Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Andrijana says:

  pitanje za pedijatra…Beba mi je rodjena u 35.nedenji sa 1950gr i 44cm sada ima 5,5meseci i 5200gr…inace je na dohrani Aptamilom i malo mog mleka..Da li je to dovoljno ili je malo?Unapred hvala…

 2. Marijana says:

  Postovani,

  moja beba je rodjena sa 3050gr, otpustena je iz bolnice sa 2900gr. Prvi mesec je dobila 700 gr, drugi takodje 700 gr. Iskljucivo je dojim. Beba ima poprilicno jake kolike i to u vreme jela i posle. Ujutro imam viska mleka, pa ga izmlazam i to joj pokusam ponuditi na flasiccu koju odbija, na kasicicu takodje vraca, jedva da joj dam jednu kasicicu i krene plac. Dudu (lazu) takodje odbija. Nikad nisam sigurna da li je dovoljno jela, nakad cak i pomislim da lace jer je gladna jer predvece nekad izvuce sve iz dojki, ali flasicu odbija. Imate li neki savet? Ujutro se budi u 5, a zaspi oko 9 i 30 navece. Uglavnom se do 14 h hranimo na svaka tri sata, a posle na svaka dva, posto nikad nisam sigurna da li place zato sto je gladna ili zato sto ima kolike.
  Unapred hvala na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme da su ovo kolike, a to je normalno za bebu ovog uzrasta

   Nastavite dojenje, neka ide na 3 sata, pa polako – proći će grčevi.

 3. sladjana says:

  molim vas imam pitanje. moja beba je stara 2.5 meseca i place nakon svakog hranjenja. u dogovoru sa pedijatrom dajem joj da sisa i plus 60ml adaptiranog mleka. napreduje dobro prvi mesec 1000g a drugi 800g. kada povecam kolicinu adaptiranog mleka povraca tako da nam je pedijatar savetovao da ne menjamo kolicinu mleka. zasto onda place ako nije gladna i dobro napreduje. da napomenem da plakanje krene u momentu sklanjanja dojke a zatim flasice. posle place pa podrigne ili bljucne. hvala na odgovoru

 4. marina says:

  Postovani,
  Beba je stara nepuna 3 meseca, dojim je i dopunjujem adaptiranim mlekom, jer nakon probnog podoja pedijatar je ustanovio da nemam dovoljno mleka i beba je gubila kilazu. ona nakon svakog obroka vristi.jedva je smirimo.narednih pola sata bljucka ili povrati. izgleda kao da se muci,cutljiva je spusta glavu kao da hoce jos da povraca. koliko god da je drzim na dojci sisa dok ima mleka a tako i adaptirano pojede sve i kao da hoce jos. povecavala sam i smanjivala i duzinu podoja i adapt.mleko medjutim uvek je ista prica. ne verujem da su grcevi jer se to uvek javlja samo posle jela. da li je moguce da je beba halapljiva, temperamentna, da ne kazem razmazena… da napomenem da dobro napreduje 800-1000g mesecno

  • MojPedijatar says:

   Ako Vam beba ovako dobro postepeno napreduje IZBACITE dohranu, a produžite podoj!

   Grčevi su pri kraju, ali mogu biti tu još par nedelja.

 5. ivana says:

  postovani,
  moja beba je rodjena sa 2300kg 46cmsa 2280kg smo izasli iz bolnice 1 mjesec je napredovala 1,450kg,2 mj 1kg sa 6 mjeseci 7210kg a sa sedam 7260kg 67cm samo je dojim i uveli smo kasice neznam sta se desi sa bebom.odkad smo uveli dohranu ovako malo smo napredovali.bili smo prehladjeni i hemoglobin nam je pao na 95.dobili smo sirup.jel moguce da je zbog prehlade.fino jede doji posle svakog jela .hvala unaprijed na savjetu!

  • MojPedijatar says:

   Jedno je sasvim jasno – Vaša beba FENOMENALNO napreduje! Znamo da beba treba da udvostuči porodjajnu težinu sa 5 do 6 meseci, a Vaša je to već prebacila.

   Ovaj mali “zastoj” u napredovanju se može očekivati tokom i posle infekcija, alini kad se krene sa nemlečnom hranom. Mislim da zaista nema mesta za brigu!

 6. dajana says:

  moja beba je rodjena 22 septembra imala je 3385 i 49 cm juce na kontrolu je dobila 4350 i 55cm ima bas jake grceve, ne moze da spava, place nervozna je bas…ima stolicu svaki 4_5 dan i nastavljaju se problemi sa stomakom, mnogo se nateze i koprca, grci i savija..preko noci dobro spava…imam jos jedno pitanje sa bljuckanjem…kad jede dignem je da podrigne uvjek bljucne u vecim kolicinama nije povracanje niti mlazovi ali bljucne obilnije nekad, inace samo je dojim. molim vas da mi kazete nesto, jer moj pedijatar kaze da je zatvor normalan kod dojenih beba i grcevi al da ne napreduje dovoljno…

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da nastavite dojenje i da držite bebu uspravno, posle podoja najmanje 20 minuta! Da se za 4 nedelje proveri kilaža pa da se vidi šta dalje.

   Grčevi će trajati do puna tri meseca (ponekad i koju nedelju duže), ali je go normalna pojava!

   Vaša beba može da NE kaki 7 do 10 dana, tako da ritam pražnjenja creva Vaše bebe je sasvim u redu.

 7. dajana says:

  pardon 4485kg

Strana 4 od 31<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA