Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Milica Jevtic 14.05.2016 u 17:41

  Postovani,mij sin ima 23 godine i hoda na prstima,peta mu je dosta uska a stopalo u predelu prstiju dosta siroko.Ima li tu ispravke s obzirom na njegove godine?Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, imam ćerkicu koja je upravo napunila 7 godina i cini mi se da sam odskora primetila da ima X nogice. Planiram je odvesti ortopedu radi nosenja uloska. Plasim se da nisam zakasnila i nadam se da ima mesta za ispravku. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani imam sina koji ima 14meseci rodjen je mesec ipo pre vremena sa 2kg još nije prohodao i ne stoji stabilno zna da sedi samostalno..ali kad stoji bos primećujem da mu se leva noga krivi ka unutra kao da gazi sa unutrašnje strane mada on još uvek ne stoji sam drži se i kad hoda normalno ali kad je bos primećujem da se
  krivi dok u cipelama ne….da li da sačekam da prohoda sam znam da treba vremena Ali se jako plašim.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, imam decaka 12 godina koji nema bas skroz ravne tabane,pa bih vas pitala da li je moguce da se to u potpunosti ispravi nosenjem ulozaka.On trenira fudbal,pa ne znam da li i to moze da utice na to da se tabani bolje formiraju.Hvala.

  Odgovori na komentar
 5. Zabrinuta mama 27.05.2016 u 05:40

  Postovani imam devojcicu 7 godina, koja ima nogice malo u x i spustene svodove, vodili smo je kod fizijatra i ortopeda u privatnoj klinici i oni preporučuju nosenje nekih protezica nocu dok spava kako bi se noge razdvojile u kolenima a danju nosenje uloska. Mozete li mi malo vise reci o tim protezama?

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani doktore, imam sina od pet godina I problem sa stopalima koja idu unutra kao I sa kolenima koja su od skora počela da se krive ka unutra. Po preporuci lekara već tri godine nosi ortopedske cipele koje su mu malo podigle svod stopala, ali nekako stoji problem sa stopalima ka unutra. Brine me što mu se sada I kolena spajaju (idu ka unutra), iako nam lekar govori da će se to do sedme godine srediti. Šta još mogu da učinim a da ne bude kasno?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,
  Moj sin je napunio pre 2 dana 11 meseci.. ustaje u ogradici, puzi, savija se uz pridrzavanje da dohvati neki predmet, ali nikako nece da koraca… Nestabilan je, vijuga nogama… Btw. UZ kukova je oba puta bio uredan… Da li je to neki ozbiljan problem ili je jos uvek u pitanju nezrelost CNS?

  Pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 8 od 18<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA