Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. mica says:

  Molim vas za savet. Moja beba ima dva ipo meseca i rodjena sa 2810 kg. Sada ima 4800. Uglavnom je na adaptiranom mleku i popije od 90 do 120 ml po obroku kojih ima pet do sest dnevno. Uglavnom je budim da jede. Ponekad bi spavala pet do sest sati u toku dana da ne jede. Poslednje hranjenje je oko 22.30. Ona opcija da je hranim na tri sata kod nas ne funkcionise. Molim vas za odgovor da li treba nesto menjati u nacinu ishrane?

  • MojPedijatar says:

   Za sada NISTA ne treba da se menja, što se tiče noći – bebu NE treba buditi da jede!

   Preko dana se držite 3-satnih intervala i merite bebu na 14 dana pa da se vidi kako će dalje napredovati.

 2. Monika says:

  Molim za vas savet. moja beba ima 4 meseca pije adaprirano mleko. rodjena je sa 3 390 . sad Ima 6.700 . problem je to sto nece da pije mleko kad je budna. kad vidi flasicu nervozna je i place. ponekad hoce ali vrlo malo oko 30 ili 60. a kad zaspi jede normalno ponekad90. 120 ili 150. i dosta bljucka cesto ima zelenu stolicu.probala sam da joj dam kasicu par puta je jela lepo a sad ni to nece. inace je vesela devojcica.

  • MojPedijatar says:

   Kašicu NE treba forsirati, a formulu treba promeniti!

   Ako često bljucka predjite na AR (anti-reflux) formulu

 3. Smiljana says:

  Moja beba je rodjena dvije sedmice prije termina carskim rezom.Na rodjenju je imala 3280 gr.Izasli smo iz bolnice sa 3070 grama. Poslije dva dana ponovo smo primljeni u bolnicu zbog fizioloske zutice sa TT od 3020 grama,a po izlasku iz bolnice 3190 gr.Isli smo redovno na kontrole posto je zutica trajala oko mjecec dana.Sa mjesec dana bebe je imala 3840 gr-dobila je 820 gr za mjesec.Tad smo dobili dvije vakcine.Nakon desetak dana beba dobija infekciju respiratornih organa i na kontroli sa 2 mjeseca ima 4340 gr-dobila je 500 gr. Onda je dobila stomacni virus i imala je pojacan sekret i dobila je Amoksicilin(inace od 3 sedmice koristimo Biogaia kapi koje je dr rekla da koristimo dva puta u slucaju dijareje).Za 7 dana beba puni tri mjeseca a ima samo 4590 gr-dobila je samo 250 gr za vise od tri sedmice.a.Bili smo kod pedijatra,koji smatra da to jos nije za zabrinutost.Uzeli smo uzorak urina koji je dobar.Beba je inace dobro,navece je bas muce grcevi.Iskljucivo je dojim,probali smo i da je dohranjujemo,ali nece da jede.Stolica joj je malo tecnija i ima je 3-4 puta.

  • MojPedijatar says:

   Imajući u vidu sve što se bebi desilo (infekcija resp. organa, pa stomačni virus) Vaše dete je odlično napredovalo!

   Mislim da je Vaš pedijatar dobro procenio situaciju i da treba nastaviti dojenje uz praćenje bebe. Ogromne su šanse da, ako opet ne naleti neki virus, beba počne lepo da napreduje.

 4. Dragana says:

  Molim za savet. Moja beba je rodjena dva dana nakon termina sa 3400gr, a izasla iz porodilista sa 3200, na prvoj kontroli 7.11. Je imao 3800gr, napredovao je 600gr, pedijatar mi je rekao da je to donja granica za dojenje i predlozila da mu svaki put nakon dojenja dajem i adaptirano mleko da vidim da li je jos gladan, ali ja to nisam uradila u jer se plasim da cu zbog toga imati manje mleka. On sisa danju na tri sata uglavnom, nekad zbog straha da je gladan kada ne mogu lako da ga uspavam jer se grci i place, ja ga podojim i na dva, dva i po sata, dok nocu prodje izmedju podoja 6 sati, jedan obrok je izbacio. Od poslednje kontrole je proslo tri nedelje i on sada ima 465gr vise nego na prvoj kontroli, 4265gr, a jos nedelju dana ima do sledece kontrole. Ne znam da li gresim negde, da li ipak treba da ga dohranjujem ili da ga budim i nocu ne bi li vise napredovao? Ne znam da li mogu da ga ugrozim time sto ga i ne dohranjujem? Inace, nekad posle sisanja zaspi odmah, a nekad place, grci se i prdi. Pelenu svaku upiski puno, a kaki nekad jednom, nekad dva puta u toku dana, dosta obilno i zuto.
  Unapred hvala i pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Strpljivo nastavite dojenje pa da se prati još nekoliko nedelja. NE budite bebu za podoj tokom noći – neka beba bira kada će i koliko jesti.

   Najvažnije je da je beba aktivna i vesela i da hoće da jede, a za dohranu ima vremena, da se ipak još malo sačeka.

 5. Tamara says:

  Postovani molim vas za pomoc, imam bebu od mesec dana i 11 dana, dojm je na nekih 2 i po 3 sata, medjutim kada je podignem da podrigne nece uvek a drzim je na ramenu po 10-15 minuta,obicno nakon sisanja posle 2 sata povraca u mlazu neki put i po vise puta,da li je to razlog za brugu,sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Ako se ovo povraćanje učesta i javlja posle svakog obroka – neophodan je pregled! Za sada samo da se beba prati, a ako neće da podrigne posle 20 minuta od podoja – ne mora!

 6. Ivana says:

  Postovani,moja beba je rodjena sa 3020gr.,po odpustanju iz porodilista 2800gr..sutra puni 2 meseca i ima 4300gr..s tim sto poslednjih nedelju dana nije dobio nista na kilazi,iskljucivo ga dojim.ja sam tu nedelju dobila ciklus i kao da se za to vreme smanjila kolicina mleka beba cesto zaspi na dojci sto mu se ranije nikada nije desavalo.inace ima isto dosta mokre pelene kao i ranije i stolicu bar 3 puta na dan koja je zuta sa gromuljicama ali malo tecnija.inace je veseo,nasmejan,radoznao,place pre jela kao i uvek.preko dana jede na 2,3 sata,u prvom mesecu se posle podoja u ponoc budio oko 4, a sada odspava i 6,7 sati (da li treba da ga ipak budimo posle 4 da jede i da li ta duga pauza moze uticati na produkciju mog mleka?) .jako sam zabrinuta,da li bismo trebali da uvedemo dohranu? Sledecu kontrolu kod pedijatra imamo za dve nedelje.

  • MojPedijatar says:

   Da NE uvodite dohranu!

   Nastavite dojenje, a neka beba bira kada će jesti i koliko će pojesti – tako nećete pogrešiti.

   Ovaj mali i prolazni “zastoj” nije za brigu – naprosto se dešava, a kasnije bebe to nadoknade.

   Nema bolje hrane za Vašu bebu od Vašeg mleka, pa do kontrole budite opušteni i strpljivi.

 7. Milena says:

  Poštovani,
  Molila bih vas za savet. Beba je rodjena sa 2600g i 48 cm u 36/37 gestacijskoj nedelji a deset dana pre izracunatog termina porodjaja. Od pocetka sisa i dodajemo formulu. Prvog meseca dodala 1000g i drugog isto. U trecem dodala 500g, u četvrtom 550g i sad u petom 300g. Doktor nam je na kontroli rekao da je mogla jos 100-200g da doda ovog meseca. Uvek posle podoja je nudimo formulom ali ne popije uvek. U toku dana ponekad popije ali smo primetili da kad spava uvek popije, kad je budna redje. Da li uzrok manjeg dodavanja moze da bude to da joj ne prija ta mlecna formula? Pedijatar to nije komentarisao. Inace pije Nan pro 1. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Treba SVE učiniti da Vaše mleko bude glavna hrana za bebu, a NE dohrana!

   To znači da Vi treba da se zdravo hranite, uzimate što više tečnosti i da se odmarate. Dohranu NE treba davati flasicom – to je put ka gašenju Vašeg mleka, već kašičicom. To sad neće biti lako, ali je put da se laktacija (stvaranje mleka) održi.

   Kad se beba dohranjuje “na flašicu” ona polako gubi interes za sisanje jer je DALEKO lakše da se izvuče mleko iz flašice nego iz dojke. Zato je dohrana kašičicom jedina ispravna.

Strana 5 od 31<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA