Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani, ponovo Vas molim da pomognete. Moja beba ima tri meseca i 10 dana, dojim ga, ali sam pre tri dana pocela uvece da mu dajem dohranu jer je bio gladan. Ne znam sta se odjednom desava sa mojim mlekom, ali kao da mi mnogo sporije nadolazi. Sisa par gutljaja i onda ga cujem da sisa u prazno dok se ne naljuti jer nema vise, dok ne nadodje opet za nekoliko minuta. Dala sam mu dohranu tri veceri po 120ml i popio je sve i trazio jos, a pre toga je i sisao, a sinoc je posle 90 ml dohrane puno bljucnuo, pa ne znam da li je to znak da mu je previse ili nesto drugo, s obzirom da je plakao posle toga kao da je jos gladan. Ponovo sam ga podojila jer je za to vreme nadoslo mleko i onda je zaspao. U velikoj sam dilemi, prvo otkud da odjednom nemam dovoljno mleka i drugo, kako i koliko da mu dajem dohrane da bi bilo sve u redu. Jedino sto meni pada na pamet je da mi mozda krece ciklus i da zato imam manje mleka. Danas mi stize Madelina flasica sa kasicicom, pa cu mu tako davati dohranu. Molim Vas za pomoc jer izuzetno mnogo zelim da mu dojenje bude jedina hrana do 6 meseci, a nisam tip koji ce lako preci na dohranu, cak sta vise pokusavam da je izbegnem na sve moguce nacine i zelim da sacuvam laktaciju, zato Vam se i obracam. Da ne zelim, bilo bi lako…
  Srdacan pozdrav i izvinite ako sam dosadna.

  • MojPedijatar says:

   Ako se beba mora dohranjivati to treba da se radi KAŠIČICOM, a ne flašicom – flašica je put ka prestanku laktacije.

   Vi treba da zdravo jedete, da se odmarate i lišite stresa, a to će (uz dovoljno tečnosti) obezbediti dovoljno kvalitetnog maminog mleka za bebu.

   Pratite napredovanje bebe – to je najsigurniji način procene bebine ishrane.

 2. Smiljana says:

  Imam bebu staru 4 mjeseca i 17 dana.Na rodjenju je imala 3280,a izasli smo sa 3020 g.Dojim je,a prije par dana sam joj pocela da uvodim nemlijecnu hranu.Beba sad ima 5770,a duga je 62 cm(na rodjenju je bila duga 52 cm).Imala je u drugom mjesecu infekciju disajnih organa i stomacni virus.Plasim se da malo napreduje jer je za 4 mjeseca i 17 dana dobila samo 2750 g.

  • MojPedijatar says:

   Beba ODLIČNO napreduje!

   Porodjajna težina se udvostručava sa 5 do 6 meseci pa nema razloga za brigu.

 3. Dina says:

  Imam bebu od 9 meseci koja ima samo 8kg. Zanima me da li ima neki sirup za apetit koji bi mogla da joj dajem jer odbija bilo kakvu hranu i mleko.

  • MojPedijatar says:

   NE POSTOJI efikasan “pojačivač” apetita i NE postoji našin da se beba natera da jede bilo šta!

   Sa Vašim pedijatrom (posle pregleda) treba napraviti detaljan plan ishrane ili razmotriti potrebu za pregledom gastroenterolga.

 4. Jelena says:

  Beba ima skoro 3 meseca i od pocetka rodjenja od 3.050 grama do sada je dostigla 4.600.
  Do pre dve nedelje je samo isala a sad joj dajem dohranu dva puta dnevno uz sisanje je napredovala 350gr za tih 13 dana, da li je to ok? Dete je zivahno, nije neko placljivo, uvece kad zaspe oko 8-9 desi se do 5-6 h ujutru da se ne budi da sisa. Radili smo urin i urino kulturu to je ok. Jedino sto nema redovitu stolicu desi se i po 10 dana da nema stolice!
  Unapred, hvala!

  • MojPedijatar says:

   Još da se proveri krvna slika, pa ako je i to ok, da se dalje prati napredak bebe u težini. Ovih 350g za 13 dana je odlična vest!

 5. Dragana says:

  Postovani, moja beba je rodjena sa 3400, izasao iz porodilista sa 3200, a sada sa 4 puna meseca ima 5600. Dojim ga od pocetka, ali sam pre par nedelja imala kao neku krizu u dojenju i bilo je manje mleka, tada sam mu jednom dnevno davala dohranu, ali sada je to proslo i opet samo dojim. Da li mislite da je malo koliko je do sada napredovao. Inace, od prvog meseca napreduje po 600 gr mesecno. Hvala puno!

  • MojPedijatar says:

   Ovo je sasvim OK – nastavite dojenje jer je to od neprocenjivog značaja za bebu.

 6. edina music says:

  ponovo se javljam moja cerka ima 31mj 88 duga 9,9kg prije 10 mj imala jedva 8kg 80cm duga,dali je dovoljno napredovala obzirom da nije imala nikakav oblik ljecenja slabog napredovanja u tezini,pozzz

  • MojPedijatar says:

   Ovo JESTE slabiji napredak u težini, bez dileme.

   Da se urade osnovne analize (krvna slika i urin) pa da Vaš pedijatar pregleda dete i da se vidi ima li potrebe da dete vidi i gastroenterolog.

   • edina music says:

    hvala na odgovoru,nisam spomenula da sam skoro počela davati revitu orange pročitala sam da povoljno djeluje u slučaju slabog dobijanja na tezini dali je to dovoljno i za popravljanje krvne slike ili trebam baš koristiti revitufe

    • MojPedijatar says:

     Nažalost, to nije preparat koji rešava ovaj problem u celosti. Najbolje je da se Vaš pedijatar aktivno uključi i pomogne da se ovo prevazidje.

 7. katarina says:

  Postovani doktore beba je rodjena sa 2,870 izasli smo sa 2720 beba ima sada godinu dana i 10,600kg dali je to dovoljna tezina hvala

Strana 7 od 31<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA