Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Šta su angularni deformiteti nogu?
Simetrično i blago krivljenje natkolenica i potkolenica prema unutra (varus) kod novorođenčeta i odojčeta je često i predstavlja nastavak pozicije koju je dete zauzimalo intrauterino (u materici). Spontana korekcija se odigrava postepeno, rastom i hodom – kada prelaze u valgus između druge i treće godine, a definitivni oblik dobijaju između četvrte i desete godine.

*Fiziološke «O» noge (genu varum)
Obično se mogu videti kod odojčadi, kao i kod dece koja su forsirana da što pre prohodaju – u vreme dok je koštano-zglobni sistem još suviše mek i elastičan, a mišići nedovoljno jaki da izdrže teret.
Kada roditelji primete da im dete hoda na širokoj osnovi i ima veliki razmak između kolena, mada uz obrazloženje da i neko od najbližih ima isti nalaz («okserice» mogu da budu nasledne), obratiće se lekaru za pomoć.
Nakon pregleda, sledi jednostavno objašnjenje lekara da je u većini slučajeva ovo normalan nalaz, koji ne zahteva radiografiju, i da će se spontano korigovati rastom deteta.
Ali, ako vaše dete ima «O» noge i nakon druge godine života, ili ako je samo jedna noga kriva a druga nije – to može da bude znak većih problema, kao što su rahitis ili Blountova bolest. Tada je neophodna konsultacija sa ortopedom, koji će da proceni da li mu treba pomoć pedijatra (ako je rahitis uzrok deformiteta).

*Razvojne «X» noge (genu valgum)
Obostrani deformitet, uglavnom urođen, ali i posledica jako izraženih ravnih tabana (opterećenjem unutrašnje strane stopala, kolena počnu da se krive prema unutra).
Ovakvo dete je često gojaznije, trapavije, i često pada, a pri nespretnom hodu «trlja» kolena (jedno o drugo) i gazi unutrašnjom stranom stopala, brzo se zamara i žali se na bolove u nogama, naročito noću.

Kod većine dece uzrasta od dve do šest godina, lečenje nije potrebno. Ako stanje potraje, onda se preporučuju vežbe, odgovarajuće cipele sa unutrašnjim pojačanjem, kao i nošenje noćnih korektivnih ortoza («šina»).
Problem «ikserica» se posebno loše odražava na pravilan rast i razvoj kičmenog stuba.
Zato je, dragi roditelji, neophodno da se, kod dece koja imaju problem spuštenih i deformisanih stopala, ili angularne deformitete nogu – sprovodi redovan preventivni program vežbi. I to ne samo za stopala, već i za kičmeni stub, da bi se sprečila pojava deformacija (skolioza i kifoza).

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, dete ima 10 meseci, u fazi je prohodavanja, veoma lepo i stabilno hoda uz namestaj i krevet, puzi, moze da stoji bez pridrzavanja i vec je napravila tri koraka sama, medjutim dok je bila u cipelicama nezgodno se spustila, bolelo je i od tada ima problem sa nogicom. Ne moze na tu nogicu da stoji, kad pokusa da hoda odmah joj se koleno savije i pada… dize se, ali tu nogicu odmara… vise nije stabilna, i kao da se vracamo na pocetak. Ortoped je rekao da je potrebno 5,6 dana da prodje u suprotnom da se javimo. I da preloma sigurno nema. Da li je beba u strahu ili je potrebno vreme? Samo da naglasim da ne znamo da li je u pitanju koleno ili zglob jer otoka nije bilo, i na dodir je ne boli, samo je problem da tezinu prebaci na tu nogicu.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, dete ima 14 meseci. Prohodala je samostalno pre prvog rođendana. Imala je fazu puzanja, samostalbo je sela, samostalno ustala i samostalno prohodala, bez ikakvog našeg insisiranja i forsiranja. Prve cipelice smo joj kupili kad je prohodala i imala nekoliko koraka. Međutim, primećujem da ubacuje nožice unutra, jednu više, a to je naročito izraženo kad se umori. Takođe, nekad mi se čini da nema ravnotežu, i da često pada, i to je povremeno.Da li bi trebalo voditi dete lekaru ili još uči da hoda? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 3. Postovani
  Imam dete od 20meseci sam je samostapno bez forsiranja prihodao sa 10meseci u pocetku nismo primecivali da mu nogice idu sa prstim ka unutra ali nekako sad mu se bas primecuje. Recite mi sta da radim,kome da se obratim i da li trebam da se brinem zbog toga. ?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,

  Pre 3 dana devojčica od 22meseca pri hodu, a i trčanju stopalo izvrće spolja. Nista je ne boli, nema otoka, ali non stop hramlje dok hoda. Do sada nikad nikakvih problema nije bilo, prohodala sa godinu dana, trči, skače sa obe noge…
  Idemo kod dr, al eto ako imate neku ideju dobro bi nam došlo da čujemo. Hvala!

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje,
  Devojcica od 6,5 godina ne moze da stane na levu petu, tj.ne moze prste da digne prena gore. Uradili smo sve moguce magnetne kicme, glave, rtg, uz, emng, deciji neurolog, fizijatar, ortoped, neurofizijatar, laboratorija, dijagnozu jos nemamo. Ucestvovao je citav tim lekara, ali dijagnoze nema. Zadnje je savet dr Natase Cerovac da krenemo sa fizikalnim terapijama, pa da vidimo sta cemo. Imate li neki savet, iskustvo, preporuku, jer vise ne znamo u kom pravcu da idemo.
  Hvala!

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA