Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Samo da dodam u vezi svog pitanja da je prva dva meseca cesce posle podoja pila i formulu i onda je odjednom smanjila i to preko dana kada je budna. Od kad je smanjila smanilo se i napredovanje u tezini. Posle dnevnih obroka i dalje bljucka, posle nocnih nikad nije. Hvala jos jednom.

 2. Milena says:

  Postovani, hvala na odgovoru.
  Beba vec pet meseci sisa, nemamo problem da odbija sisanje, cak vise voli da sisa. Medjutim u početku, prvih desetak dana, nije ocekivano napredovala pa smo po savetu pedijatra uveli dohranu, koju je po potrebi uzimala. Sada ona i dalje sisa i tu nemamo problem ali vrlo retko hoce dohranu a koliko sam razumela pedijatra treba da napreduje vise. Dohranu je pila i na kasicicu i na flasicu, ali napominjem da lepo sisa a manje napreduje. Hvala.

 3. Milance says:

  poštovani, imamo devojčicu staru 3 ipo meseca, rođena je sa 3,2 kg, pevi mesec je napredovala 1 kilogram, a do sad činimi se malo. sada ima 5,8 kg, sa 3 ipo meseca. Jede izmuženo mleko majke u kombinaciji i adaptiranu hranu NOVALAC AC, Novalac 1, Novalac NF noću, dnevno unese prosečno 500 mililitra, oko 8 puta je hranimo dnevno. Noću je u snu nahranimo do 8 puta, odnosno na 3 do 4 sata. Dali je njena težina normalna, za poslednjih 16 dana je napredovala 350 gr? Beba se ponaša zdravo, ne plače, spava na svaka 3 sata otprilike, auz skoro sat vremena budnog stanja. Hvala , pozdrav. Dajte mi savet , molim Vas.

  • MojPedijatar says:

   Beba ODLIČNO napreduje!

   Porodjajna težina treba da se udvostruči sa 5 do 6 meseci, a Vaša beba ide tim putem. Nastavite hranjenje na 3 sata, a noću NE treba buditi bebu za obrok!

 4. Kaca says:

  Moja beba je rodjena sa 3200,dobro je napredovala medjutim poslednji mesec njena tezina je povecana samo 40 gr.sada ima 4 meseca.jako smo zabrinuti,2 dana doheanjujem je adaptiranim mlekom 3 puta dnevno po 90 ml.sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Ako za dve nedelje (kad bi je trebalo ponovo izmeriti) ne počne da dobija na težini – mora se obaviti pregled kod Vašeg pedijatra. Daleko je veća šansa da će beba krenuti opet lepo da napreduje.

 5. Snezana says:

  Postovani,
  Sin je rodjen sa 3300 izasli iz bolnice sa 3180. Prvi mesec je slabo napredovao sto zbog zutice, mojih problema sa grudima i plus sam bila u bolnici bez njega 6 dana. Tako da je prvi mesec dodao 500gr…za drugi mesec je dobio 1300.. a sad u trecem mesecu 650 tako da sa tri meseca ima 5700. Sve mu ide u duzinu..rodjen sa 50 a sad ima 64.. samo sisa ..zanima me da li je slabo napredovao u trecem mesecu… 650gr i 5cm je dobio

  • MojPedijatar says:

   Vaša beba sasvim dobro napreduje!

   Porodjajna težina treba da se udvostruči sa 5 do 6 meseci, a Vaša beba ide baš tim putem. Nastvite dojenje do ounih 6 meseci!

 6. Dragana says:

  Postovani, vec sam jednom sam Vam pisala zbog zabrinutosti oko napredovanja moje bebe. 5.1. je napunio tri meseca i u ovom, trecem mesecu je napredovao, bez 50 gr., isto koliko i u prethodna dva, po 600gr. da li je to malo? Rodjen je sa 3400gr, izasao iz porodilista sa 3200 i sada ima 5000gr. Rodjen je sa 54cm, na kontroli 16.dec. Je bio 59cm dugacak. Iskljucivo ga dojim, najcesce na zahtev. Inace on je aktivna i vesela beba, piski puno puta dnevno i dosta, ali u poslednje vreme kaki jednom u dva, tri dana. Moje pitanje je da li Vi mislite da treba da ga dohranjujem i da li je malo koliko je do sada napredovao? Hvala puno, unapred!

  • MojPedijatar says:

   Da ga NE dohranjujete i da nastavite dojenje – kad beba želi da sisa neka sisa. Samo budite strpljivi, beba je zdrava i aktivna pa NEMA razloga za brigu.

 7. Marija says:

  Postovani,moja beba ima 2 meseca i 13 dana. Rodjena je sa 3750kg. Na otpustu je imala 3730. Prvi mesec je napredovala 600g. Na poslednjoj kontroli izmerenoj je 5250. Samo je dojim. Danju na dva sata,a nocu na 3-4 sata. Vesela je i raspolozena beba. Da li je ovo dovoljan napredak? Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Za sada nastavite dojenje i trudite se da zdravo jedete, odmarate se i uzimate dovoljno tečnosti – tako ćete imati dovoljno kvalitetnog mleka za Vašu bebu.

   Kad napuni tri meseca je treba opet izmeriti pa videti ima li potrebe za dohranom.

Strana 6 od 31<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA