Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. vesna says:

  Postovani curica 2god kukovi bili uredni prohodala s 11 mjes.al ima neki mjesec dana kada hoda zastane i uvrne desnim kukom prema unutra svako malo,dali je moguce da je to zbog pempasa jer jos uvijek ga ima pa navika ili bi trebala da potrazim pomoc lijecnika,hvala vam

  • MojPedijatar says:

   Da se obavi pregled – prvo kod Vašeg pedijatra, pa da se onda vidi šta dalje da se radi.

 2. jelena says:

  Postovani imam jedno pitanje.
  Sin mi ima 8 godina,konstantno u toku hoda podize prste desne noge i nekako kao da uvce stopalo ka unutra,jako cudno izgleda taj hod.Cak i poskakuce u toku hoda …ali kad stane celim stopalom u mirovanju sve izgleda normalno…isto tako sam prometila da stopalo zauzima cudne polozaje u toku spavanja neprirodno ga uvrce… Imate li neki savet za mene,sta da radim,kakav problem ima moje dijete i dali se vjwzbama ovaj problem moze resiti?

 3. Brankica says:

  Postovanje, imam devojcicu od 18 meseci, prohodala je sa 13, ali dok hoda nikad skroz ne ispravi nogice u kolenima, uvek su blago savijena. Kada stoji u mestu nekada su ispravljene, nekad ne. Da li treba da se zabrinem? Pedijatar nam je rekao tek oko druge god. da idemo kod ortopeda i da je po njemu sve uredu.

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar je pregledao bebu, pa ne treba sumnjati u njegovu procenu – ako u narednim mesecima NEMA poboljšanja, treba obaviti pregled fizijatra ili ortopeda.

 4. Stevanović Miroslav says:

  Poštovanje, Imam unuka koji ima 13 meseci. Vrlo voli da puzi mada se često rukicama oslanja I potpomaže da se uzdigne na noge. Tada cupka u mestu ili hoda uz predmete ne odvajajući se od njih. Kada ha držimo da hoda stopalo desnu nožice mu je često savijeno na dole, zgrčeno. Primetili smo da malo vuče tu nogicu kada hoda sa Šetalicom koju guru pred sobom. Jednostavno ne želi samostalno da hoda. Recite nam šta nije u redu I šta da radimo.

 5. Josipa says:

  Pozdrav, moja djevojčica od 18 mjeseci slomila je nogu- prijelom potkoljenice uključujući nožni zglob tj. Prijelom donjeg kraja goljenične kosti (tibije). Inače je prohodala sa 10,5 mjesci, urednog hoda, kukići uredni. Prijelom je bio bez pomicanja kosti, nosila je gips 4 tjedna, rečeno nam je da je sve uredno zaraslo i da fizilalna terapija (pregled fizijatra) nije potreban, da samo razgibavamo nogicu. Dan nakon skidanja gipsa počela je hodati ali hod je neispravan. Nogicu tj. stopalo izbacuje put vanka, šepa tj. naginje se lagano na jednu stranu dok hoda- pačiji hod. Strah nas je da joj takva shema hoda ne ostane u navici, jer je prošlo 8 dana od skidanha gipsa a ne vidimo poboljšanje. Zanima me da li je po vama ovakav hod normalan nakon skidanja gipsa, koliko mozemo očekivati da će trajati i trebamo li je ipak odvesti na fizikalnu terapiju ili gdje već? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Sasvim je jasno da je pregled fizijatra neophodan!

   Bez pregleda fizijatra naprosto nema prave procene ovog problema.

 6. Josipa says:

  Pozdrav. Moja djevojčica od 18 mjeseci slomila je nogu- prijelom potkoljenice, uključujući nožni zglob tj. Prijelom donjeg kraja goljenične kosti (tibije). Inače prohodala je sa 10,5 mjesec,urednog hoda, urednih kukića. Prijelom je bio bez pomaka kosti, nosila je gips 4 tjdna, rekli su nam da je kost uredno zarasla, nije bilo otekline i da radimo samo vježbice razgibavanja, da fizikalna terapija (pregled fizijatra) nije potreban. Dan nakon skidanja gipsa počela je hodati ali nepravilno. Pri hodu nogu tj. stopalo izbacuje put vanka, šepa tj. lagano se naginje u stranu pri hodu- pačiji hod. Brine nas da takavu šemu hoda ne usvoji za stalno, jer je prošlo 8 dana od skidanja gipsa a poboljšanje ne vidimo. Zanima me vaše mišljenje…da li je takav hod normalan nakon skidanja gipsa, koliko može trajati tj. koliko je normalno da traje i da li je ipak potrban pregled fizijatra i/ili fizikalna terapija? Zvali smo njenog pedijatra, on se osobito ne zabrinjava, a mi smo zabrinuti pa molimo za vaše mišljenje. Unaprijed hvala.

  • MojPedijatar says:

   Sasvim je jasno da je pregled fizijatra neophodan!

   Bez pregleda fizijatra naprosto nema prave procene ovog problema.

 7. Ana says:

  Postovani, sin uskoro puni godinu dana, jos uvijek puze, ali hoda uz namjestaj, stopala mu idu prema van, sa 4 mj smo bili kod fizijatra i receno nam je da ce se to ispraviti, imam li razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Tek kad beba stabilno prohoda se može napraviti prava procena – sada je prerano.

Strana 11 od 18<<<910111213>>>