Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Stefan says:

  Postovani, beba ima 7360, na rodjenju je imao 3600. Pedijatar kaze da je normalno, ali hoce da prati, jer je od 23. Marta do 8. Maja napredovao oko 200 gr. Danas smo bili i dobio je 30 gr. za 10 dana. Jel to normalno? Inace beba ima 6.5 meseci. Hranila se samo majcinim mlekom do pred kraj cetvrtog meseca, a od tad su ubaceni krompir, sargarepa i pirinac, a od pocetka sestog meseca i jabuka, a nakon 6, 7 dana i meso. Izvinjavam se sto sam opsiran. Pozdrav

 2. Sladja says:

  Dobar dan. Imam bebu rodjenu 24.04. 3550 na rodjenju na otpustu 3500. Sa dva meseca i 10 dana je imao 6300kg. Da lj je to mnogo? Jede 150ml na 4h sata Novalaca Ac. Bojim se da nije gojazan.

 3. Mikica says:

  Beba rodjena 03.07 , po rodjenju ima 3900 , na otpustu 3550 , nakon 20 dana ona ima istu kilazu 3550.. mlijeka imam , pokusala sam i izdajati i izdojim po 50 ml poslije dojenja ili po 90 ml ako ne dojim. Broj mokrih pelena je 6-7 a stolica je zlatno zute boje i dnevno nekada bude jedna a nekada 5 . U cemu je problem? Sta jos da pokusam?

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo STRPLJIVO! Nastavite da dojite bebu na oko 2.5 do 3 sata i dajte Vaše izmuzeno mleko, ali KAŠIČICOM! Ako dajete na flašicu – beba ce izgubiti interes za sisanjem, a to nije dobro

 4. Boka says:

  Postovani,beba ima 9 m..rodjena sa 2550 gr i 53 cm. Sada ima 6760 gr i 66 cm. Za poslednja dva i po meseca dodala je 460 gr i 0 cm! Sta mislite o visini? 13 cm za 9 meseci, odnosno za dva i po da nije ni malo dodala? Znam da genetika ( ja 160 cm, suprug 183 cm), izmedju ostalog igra ulogu,ali ovo je dosta malo.
  Beba lepo izgleda, vesela…rumena. puzi, hoda u krevecu… ima 3 nemlecna obroka, nekad i 4. Sisa na zahtev.

  • MojPedijatar says:

   Ako Vaša beba ima dobru krvnu sliku – NIŠTA od ovoga NIJE za brigu! Mislim da je Vaša beba imala odličan ukupni napredak od.rođenja!

 5. Ana says:

  Postovani, imam bebu puni sutra dva meseca, rodjena sa 4040g na otpustu 3850, prva kontrola sa 5 nedelja pokazala da je napredovala 1200 g (5050g i 2 cm u duzinu), dve nedelje posle prve kontrole dobila jos 520 g. Moje pitanje je sledece, na kombinovanoj je ishrani, dojim i dohranjujem, dnevno formule popije izmedju 250 i 350 ml u 3-4 obroka posle podoja, ostatak su samo podoji, ima 6-7 podoja dnevno, 6-7 mokrih pelena ali problem je sto nema stolicu po 3,4 dana. Kada je ima bude jako obilna da “napuni pelenu” senf boje sa zrncima, kasasta. Mene zanima posto retko ima stolicu, koliko se tolerise kad je na ovako kombinovanoj ishrani da ne kaki? Mene brine da li beba moze uprkos dobrom napredovanju u tezini da bude gladna, tj da je moje mleko slabo da su pelene samo mokre od mog mleka a da ne kaki jer joj treba vise dohrane? Inace beba je super, nema grceve stomacic nije tvrd i prducka normalno, mada se cesto napinje posle hranjenja. Veliki pozdrav i hvala unapred na savetu

  • MojPedijatar says:

   SVE ovo je POTPUNO NORMALNO!

   Beba može da NE kaki 7 do 10 dana, a mislim da NE TREBA povećavati dohranu, već NAPROTIV – da što viđe sisa i da se što manje dohranjuje.

 6. Bojana says:

  Dobar dan..Beba rodjena 14.5 sa 3450 a na otpustu 3310,prwi mesec imala 3710 a drugi 4560..zanima me dali dowoljno napreduje ili ne, na dohrani je?hwala

 7. Milica says:

  Beba rodjena 15.04.2018 sa 3250/51,dobro je napredovala prvih 4 mesecca,a juce na kontolu i napredovala je samo 300gr.sta da radim neznam??bojim se i iskreno bas sam se uplasila

  • MojPedijatar says:

   To NIJE za brigu, pod uslovom da beba lepo jede, da je aktivna i raspolozena.

   Neka beba sisa – to je sasvim ocekivano, da posle nekoliko meseci odlicnog napredovanja beba malo “zastane”

Strana 29 od 32<<<2728293031>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA