Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Rada says:

  Postovani,beba je sa 6 meseci imala 7550g, nakon 3 meseca na ponovnom pregledu samo je napredovala 100g. Da li ima razloga za brigu? Porasla je za 6 cm,i lepo jede povrce,voce i zitarice.

 2. Igor says:

  Postovani, beba na porodjaju 3800, na otpustu iz porodilista 3700, na kontroli posle dve nedelje ima istu tezinu od 3700, zadrzali nas u bolnici gde smo vec danas treci dan, bilirubini na prijemu 190, juce bebi ukinuli dojenje i suncali ga i bilirubini danas 120, dete se lepo hrani, stolica da kazem normalna, bebac zaplace samo na kupanju ili kad je gladan ovako je super, dajemo mu ar formulu vestackog mleka od juce zato sto tu i tamo bljucne posle hranjenja, time su nam rekli da hranimo bebu, danas na merenju tezina ponovo ista i evo salju nas dalje na preglede kod neonatologa, dete sa danasnjim danom ima 16 dana zivota i svakako videcemo sta ce doktor da kaze ali bih cuo i necije drugo misljenje… Hvala

 3. igor says:

  Evo samo da javim, bili danas kod neonatologa, kaze da je sa bebom sve uredu i da su greske lekara ovde sto su suncali bebu bez infuzije i sto su joj davali glukozu i time smanjivali apetit, za dva dana idemo ponovo na kontrolu a sve u svemu vazno da je sve ok a vama hvala na odgovoru.

 4. Rada says:

  Na rodjenju je imala 3400 g. To nisam navela.

 5. Maki says:

  Poštovani, beba je rođena sa 4300, 57 cm, otpuštena sa 4180. Sa 40 dana ima 5950, ali u savetovalištu ispada da nije ni malo porasla za 40 dana!! Da li da se brinem?

 6. Ivk@ says:

  Postovani,beba je na prvoj kontroli kod neuropedijatra imala 3390(stara 22 dana) , a na sledecoj 4180kg sto znaci da je za 15 dana dobila 790gr,a za mjesec dana 1330kg.Da li je to puno?Iskljucivo je dojena beba.Hvala unaprijed.1

 7. Ivk@ says:

  Na rodjenju imao 2720kg.Zaboravila sam navesti.Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Da NE brinete!

   Dužina bebe se, u ovako kratkom periodu, NE može pouzdano procenjivati.

Strana 28 od 31<<<2627282930>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA