja, veoma lepo i stabilno hoda uz namestaj i krevet, puzi, moze da stoji bez pridrzavanja i vec je napravila tri koraka sama, medjutim dok je bila u cipelicama nezgodno se spustila, bolelo je i od tada ima problem sa nogicom. Ne moze na tu nogicu da stoji, kad pokusa da hoda odmah joj se koleno savije i pada… dize se, ali tu nogicu odmara… vise nije stabilna, i kao da se vracamo na pocetak. Ortoped je rekao da je potrebno 5,6 dana da prodje u suprotnom da se javimo. I da preloma sigurno nema. Da li je beba u strahu ili je potrebno vreme? Samo da naglasim da ne znamo da li je u pitanju koleno ili zglob jer otoka nije bilo, i na dodir je ne boli, samo je problem da tezinu prebaci na tu nogicu.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, dete ima 14 meseci. Prohodala je samostalno pre prvog rođendana. Imala je fazu puzanja, samostalbo je sela, samostalno ustala i samostalno prohodala, bez ikakvog našeg insisiranja i forsiranja. Prve cipelice smo joj kupili kad je prohodala i imala nekoliko koraka. Međutim, primećujem da ubacuje nožice unutra, jednu više, a to je naročito izraženo kad se umori. Takođe, nekad mi se čini da nema ravnotežu, i da često pada, i to je povremeno.Da li bi trebalo voditi dete lekaru ili još uči da hoda? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 3. Postovani
  Imam dete od 20meseci sam je samostapno bez forsiranja prihodao sa 10meseci u pocetku nismo primecivali da mu nogice idu sa prstim ka unutra ali nekako sad mu se bas primecuje. Recite mi sta da radim,kome da se obratim i da li trebam da se brinem zbog toga. ?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,

  Pre 3 dana devojčica od 22meseca pri hodu, a i trčanju stopalo izvrće spolja. Nista je ne boli, nema otoka, ali non stop hramlje dok hoda. Do sada nikad nikakvih problema nije bilo, prohodala sa godinu dana, trči, skače sa obe noge…
  Idemo kod dr, al eto ako imate neku ideju dobro bi nam došlo da čujemo. Hvala!

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje,
  Devojcica od 6,5 godina ne moze da stane na levu petu, tj.ne moze prste da digne prena gore. Uradili smo sve moguce magnetne kicme, glave, rtg, uz, emng, deciji neurolog, fizijatar, ortoped, neurofizijatar, laboratorija, dijagnozu jos nemamo. Ucestvovao je citav tim lekara, ali dijagnoze nema. Zadnje je savet dr Natase Cerovac da krenemo sa fizikalnim terapijama, pa da vidimo sta cemo. Imate li neki savet, iskustvo, preporuku, jer vise ne znamo u kom pravcu da idemo.
  Hvala!

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA